Jde vegetariánství a sport dohromady?

Jde vegetariánství a sport dohromady?

Je možné být vegetariánem a podávat kvalitní běžecké výkony? Kolik známých běžců běžců doplňuje proteiny z rostliné stravy? O tom, že bezmasá strava vás nemusí zpomalit, ale naopak může dát vašemu běhání nový rozměr si můžete přečíst v následujících řádcích.

Co mají společného Albert Einstein, Dalai Lama, Arthur Schopenhauer, Brad Pitt, Franz Kafka, Leonardo da Vinci, Platón a Scott Jurek?

Mnoho lidí v dnešním světě stále zpochybňuje koncept vegetariánství a veganství jako takového, natožpak pro sportovce. Není chvíle, kdy by se neobjevil nějaký další nový výzkum, který opět potvrzuje, nebo vyvracuje benefity popřípadě rizika jezení masa versus jeho vyloučení z jídelníčku.

Čtěte také: Jak přejít k vegetariánství při sportovní zátěži. Pokud byste se rádi stali vegetariánem a nebo jim už jste určitě si přečtěte, jak je dobré se jako sportovec stravovat.

Jak se běžci mohou v tomto orientovat, čemu věřit a podle čeho se řídit pokud chceme přejít na „vege“ stravu?

Většina z běžců už asi někdy slyšela o Scottovi Jurekovi, nebo přímo četla jeho knihu „Jez a běhej“. Scott je americký běžec na ultravzdálenosti a vegan, který pokořil mnoho rekordů na závodech, vyhlášených svou náročností. Scott je také pro mnoho lidí vzorem nejen co se týče zdravého životního stylu, ale i skvělý člověk vzhledem k jeho lidskému uvažování. U slavných lidí jako je Scott Jurek to ale nekončí. V České republice patří mezi sportovce s mnoha úspěchy, kteří propagují vegetariánství například tenistka Martina Navrátilová. První vegetarián, který vyhrál Olympijskou medaili v běhu na dlouhé vzdálenosti, byl Paavo Nurmi, s přezdívkou „létající Finn“ a to již v roce 1924. Od té doby vegetariánských olympijských medailistů výrazně přibývá.

Vytrvalost a vegetariánství jde dohromady

Pro někoho je možná zajímavé, že mnoho slavnějších vegetariánů jsou sportovci, kteří pocházejí z vytrvalostních disciplín – ať už se jedná o běh, cyklistiku či triatlon. Jmenujme například Brendana Braziera[1], Damiena Stoye nebo Lauru Kline či indiány ze slavného kmene Tarahumarů. Tento fakt není zatím podložen žádným výzkumem ani fakty, nicméně již mnoho koučů, trenérů, atletů jako takových ale i spirituálních vůdců si této skutečnosti všimlo. Tato skutečnost může být vysvětlena možná tím, že ať už jsou ultraběžci obecně přemýšlivější lidé nebo ne, nakonec, pokud běžíte dost dlouho, neobjevíte nic jiného, než vlastní mysl. Mnoho lidí se pak možná ve své přemýšlivosti rozhodne dát bezmasé stravě šanci, nebo k tomu dojde z etických důvodů. Jak poznamenal buddhistický vůdce rinpočhe Sakyong Mipham , který sám již uběhl mnoho maratonů a vedl několik seminářů pro atlety, pokud běháte dost dlouho, pravděpodobně se doběháte k fázi běhu, která již není zcela prospěšná vám. Běháte pro okolí, splynete s okolím a běháte pro lepší svět (říká jí fáze draka)[2].

Zkusme dát bezmasé stravě šanci

A v takovém souladu s planetou a v hlubokých úvahách se ultraběžci mnohdy neubrání myšlenkám zahrnující ekologii a neetické nakládání se zvířaty. Závěr z tohoto pro nás je však zejména takový, že pokud může tolik běžců běhat několik let nebo dokonce dekád závody extrémně náročné na terén, přírodní podmínky a vzdálenost za objemů, které by je podle mnoho výzkumů měli postupně zabíjet, a k tomu nejíst maso, a jak sami tvrdí cítit se lépe, než kdy dřív, proč bychom to nemohli dělat i my ostatní?

Vegetariánství je volba jedince a v poslední době pro mnoho výhod této stravy přibývá vegetariánů i mezi běžci. To je naprosto v pořádku, vegetariánská strava sportu nijak nebrání. Pro sportovce ale víc než pro kohokoliv jiného je nutné si stravu hlídat. Při vegetariánství a při přechodu na něj to platí tím spíš.

[1] Brendan je kanadský triatlonista a vynálezce stravy Thrive Diet, která je veganská – díky jejích benefitech ho pozvali i do amerického kongresu, aby osvětlit její benefity. Více v jeho knize “Vegan v kondici,” vydala Mladá fronta v roce 2014

[2] Rinpočhe přirovnává některé faze běhu k fázím meditace, vysvětluje, v čem se doplňnují a navzájem pozitivně ovlivňují a proč je dobré dělat oboje. Více v jeho knize Běžící buddha

Jitka Richterová

Jitka Richterová

Jitka sportuje a běhá vlastně od dětství, pravidelně asi od 12 let, kdy jí přišlo, že se psem je škoda po lesích jen chodit, když se dá běhat. Závodů zatím za sebou tolik nemá, letos se ale chystá na několik půlmaratonů, maratonů a možná i delších vzdáleností v České republice a ve Švýcarsku. Raději běhá pomaleji a delší tratě v přírodě, ideálně na horách a to při vegetariánské stravě. Jitka zatím běhala v Anglii, Itálii, Rakousku, Francii, Holandsku, Egyptě nebo v Nepálu.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: