Běhání na páse – špičkový triatlonista Petr Vabroušek radí, jak na to

Běhání na páse – špičkový triatlonista Petr Vabroušek radí, jak na to

Představuje běh na páse vhodnou alternativu k tomu venkovnímu? Kdy je vhodný? Jaká jsou jeho pro a proti? Pojďme se na to podívat.

Zimní období je pro mnoho běžců náročnější na trénink. Často se musí popasovat s nepřízní počasí a brzkým stmíváním. Volba běžeckého pásu se může zdát dobrou alternativou, může ale plnohodnotně nahradit běžecký trénink venku? Všechna pro a proti připomněl Petr Vabroušek.

Pro zařazení běhátka do naší přípravy hovoří:

Stabilní (často klimatizované) prostředí fitcentra

Nemusíte brát odhled na mráz, horko, silný vítr ani déšť. Nezastihne vás tma ani náledí.

Bezpečí

Dámy se nemusí bát vyběhnout samy po setmění.

Čtěte také: Tabatův trénink – 4 minuty tréninkového pekla. Existují různé metody jak si zlepšit výkonnost, Tabatůb trénink je univerzální a dá se využít téměř ve všech sportech.

Variabilita

Můžete běžet libovolně dlouho (pokud kapacita fitka dovolí) a kdykoli zastavit (to může být i nevýhoda pro méně odhodlané jedince

Programovatelnost

Kýženou rychlost nemusíte „vytočit“ volním úsilím. Prostě ji naťukáte na displej a jen ji držíte. Samozřejmě musíte zvolit rychlost vhodnou pro svůj tréninkový záměr a úroveň trénovanosti. Nemusíte se na její udržení ale soustředit a kontrolovat ji. Lépe se „naučíte“ nové rychlejší tempo.

Vyběhnete libovolně dlouhý kopec bez potřeby sbíhat zpět. Můžete si nadávkovat jakkoli dlouhé a prudké intervaly do kopce, meziklusy mohou být po rovině.

Odpružený pás přináší menší otřesy než běh po asfaltu nebo dokonce betonu. To ocení zejména běžci začátečníci nebo běžci s nadváhou.

Máte možnost kdykoli doplňovat tekutiny a energii – to pro změnu oceníte zejména při hodně dlouhých bězích.

Můžete sledovat svůj oblíbený film nebo sportovní přenos. Lépe to pak utíká…

V čem má navrch běh venku?

Měnící se scenérie a povrchy

Můžete vyběhnout pokaždé trochu jinam a máte-li štěstí na prostředí, vyrazit do přírody a na čerstvý vzduch.

Běhat se dá prakticky kdekoli. Nejste vázáni časoprostorem.

Naučíte se běhat za každého počasí

Zejména pokud se chystáte na nějaký běžecký závod, tak to může být velká výhoda. V závislosti na datu a místě vám může třeba hrozit velké horko. Na to by vás slušně připravilo pouze běhátko v místnosti bez klimatizace… Pokud máte závodní cíle, je dobré naučit se běhat ve skupině a umět se schovat proti větru.

Můžete běhat i z kopce.

To většina běhátek nedokáže a když tak většinou jen do 2%. Venku vám ale hrozí i 10 a více procent a bez pravidelného sbíhání v tréninku by to pak vaše nohy hodně škaredě odskákaly. Zvládnete lépe běh v terénu, kdy se seběhy a výběhy prudce střídají (běhátko má v tomto směru velkou prodlevu). Totéž platí o akceleraci a zvládání prudkých zatáček a obrátek…

Po počáteční nechuti se rozběhnout se obvykle dostaví pocit uvolnění a rozběhnutí. Zvolíte delší okruh a doběhnout ho prostě musíte. Na běhátku to tak neubíhá, někdo vám může stát za zády a čekat, kdy mu ho uvolníte…

Více pracují hamstringy, protože jste to vy, kdo iniciuje pohyb dopředu. Na běhátku tento úkol přebírá motor a vy vlastně skáčete spíše nahoru-dolů.

Po běhu budete mít lepší pocit a spálíte trochu více kalorií.

Přemýšlíte o koupi běžeckého pásu? Máme pro vás slevu!

Konečný verdikt?

Jako u všeho i tady je nejlepší pestrý mix. Na běhátku byste měli strávit maximálně 50% času věnovaného běhání. Pokud budete chtít porovnat své úsilí venku a na páse, dívejte se spíše na tepovou frekvenci. Rychlost bývá na běhátku trochu vyšší, protože pás utíká pod vámi a odpor vzduchu je nulový. Rozdíl je tím větší, čím rychleji běžíte a u chůze je prakticky nulový. Pokud budete chtít na trenažeru dosahovat srovnatelného tempa se stadionem, nastavte si ho na 1% stoupání.

Petr Vabroušek je přední český triatlonista a univerzální sportovec. Jeho výkony můžete sledovat na jeho webových stránkách nebo na Facebooku.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: