10 tipů a rad pro úplné běžecké začátečníky

10 tipů a rad pro úplné běžecké začátečníky

Každý začátek je těžký. Pokud s běháním začínáte, měli byste dodržovat některé zásady, aby vás běhání nepřestalo bavit nebo abyste si nepřivodili úraz.

1. Výběr terénu

Vyberte si k běhání vhodné běžecké trasy. Pro začátek je dobré, aby vaše běžecké trasy vedly převážně po rovině. Zkuste se zamyslet, ve kterou denní dobu budete nejčastěji běhat, pokud už to nestihnete za světla, myslete na to, aby vaše trasa byla osvětlená a bezpečná. Myslete také na měnící se počasí, aby všechny vaše trasy nevedly blátivým terénem.

2. Pohodové tempo

Jako první se zaměřte na běžeckou vytrvalost, rychlost přijde později. Při běhu tedy zvolte tempo, u kterého cítíte, že ho „udržíte navždy“. Při běhu byste neměli mít pocit, že nemůžete popadnout dech, naopak byste měli být schopni konverzovat. Nebuďte zklamaní, když ze začátku bude vaše tempo velmi pomalé. Věřte, že časem budete zrychlovat sami od sebe.

3. Buďte v pohodě

Uvolněte se, žádná část těla by u běhu neměla být napjatá. Pohyb musí být přirozený a musíte z něj mít radost.

4. Ideální čas běhu

Buďte flexibilní. Mít tréninkový plán je fajn, ale nebojte se jej měnit podle potřeby. Zjistěte, kdy je pro vás běhání nejlehčí – ráno nebo naopak večer? Napište si do diáře přesný čas běhu, jako byste si plánovali pracovní schůzku. Domluvte se s kamarádem, bude pro vás těžší trénink zrušit.

5. Motivace

Jsou pro vás těžké běžecké začátky tréninku? Zkuste použít něco, co odvede vaši pozornost – poslouchejte hudbu, zařaďte běžecký pás a pusťte si přitom váš oblíbený film nebo vytáhněte na trénink kamaráda.

6. Běžecké boty

Běžecká obuv a její výběr je základ. Správné běžecké boty jsou velmi důležité. Zamyslete se, jakým terénem nejčastěji běháte, zda po silnicích nebo terénem, a podle toho si vyberte vhodnou obuv. V obchodech, které se specializují na běžeckou obuv, vám jistě rádi poradí. Nezapomeňte, že boty se časem opotřebují a ztrácejí své vlastnosti.

7. Vhodné oblečení

Nepodceňte ani běžecké oblečení, včetně ponožek. Bavlna není vhodná, lépe je investovat do funkčního prádla, které lépe odvádí pot. Zvláště v chladných obdobích vás funkční prádlo ochrání proti prochladnutí.

8. Jídlo před během?

Myslete na správné stravování. Po jídle si nechávejte pauzu, běhat s plným žaludkem není příjemné. Do tréninku byste naopak měli vstupovat s mírným pocitem hladu. Poslední jídlo před tréninkem by nemělo obsahovat příliš mnoho tuků a vlákniny. Podívejte se na další tipy, jak se správně stravovat před závodem.

9. Tréninkový plán

Mějte ale spoň základní tréninkový plán a veďte si běžecký deník. Uvědomte si, čeho chcete běháním docílit, jak často se mu můžete věnovat, kde se aktuálně nachází vaše výkonnost a tak dále. Pak si vypracujte přibližný plán svého tréninku, ale nebojte se jej upravovat podle potřeby. Není to pro vás povinnost, ale pomoc. Inspirujte se tréninkovými plány.

10. Tréninkový deník

Pište si tréninkový deník. Zápisky, jak v tréninku postupujete, budou pro vás motivující a podle nich uvidíte, jak vaše výkonnost roste. Součástí by měly být nejen časy a naběhané kilometry, ale především pocity a míra únavy, případně subjektivní hodnocení.

První běžecký závod

Pokud se těchto deseti bodů budete držet, můžete začít pomýšlet na první běžecké závody. I když pro vás půlmaraton nebo maraton bude zatím ještě pořád dost daleko, pravidelným trénink, správná výživa a dodržování zásad vás k nim posunou dříve, než byste si sami mysleli.

Ze začátku je určitě dobré si zkusit 5 kilometrů v pohodovém tempu, později a podle výsledku je pak možnost přemýšlet i o delších závodech. Kalendář závodů vám nabídne spoustu závodů po celý rok.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: