Tréninkové tipy na překážkové závody typu Gladiator Race

Tréninkové tipy na překážkové závody typu Gladiator Race

Jak se správně připravit na překážkové závody typu Gladitor Race jsme se zeptali Zuzany Kocumové, dvojnásobné mistryně světa v překážkových závodech Spartan Race.

Překážkové běhy se těší stále větší oblibě po celém světě a v České republice tomu není jinak. Specifikem této disciplíny oproti hladkému běhu jsou překážky na trati, které vyžadují nejen vytrvalost a rychlost, ale především sílu (šplh, nošení břemen, přeskakování ohně, hod oštěpem, brodění vodou i bahnem, ručkování apod.). Závodník musí být tedy všestranný a připravený na celkovou zátěž. Vyzkoušet si takový typ závodu můžete třeba v seriálu Gladiator Race, který na letošek připravil pět klání v jedinečných lokalitách a patří mezi přední závody tohoto typu nejen v ČR.

Zuzko, řekni nám, jak upravit běžecký trénink pro překážkový závod?

Záleží na tom, z jaké úrovně trénink upravujete. Pokud jste běžec, pak do běžeckého tréninku moc zasahovat nemusíte, máte základní kámen postavený. Ale pozor – pouhý běh po zpevněných cestách po rovině vám na naprosté většině závodů stačit nebude. Trasy bývají hodně pestré, plné prudkých terénních výběhů a seběhů, často po nerovném povrchu. Určitě je potřeba si na běh v podobných podmínkách zvyknout. Doporučuji taky zařadit běh nebo „jenom“ chodecký trénink v prudkých kopcích se zátěží.

Závody Gladiator Race jsou vhodné pro špičkové atlety, rekreační běžce i začínající závodníky. Každý účastník si může vybrat individuální kategorii, závod smíšených dvojic nebo čtyřčlenných týmů. Startuje se unikátním systémem intervalových startů, které zaručují maximální férovost na trati i minimální čekání na překážkách. Délka závodů se pohybuje od 5 do 10 km a na trati je rozmístěno 20 – 35 překážek různé obtížnosti. Nezvládnutí překážky se řeší trestnými běžeckými okruhy nebo 20 –30 cviky, tzv. angličáky.Překážkové závody Gladiator Race 2017 letos nově dorazí i do Prahy. V rámci závodu v Milovicích se navíc můžete zúčastnit historicky prvního mistrovství ČR v překážkových bězích (OCR z anglického „Obstacle Course Racing“). Součástí všech víkendových akcí jsou i noční závody, většinou na 3 km s 15 překážkami. Připravena je i trať pro děti na 1 km s 8 překážkami.Termíny závodů Inov-8 Gladiator Race 20176. – 7. května – Milovice + MČR OCR17. – 18. května – Holice2. – 3. září – Josefov27. – 29. října – PrahaRegistrujte se ještě dnes na www.gladiatorrace.cz.

Jaká je hlavní věc, na kterou by se měl závodník připravit, aby na závodech Gladiator Race uspěl?

Základem je běh, na kterém výkon stavíte. Ale i Gladiator Race jde cestou ztížení překážek, takže bez tréninku horní poloviny těla to úplně nejde. Navíc právě tyto tréninky jsou příjemným zpestřením běhu. Ale bavit se můžete i jinak a vrátí se vám to – například při hodu oštěpem na cíl. Jediný pokus může ušetřit minutu a půl, kterou nebudete trávit při trestných angličácích.

Kolik procent přípravy je třeba věnovat posilování?

Pokud byste věnovali deset minut denně tréninku překážek – hrazdy, kruhy, ručkování – bude vám to bohatě stačit a na potřebnou úroveň se celkem rychle dostanete. Získat dostatečnou běžeckou formu, to je na delší dobu. Když děláte pravidelně i jiné vytrvalostní sporty (horské kolo, plavání), tak by minimem mělo být aspoň 20 – 25 km běhu za týden. Pokud jen běháte, je třeba kilometry náležitě navýšit. Ideálem špičkového závodníka v překážkových bězích rozhodně není běžící kulturista, ale o něco víc „vypracovaný“, silově vybavený atlet, který ruce nepoužívá jen k přebírání občerstvení.

Dají se nějak natrénovat specifické překážky typu brodění v bahně, přeskakování překážek apod., vždyť právě Gladiator Race je známý někdy až brutálním bahnem.

Neumím si představit, že bych dobrovolně mimo závod šla brodit bahenní příkopy. Maximálně běh v hlubokém sněhu by byl přijatelnou imitací. Pokud budete trénovat výběhy do kopce, případně si dáte na nohy závaží, je to trénink víc než dostatečný a nemusíte domů chodit ve stavu, že vás časem váš protějšek vyhodí. Přeskakování vhodné trénovat samozřejmě je, ideální je simulace dřevěných zdí, podobných, jaké jsou na závodech. Ale upřímně – na oštěpu můžete během vteřiny ztratit víc.

Co je podle tebe na závodech tohoto typu nejtěžší a na čem se dá pořád pracovat?

Závody Gladiator Race vám dávají věčnou motivaci pro zlepšování ve všech směrech. To je na nich to krásné. Každý máme limity jinde. Pro mě je nejtěžší běh, představuje největší část závodu a vždycky se při něm dostanu na své maximum. Pro lehčí váhy může být hodně náročné nošení břemen. S multirigy (ručkováním) jde spíš o to dokončit je. Důležité je také ukočírovat psychiku. Hlavně tehdy, když vidíte, jak ti, které jste složitě dohnali, ale překážku zvládli, běží dál, a vy se přes minutu „zmítáte“ při dost vysilujících angličácích.

Zuzana Kocumová

Dvojnásobná mistryně světa ve Spartan Race závodech, česká reprezentantka v běhu na lyžích na olympijských hrách a také úspěšná běžkyně na domácích závodech. Pravidelně se účastní překážkových běhů Gladiator Race a drží aktuální vítězství ve Winter Gladiator Race 2017 v Pevnosti Josefov.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: