Přeceníte občas své běžecké schopnosti? Poradíme, jak tomu předejít

Přeceníte občas své běžecké schopnosti? Poradíme, jak tomu předejít

Mnohokrát během závodu jsem byl svědkem nejednoho kolapsu u běžců či běžkyň, u kterých bych to vůbec neočekával. Byla to jen momentální indispozice či došlo k přecenění běžeckých schopností?

Nebo možná snaha dosáhnout super výsledku za nevhodných podmínek? Podívejme se nyní trochu podrobněji na to, proč občas přeceníme své schopnosti a jak tomu předejít.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Stoprocentně si na začátku sezóny dáváte cíle, o kterých jste přesvědčeni, že je pokoříte, nebo k tomu alespoň máte předpoklady. Realita totiž bývá občas trochu jiná. K úspěchu je třeba souhra několika důležitých aspektů, což se mnohdy nepodaří. Dobrý tréninkový plán, správně načasovaná forma, ideální počasí atd., to jsou jen některé z faktorů ovlivňující vaše úsilí dosáhnout svého vytýčeného cíle.

Máte dotaz týkající se vašeho tréninku nebo výživy? Nebojte se nás zeptat! Váš dotaz zařaďte do příslušné rubriky v sekci“DISKUSE“ a my vám na něj odpovíme.

Už první předpokladem pro možné překonání stanoveného cíle je jeho správné nastavení. A to si přiznejme, moc sportovců neumí. Ono je krásné překonat nějakou zajímavou hranici, ale co je nutné pro to udělat, to už už si mnozí nedoukážou představit. Abych nestrkal všechny do jednoho pytle, tak určitě spoustu běžců je svědomitých, nic nepodceňuje a poctivě se připravuje, aby nedošlo ke zmiňovaným problémům.

Nedávno jsem byl svědkem události, kdy běžec ve středním věku zkolaboval zhruba ve dvou třetinách půlmaratonu a bylo štěstím, že kousek opodál bylo stanoviště záchranné služby. Když jsem se poté z dotyčným bavil (jeho příběh mne moc zajímal) zjistil jsem, že vyloženě podcenil několik zásadních aspektů, čímž ohrozil hlavně sám sebe. Právě tyto okolnosti mne donutily napsat článek na toto téma a pomoci všem podobným, vyvarovat se chyb.

Vytyčit si cíle je jen první krok, musí následovat další

Jakákoliv běžecká trať, ať už jen 5 kilometrů nebo maraton, má svá specifika a také záludnosti. Už samotný osobní rekord je skutečnost, že poběžíte tak rychle, jak jste dosud nikdy neběželi. Takže základní podmínka je mít dobře natrénováno. Dnes existují univerzální tréninkové plány, podle kterých se můžete řídit. I když nejsou šité na vaši míru, tak pokud vše poctivě odtrénujete, jistě získáte potřebnou výkonnost a předpoklad, že jste udělali první dobrý krok na cestě za svým snem.

Není radno podcenit ani výživu nebo zvláště pitný režim. A nejde jen o stravování a pití před závodem, ale také v průběhu celého tréninkového procesu. Každý, kdo poctivě sportuje, potřebuje mít vyváženou stravu (správný poměr bílkovin, tuků a cukrů), aby docházelo k potřebné regeneraci sil a tělo bylo schopno znovu absolvovat další tréninkovou dávku. A s tím souvisí i pitný režim. O tom se už ale napsalo tolik, že nemá význam se tím detailněji zabývat.

Nezapomínejte na důležitý aspekt – počasí

Myslím, že neřeknu nic mimořádného, když potvrdím, že mnozí z vás si chtějí svých cílů docílit za hezkého počasí, což je nejlépe za teplého léta. Horké počasí vás může ale velmi potrápit, pokud na to nejste důkladně připraveni. Proto doporučuji si naplánovat i několik tréninků za velmi horkého počasí, zvláště pokud je předpoklad, že podobné, ne-li větší teplo, bude při samotném závodě. Z tohoto důvodu pak zvažte, zda se při tak velkém horku vůbec o rekord či cíl pokoušet a raději nesečkat na jiný závod za příznivějšího klima. Určitě namítnete, že jste se připravovali právě na tento závod, ale věřte, že zdravotní trable za to opravdu nestojí. Zažil jsem to několikrát a vím, že přijde zase další závod a vámi vysněný cíl se splní, i když o pár dnů později, než jste čekali.

A co běžecké boty či oblečení

Spoustu řádek se napsalo i o oblečení a obuvi. Známe to otřepané a pravdivé, že vše, v čem poběžíš závod, je třeba dokonale vyzkoušet při tréninku? Mnozí již tuto skutečnost napadli a tvrdí, že díky opravdu kvalitním materiálům, není potřeba vše zkoušet. Osobně jsem zastáncem té první vyzkoušené pravdy. Je dobré si triko, kraťasy, a hlavně boty vyzkoušet. Běžeckou obuv zvláště důkladně. Určitě nemusíte naběhat desítky či stovky kilometrů, přesto dva až tři tréninky v obuvi, ve které poběžíte závod, se rozhodně doporučují. Riskovat, že skoro celý závod vás budou trápit krvavé puchýře na nohou, není jistě nic příjemného ani záviděníhodného.

Zdraví máme jenom jedno, proto na něj mysleme

Posledním faktorem, na který mnozí s nás zapomínají, je zdravotní stav. Jistě si řeknete: běhám, sportuji, takže se nemůže nic stát. Máte pravdu v tom, že sport všeobecně zlepšuje naše zdraví, ale pokud chceme pokořit nějakou metu, tak vždy jdeme za hranici svých dosavadních možností. Nebudu psát o kloubech, které při běhu dost trpí, ale hlavně o našem srdci. To může vypovědět kdykoliv a můžete se cítit sebelíp.

Zkuste si jednou za rok nechat zkontrolovat práci našeho nejhlavnějšího orgánu. Dělám to každým rokem a budu to dělat i dále. Zvláště pak ti, kteří hodně běhají i v pokročilejším věku, což může být i již nad 40 let. Známe mnoho případů, kdy se člověk cítil skvěle a pak nedoběhl a už vůbec nedoběhne. Těch pár korun za kontrolu se přeci vyplatí, co říkáte?

Není účelem vás strašit, ale spíše upozornit na možná rizika

Základní myšlenkou tohoto článku není všechny běžce a běžkyně strašit, co hrozného se jim může při závodě stát, ale naopak, jak všem těmto problémům předejít. Ano, stanovujte si své cíle, překonávejte rekordy, ale myslete přitom na vše, co můžete podcenit a nedopusťte, aby se tak vůbec stalo. A pokud podmínky nebudou přát, nezoufejte. Za týden mohou být příznivější a vaše odhodlání ještě větší. Věřte, že běžecký svět je nekonečný a závodů je již tolik, že svého cíle budete mít možnost dosáhnout.

Jiří Mašek

O autorovi – Jiří Mašek

Jiří Mašek, redaktor Světa běhu, je nadšeným běžcem už více jak 10 let, jehož specialitou jsou silniční závody na půlmaraton a maraton. V současnosti je členem týmu vodičů pro závody ze seriálu RunCzech. Pravidelně ale běhá i horské závody, poněvadž má moc rád pohyb v přírodě. Oblíbenou lokalitou, kam jezdí nabírat nejen fyzické, ale i psychické síly, je Šumava a Krušné Hory.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: