Poprvé na startovní čáře

Poprvé na startovní čáře

Týdny tréninku jsou u konce. Den závodu se blíží a vy budete mít možnost ukázat, co ve vás je. Shrnuli jsme pro vás pár tipů, jak si závod skutečně užít.

Týden před závodem

Nestresujte se. Hobby běhy na 5 a 10 kilometrů jsou spíše společenskou záležitostí. I když nepoběžíte mezi prvními, budou vás všichni kolem trasy povzbuzovat. Pokud máte tu možnost, zkuste si tréninkově zaběhnout závodní trasu. Na ostro se pak budete cítit pohodlněji a navíc snadno najdete start. Vydatně spěte a regenerujte, nepřehánějte to s tréninkem. Ať nejste při závodě utahaní. Nezkoušejte žádné novoty – nové boty, nové jídlo nebo nápoje. Držte se rutiny, která v tomto případě pracuje pro vás. Celý den před závodem se snažte jíst po malých porcích jídlo s vysokým podílem sacharidů. Večer před závodem si nachystejte veškeré oblečení a vybavení. Pokud máte už startovní číslo, připevněte si ho na zvolené místo, vyhnete se tak zbytečným stresům v den závodu, kdy budete hledat třeba své ponožky pro štěstí.

V den závodu

Hlídejte si tekutiny. Zůstaňte hydratovaní, ale zároveň už posledních 30 minut před startovním výstřelem nepijte. Nějakou chvíli se totiž na záchod nedostanete. Běhat s plným měchýřem není nic příjemného a na rychlosti a pohodě vám to rozhodně nepřidá. Vyrazte s rezervou. Snažte se do místa závodu dorazit hodinu předem. Budete tak mít dost času na vyzvednutí čísla, zorientování se v areálu i na protažení a zahřátí. Zbytečně se nenavlékejte. I když při čekání na start může být chladněji, během závodu se rychle zahřejete. Stanovte si dva cíle. Jeden čas s ideálním průběhem závodu a druhý, záložní v případě, že bude horko, větrno a podobně. Nepřepalte začátek. Prvních 10% závodu běžte pomaleji, než běháte normálně a postupně zrychlujte na tempo ke stanovenému času, které udržujte až do konce závodu.

Za cílovou páskou

Nezastavujte v cílové rovince. Snažte se neustále hýbat. Alespoň 10 minut se v cíli procházejte a nezapomeňte ani na protažení. Průběžně také doplňujte tekutiny a živiny. V cíli je většinou pro závodníky nachystané občerstvení – ovoce, tyčinky a iontové nápoje. Nezapomeňte se také převléci do suchého oblečení. Pro proběhnutí cílovou rovinku bude vaše teplota prudce klesat. Můžete se tak snadno nachladit.

Po závodě

Pokud se budete cítit dobře, věnujte se nějakému lehkému kardio cvičení. Běžte si zaplavat nebo na kolo. Pohyb prokrví svaly a usnadní jejich regeneraci.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: