Balance správného běžeckého výkonu

Balance správného běžeckého výkonu

Už jste to asi tisíckrát slyšeli. Zdravé srdce, vytrvalost a pevné boty jsou úspěchem k běžecké „kariéře“.  Je tomu opravdu tak? A kde jsou ty nejdůležitější body, díky kterým se při běhání stane tolik zranění?

Hloupost tréninku: rychle a zběsile

Na zbrklé zvyšování výkonnosti a špatné tréninkové zvyklosti se z jakéhosi neznámého důvodu zcela zapomíná. Snažte se na svém tempu, rychlosti a vytrvalosti pracovat pozvolna. Tělo musí novou energii vstřebat a hlava vzít na vědomí. Je to jako s jazykem. Za jeden měsíc se také nestihnete plynně naučit čínsky. Každý cíl má svůj čas a důležitá je cesta k cíli. V tuto chvíli se vám to možná zdá paranoidní. V průběhu běhu určitě pochopíte smysl pomalého, ale produktivního zlepšování.

Příklad nezdravého tréninku běžce na delších trasách

Průměrný běžec, který se chystá na svůj první maratón, navýší svůj týdenní výkon na místo zvyklých 50 km na 80 km. Tím pádem už neběhá čtyři dny v týdnu, ale šest. Naprosto nesmyslný a neucelený postup. Jen díky správnému tréninku a disciplíně se výkon stupňuje tím správným směrem. Pokud se tento průměrný běžec chce zlepšit, pak se nabízí dvě varianty. Buď může svůj trénink zintenzivnit maximálně o 10 km za týden, nebo si svou běžeckou dávku rozdělí do několika etap. Nejdříve může zvýšit na místo 50 km na 55 km za týden, v druhém týdnu na 60 km až 60,5 km.  Trénink si tak rozprostře do 5ti až 6ti týdnů. Smysluplný a produktivní plán, se kterým dosáhne také 80ti  km, ovšem za ideálních podmínek pro své tělo.

Zlepšování výkonu běžce kratších tratích

Podobný příklad  lze uvést na průměrném běžci kratších tras. Pokud běhá denně 20 min a chce si své tempo zlepšit, pak musí navyšovat s nadhledem: Nespěchat. Svůj denní čas by si měl naordinovat na maximálně 30 až 40 min běhu. Ovšem pouze do maximálního denního horizontu 50 min čistého běhu. Pokud se dostane na tuto hranici, vyplatí se, zaměřit více na tempo a intervaly.

Všechno má svůj čas

Nechtějte se ze dne na den stát olympijským vítězem. Pokud jste opravdu netrpěliví, pak obohaťte svůj tréninkový program variabilitou. Na začátku týdne si dejte krátkou trasu rychlým tempem. Tím si zlepšíte svůj běžecký čas na místo tempa. Na konci týdne si zaběhněte delší trasu, ale pomalejším tempem. Nic není tak složité, jak to z počátku vypadá a troška plánování má v běhu své jádro.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: