Příprava na běžeckou sezónu je nejlepší začít již v prosinci

Příprava na běžeckou sezónu je nejlepší začít již v prosinci

Znáte ten pocit, který následuje po běžeckém odpočinku, který, ač neradi, jste do svého kalendáře zařadili a také celý absolvovali? Nesoustředěnost, neklidné nohy, sny o běhání, prostě pocit, kdy se ve vašem těle houfují hormony jako malí čertíci před pekelnou branou, chystající se každou vteřinou vyrazit a pochytat hříšné duše. Pro běžce k nevydržení.

Zkušenosti se nedají ničím vyvážit, a tak jsem i já osobně dlouho zkoušel různé doby, kdy začít s přípravou. A právě tyto získané poznatky z mé prozatímní kariéry ukázaly, že nejlépe je začít opět postupně zatěžovat tělo, ve druhé polovině listopadu či na začátku prosince.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Důležité je dodržet správně dlouhou dobu přípravy

Nastupující zimní období má spoustu specifik a argumentů, proč zrovna nyní. Určitě jste si v době odpočinku naplánovali téměř celou termínovku na další rok a pokud ne, tak zcela jistě jste si poznamenali, který jarní závod vás nejvíce láká, a na který chcete být super připraveni. Zaběhnout ho navíc skvěle a ještě přidat bonus překonáním osobního rekordu.

Čtěte také: Jaké svalové skupiny je potřeba posilovat? Běh a posilování

Ať už přípravu budete směřovat na maraton či půlmaraton nebo jiný závod, v kalendáři už jistě je a vy nechcete zklamat. Jak již z různě dostupných informací víme, tak kvalitní a dobrá příprava na následující sezónu by měla trvat 12 až 16 týdnů v závislosti na délce závodu. Někteří běžci možná namítnou, že se dá připravit i za poměrně kratší dobu, což je sice pravda, přesto ti zkušení vám řeknou, že nic by se nemělo ošidit, ba naopak poctivě odmakat.

První kvalitní závody je dobré absolvovat v dubnu či květnu

Z hlediska ročního období je dobré si naplánovat první ostré závody nejlépe v dubnu či dokonce až v květnu. A pokud si od dubnového termínu odečtete 16 týdnů, zjistíte, že začít přípravu je ideální právě na přelomu listopadu a prosince.

V té době je vůbec velmi vhodné období pro naběhání potřebného množství kilometrů při nízkých tepových frekvencích, kdy si budujeme dobrou zásobu pro dlouhé vytrvalostní běhy. Teplota se v těchto ročních podmínkách pohybuje okolo nuly či pod nulou, mnohdy napadne i trochu sněhu, a poté máte běh s přidanou hodnotu ve formě krásné podívané na okolní zasněženou přírodu.

Nezapomeňte ani na klasické posilovací cviky

Určitě bych v tomto prvním přípravném období doporučil mezi běháním cvičení posilující svalstvo středu těla (břišní, prsní, zádové, atd.). Nejde o nic náročného. Myslím, že cviků se najde na internetu a v knihách plno. Co se časového rozsahu týče, tak bych navrhoval dva až tři dny v týdnu o délce 20 až 30 minut, třeba před televizí. Stačí cviky s využitím váhy vlastního těla, nepotřebujete k tomu žádné cvičební pomůcky. Rozhodně se vám tato aktivita vyplatí.

I v tomhle období dbejte zvýšené regenerace a odpočinku

Po zahájení přípravy je dobré neustále se starat o své tělo. I v tomto přípravném období bych doporučil chodit pravidelně plavat či do sauny. Utužováním získáte větší odolnost vůči nemocem přicházejícím právě v době přípravy. Vhodnou stravou, obohacenou o množství vitamínů, posílíte i obranyschopnost vašeho těla, což je jeden z hlavních aspektů dobré přípravy. Pokud v tomhle období dvakrát třikrát onemocníte, tak určitě nesplníte to, čemu se v konečném efektu říká „kvalitní zimní příprava“.

Běžecké Vánoce … jedině s běžeckými boty na nohách

Krušným obdobím bývají v přípravě Vánoce a oslavy Nového roku, které právě do tohoto období zasahují. A jak už víme, tyto svátky jsou oslavou dobrého jídla, sledování nepřetržitého proudu pohádek a nezřídka i bujarých večírků se spoustou alkoholu. Jistě, dá se to pochopit. Znám ale mnoho lidí, kteří tuto zábavu vyškrtli ze svého seznamu nebo slavili symbolicky. Ti si pak své dárečky místo pod stromečkem, vyzvedli právě na vybraném závodě a nejlépe formou krásného umístění či osobního rekordu. Obojí má své kouzlo, ale běžci dají jednoznačně přednost druhé variantě, neboť závodní emoce jsou u nich na prvním místě.

Nepodceňujte délku běžecké přípravy

Jistě všichni chcete v příštím roce podávat co nejlepší výkony, a proto se zamyslete nad otázkou, kdy začít, aby šlo tyto představy následně přeměnit ve skutečnost. Už nyní se těším na dobu, kdy na začátku prosince vyběhnu na trénink a budu míjet jednoho běžce či běžkyni. I to je známka toho, že běh nezná hranice, a ještě zdaleka nedosáhl na svůj vrchol. Hodně štěstí při zahájení přípravy i v jejím proběhu.

Jiří Mašek

O autorovi – Jiří Mašek

Jiří Mašek, redaktor Světa běhu, je nadšeným běžcem už více jak 10 let, jehož specialitou jsou silniční závody na půlmaraton a maraton. V současnosti je členem týmu vodičů pro závody ze seriálu RunCzech. Pravidelně ale běhá i horské závody, poněvadž má moc rád pohyb v přírodě. Oblíbenou lokalitou, kam jezdí nabírat nejen fyzické, ale i psychické síly, je Šumava a Krušné Hory.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: