Emelie Forsberg – královna horských běhů + VIDEO

Emelie Forsberg – královna horských běhů + VIDEO

Emelie Forsberg je v současné době asi nejznámější trailovou běžkyní světa a ambasadorkou značky Salomon, kterou její fanoušci obdivují nejen kvůli jejím výsledkům, ale také díky jejímu nezaměnitelnému úsměvu.

Málokdy je totiž Emelie vidět při závodech právě bez širokého úsměvu a to hodně vypovídá o její filosofii a přístupu ke sportu obecně. Horami žije a běháním, skialpinismem i závody se snaží především bavit. Její výsledky na světové úrovni potom vypovídají o tom, že se jí tento přístup ke sportu vyplácí. Na popularitě Emelie přidává i její vztah s Kilianem Jornetem, v současnosti největší hvězdou horských sportů, přičemž tento hvězdný pár i díky využití sociálních sítí nepřestává inspirovat svými projekty a výkony v horách všechny trailové běžce na světě. V prosinci Emelie doprovázela Kiliana také při pokusu o rekord na Aconcague, přičemž se sama o rychlostní výstup pokusila. To jen dokládá, že se z 27leté Emelie během posledních let stala komplexní horská sportovkyně.

Švédská běhající “cukrářka”

Emelie vyrostla na východním pobřeží Švédska, které nedisponuje nijak velkými horami. Emelie si tedy našla cestu k horskému běhání alpského stylu právě skrz trailové terénní běhy, které jsou ve Švédsku velmi populární. Ještě před pár lety se Emelie věnovala studiu, sportu a jejímu oblíbenému pečení. V roce 2012 si ji ale vyhlídl manažer týmu Salomon Greg Vollet a prakticky z ničeho nic se okamžitě dostavily výsledky na světové úrovni. Od té doby Emelie zářit nepřestala.

Právě pečení cukroví, buchet a jiných dobrot je i nadále pro Emelie velkým koníčkem, o čemž své fanoušky pravidelně přesvědčuje na svých webových stránkách, kde zveřejňuje originální recepty. Zejména milovníci čokolády či nejrůznějších ořechů si v receptech najdou své favority.

Čas strávený v horách

Během těch několika málo sezón v kolotoči světových horských běhů stihla Forsberg vyhrát prakticky téměř všechny známé závody, kterých se zúčastnila. Závody jako Matterhorn Ultraks 46 km, Dolomites Skyrace, Ice Trail, Transvulcania, Zegama, Mont-Blanc Ultra Marathon a další jsou skutečně podniky, na kterých se každý rok sejde ta nejužší světová špička. Pro Emelie je typická její univerzálnost, což je podobné jako u Kiliana Jorneta. Emelie je totiž schopná vyhrávat krátké skyrace i dlouhé ultramaratony. Neztratí se dokonce ani na VK (krátký závod na vertikální kilometr), kde také dokázala například v jejích oblíbených Dolomitech zaběhnout podiová umístění.

V roce 2013 Emelie poprvé zkusila dokonce královskou ultra distanci – 100 mil na náročném závodě Diagonal des Fous a hned z toho bylo druhé místo, což opět dokládá nesporný talent. Kromě samotných závodů si ovšem Emelie užívá především samotný čas v horách. Start do sezóny v roce 2014 pro ni nebyl ideální – hned na prvním ultrasky na Transvulcanii se zranila a s následky se potýkala déle, než čekala. Ovšem v plné síle se vrátila již na MS v Chamonix, kde suverénně vyhrála ultra distanci před svojí kamarádkou a další závodnicí světového formátu Annou Frost.

Minulý rok v létě se s Kilianem rozhodli vrátit trailové komunitě něco ze svých úspěchů a založili nový skyrace v norském Tromso, kde Emelie přechodně žije. Tromso Skyrace je skutečně pravý horský závod, kdy závodníci překonávají náročný skalnatý terén a brutální převýšení. V letošním roce byl již zařazen do světové skyrunning série a v několika hodinách vyprodán.

Běh v horách přináší Emelii radost a štěstí (autor: Kilian Jornet)Běh v horách přináší Emelii radost a štěstí (autor: Kilian Jornet)

Na jakých závodech máte šanci letos Emelie potkat?

I přes to, že se Emelie stejně jako Kilian přes zimu soustředí především na skialpinismus a dává si od běhání pauzu, na běžeckou sezónu se zjevně opět těší. Zveřejnila již svojí předběžnou termínovku a tak si fanoušci mohou naplánovat závody, kde by Emelie mohli eventuálně potkat! Namátkově to může být například květnový Zegama Marathon, který se letos běží jako Mistrovství Evropy ve skyrunningu nebo její oblíbený Mont-Blanc Marathon 80k v červnu. Na podzim by se Emelie měla objevit například na španělském Ultra Pirineu, kde v roce 2012 ještě jako sky nováček sváděla souboj s Annou Frost a Nurii Picas.

TOP výsledky:

  • Vítězka ME ve skyrunningu i ultraskyrunningu (2013)
  • Vítězka MS v ultraskyrunningu (Chamonix 2014)
  • Vítězka nejvýznamnějších trailových závodů na světě (Matterhorn Ultraks 46 km, Dolomites Skyrace, Ice Trail, Transvulcania, Zegama, UROC)
  • Celková vítězka světové série ve sky i ultrasky
  • Velmi rychle se etablovala mezi širší světovou špičku ve skialpinismu

Video – Into the Light s Emelie

Web Emelie, kde můžete najít vše o ní, ale také její horské kuchařské recepty.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: