Citrusy – nejen bohatý zdroj vitamínu C

Citrusy – nejen bohatý zdroj vitamínu C

Přichází podzim a s ním i první nachlazení a nemoci. Velké tepltoní výkyvy není radno podceňovat, a to jak oblečením, tak ani stravou. Tělo bude potřebovat více vitaminu C, který si neumí samo vyrobit, aby se dokázala přirozeně bránit. Citrusy jsou se svým vysokým obsahem vitaminu C ideální. Přečtěte si, jaké a jak konzumovat.

Citrus je běžné označení a zároveň rozsáhlý botanický rod rostlin z čeledi routovité (Rutaceae), které pochází z tropické a subtropické jihovýchodní Asie. Slovo citrus pochází ze starořeckého kedros nebo latinského cedrus, těmito slovy byly označovány rostliny s vonnými listy nebo dřevem“ – tolik se dočteme ve Wikipedii.

Nejen citrusy mají blahodárný účinek pro sportovce. Ovoce, díky vysokému obsahu vlákniny je obecně nezbytnou součástí jídelníčku.

Zázrak jménem voda s citronem

Kdo z nás by neznal citrón, pomeranč, mandarinku, grep nebo pomelo. Na podzim i na jaře, kdy je zvýšený výskyt chřipek, sahá každý z nás po teplém čaji s medem a spoustou citrónu. Mnozí z nás pijí každé ráno na zdraví svou sklenici vody s čerstvou citronovou šťávou.  Nejúčinnější látkou citronu je totiž kyselina askorbová, o které je známo, že hraje důležitou roli v obraně proti infekcím a pomáhá i jako ochrana imunitního systému. Stimuluje v žaludeční sliznici tvorbu kyseliny solné a enzymu pepsin. Tím pomáhá v organismu k výraznému zlepšení zužitkování bílkovin, železa a vápníku. A protože člověk sám vitamín C neprodukuje, jako např. zvířata, která si kyselinu askorbovou produkují sama z glukózy, je nutné ji dodávat organismu stále a ve velkém množství. Což není problém. Stačí do každé sklenice s vodou vytlačit půlku citronu, pokapat si citronem ovoce, saláty, zeleninu… O vitamínu C je známo, že přináší užitek již několik minut po zkonzumování. Odvděčí se nám hypofýza i dřeň nadledvinek. Ty totiž mají v těle nejvyšší koncentraci vitamínu C. Kyselinu askorbovou používají k syntéze stresových a pohlavních hormonů. Pouze s pomocí vitamínu C dochází v těle k tvorbě betaendorfinu a noradrenalinu, hormonů euforie a štěstí. Citron obsahuje také velké množství kyseliny citronové, 87 % vody, bioflavonoidy a pektiny, sacharidy, citráty, přírodní soli, bílkoviny, tuky, cukry, vápník, fosfor, draslík, železo, hořčík, zinek a další.

Před výkonem snězte dužninu citronu pro zvýšení výkonnosti

Vědci z Kalifornie doporučují bezprostředně před sportem – lhostejno jakým – sníst dužinu celého citronu. Uvádí, že se přitom bílé krvinky (leukocyty) napumpují molekulami vitamínu C a sportovec tím bude odolnější a výkonnější. Jiná americká studie doporučuje vymačkat 3 citrony, šťávu rozmíchat s 3 lžicemi medu a jedním douškem vypít, nejlépe bezprostředně před sportovní činností.

U citrusů více znamená doopravdy více

Dužina citrusových plodů je bohatá na bioflavonoidy. To jsou rostlinné ochranné látky, které až dvacetinásobně zvyšují účinnost právě vitamínu C. Bez této ochrany by molekuly vitamínu C (jinak velmi choulostivé) v ovoci rychle zoxidovaly. Takže nikdo z nás nepochybuje, že citronem se opravdu nic nepokazí a jeho denní konzumace ve větším množství nemusí být naprosto žádný problém.

Grep jako zdroj kyseliny listové

Grapefruity, které pro svou nahořklou chuť jíme méně často než pomeranče nebo mandarinky, jsou opravdu bohaté na vitamín C, B1, K a bioflavonoidy. Obsahují  89 % vody, bílkoviny, tuky, cukry, hořčík, zinek, měď, mangan, vápník, železo, mimo jiné mnoho kyseliny listové, nezbytné pro růst buněk. Obsahují naringin, hořký glykosid, který podporuje chuť k jídlu, podporuje trávení a dále enzymy, které povzbuzují látkovou výměnu. Grepy mají hodně šťávy, proto jsou vhodné k lisování. Mají ale samozřejmě mnohostranné použití – do ovocných salátů, dezertů, jako přílohy k masným a rybím pokrmům, šťáva z grepů se například dobře zamrazuje. Podle informací z BBC odborníci z Lawsonova výzkumného ústavu upozorňují na nebezpečí, které při konzumaci grepů objevili. Chemické látky furanokumariny, které grepy obsahují, tlumí činnost enzymu, který brání rozkládání léků ve střevech a játrech. Což může způsobit jejich předávkování. Užíváte-li léky na vysoký tlak, cholesterol nebo jakýkoliv jiný a grepy zařazujete pravidelně a často do svého jídelníčku, raději situaci zkonzultujte s lékařem, nevyslyší-li vás, s jakýmkoliv odborníkem chemikem. Obezřetnost je jistě na místě.

Pomeranč pomůže při rozkládání zásobních tuků

Pomeranče, jako další z citrusového ovoce, obsahují 86% vody, bílkoviny, tuky, cukry, vlákninu, vápník, mangan, fosfor, železo, měď, zinek, vápník… a opravdu hodně draslíku. Draslík působí na odvodňování těla, pomáhá rozkládat zásobní tuky na jednodušší látky, které jsou pak významným zdrojem energie. Pomeranče jsou skvělým zdrojem mnoha vitamínů skupiny B, samozřejmě C a v neposlední řadě i E.

Pomerančů známe mnoho druhů – maltézský, krvavý, s druhým vrostlým plodem bez jader, hořký sevillský… Ideálně využijeme pomeranče pro přípravu skvělého podmáslí – 4 kusy pomeranče a 2 kiwi oloupeme, odstraníme jadérka, nakrájíme na kostky, společně s podmáslím rozmixujeme. Skvělé, zdravé, osvěžující. Určitě vyzkoušejte!

Pomelo jako tradiční citrus pro Číňany

Pomelo, u nás ne pro všechny dost známé a používané, pochází z jihovýchodní Asie. Tento stálezelený strom s plody, které mohou dosáhnout váhy až 5ti kg, se do Evropy dováží z USA, Mexika, Číny. V těchto zemích nesmí chybět při oslavách nového roku. Tradice praví, že kdo sní pomelo bude mít štěstí a bohatství. Listy a kůru Číňané vaří a přidávají do rituálních koupelí, z květů vyrábějí parfémy, ze semen a listů se lisuje olej, jímž se zapalují opiové dýmky. V Evropě jej pěstují, ale jen v malé míře, pouze Španělé. Stejně jako předešlé citrusy, je i pomelo bohaté na vitamíny, minerály a stejně jako u grepu u něj vědci upozorňují na nebezpečí obsahu enzymu narušujícího odbourávání některých léků. Jeho energetická hodnota je na 100 g od 25 do 50 kcal.

K pročištění střev a proti rakovině je ideální mandarinka

Mandarinka, nazývaná citroník sladký, je u nás nejoblíbenějším citrusovým ovocem. Složení má téměř stejné, jako ostatní citrusy, ale v menším množství. Má nádhernou osvěžující vůni hned při loupání, kůra lisovaná za studena se jako olej používá do aromalamp. Aroma je nádherně uklidňující. Dužina i blanky oddělující plody jsou velmi bohaté na pektin, který jako skvělá vláknina pomáhá k čištění trávicího traktu. Mandarinka obsahuje velké množství organických kyselin, obsahuje antioxidant nobiletin, který játrům pomáhá spalovat přebytečný tuk, hlavně slupky pak obsahují salvestrol, podle výzkumu toxický pro rakovinné nádory.

Citrusy ochlazují organismus

Citrusy jsou pro zdraví důležité, svým složením, obsahem vody, prospěšnosti zdravých látek. Podle čínské medicíny přináší citrusové ovoce organismu jinovou energii, organismus ochlazuje. Proto bychom jej měli konzumovat v létě, kdy potřebujeme ochladit. V zimě není pro organismus v našem pásmu vhodné. Citrusové ovoce patří mezi ovoce tropické, jehož problémem je jeho nepřirozené dozrávání. Je otrháno před dozráním, aby vydrželo dlouhý transport, dozrává působením rostlinných hormonů, slupky jsou ošetřovány chemicky dosti agresivními postřiky. Myslete na to, když budete citrusy loupat nebo strouhat jejich kůru do koktejlů nebo bábovek. Vhodné je slupku omýt nejlépe horkou a pak studenou vodou.

Přesto má tropické ovoce v dnešním jídelníčku nejen sportovce, nezastupitelnou roli.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: