Transvulcanii ovládli favorité Luis Hernando a Emelie Forsberg. Češka Krajníková v TOP10

Transvulcanii ovládli favorité Luis Hernando a Emelie Forsberg. Češka Krajníková v TOP10

Málokterý horský závod se těší takové popularitě jako úvodní podnik světové skyrunningové série na ostrově La Palma, 74 km dlouhá Transvulcania. V letošním roce závod opanovali favorité závodu Luis Hernando a Emelie Forsberg. Češka Hana Krajníková doběhla v TOP 10, z mužů zaběhl nejlépe 24. Martin Strelka.

Od moře do hor a zase zpět = pravý skyrunning

Transvulcania je poměrně mladý závod, přesto se zejména díky nadšení domácích fanoušků těší nebývalé popularitě. Elitní běžci jsou zde bráni jako celebrity, což dokládá i fakt, že největší favorité mají hrazené veškeré náklady spojené se závodem.

Poslední roky se skutečně na slunné ostrovy sjíždí ta nejlepší konkurence. Zaběhnout TOP10  tak skutečně znamená výkon na úrovni světové konkurence. Závod nenabízí extrémní převýšení či technickou náročnost, i tak je mezi běžci brán jako pravý skyrunning.

Trasa Transvulcanii je totiž velmi logická. Startuje se u moře, načež běžce čeká v podstatě 50 km dlouhé stoupání až na nejvyšší bod závodu Los Muchachos ve výšce 2414 m.n.m. Následně běžci absolvují krutý 18 km dlouhý seběh, na kterém klesnou opět až na úroveň hladiny moře. Závod končí obvykle ve velkých vedrech posledním mírným stoupáním do cíle, kde si ovšem závodníci díky již zmíněným fanouškům mohou užít doběh připomínající běžecké „Tour De France“.

Luis Hernando suverénním výkonem překonal traťový rekord Kiliana Jorneta

Závod mužů měl více favoritů, tím největším byl ovšem při neúčasti Kiliana Jorneta Španěl Luis Alberto Hernando, který obhajoval vítězství z minulého roku. První část závodu udával vedoucí tempo Američan Zach Miller, ovšem nejvyšším bodem tratě probíhal již s menším náskokem právě Hernando. V následujícím šíleném seběhu byl Španěl bezkonkurenční a v posledních metrech dokázal zabojovat, aby překonal rekord Kiliana Jorneta. To se mu povedlo zhruba o dvě minuty časem 6:52:39.

Z Čechů nejlepší Martin Strelka na skvělém 24. místě!

Na ostrov La Palma se vydala i početná skupina českých běžců. V první části závodu si velmi dobře vedl Zdeněk Kříž, pohyboval se kolem 30. místa. Bohužel následně Zdeňka v závodě potkala velká smůla, kdy se mu povedlo utrhnout o ostrý kámen podrážku boty. Několik kilometrů bojoval, následně ale musel svůj boj vzdát.

Tíha boje o premiérové body do skyrunningového žebříčku tak zůstala zejména na Martinovi Strelkovi a Janu Bartasovi a oba si vedli velmi úspěšně. Během závodu postupně stoupali pořadím a cílem proběhli na 24., respektive 25. místě. U obou se jedná v takovéto konkurenci o velmi kvalitní výkony.

V ženách bezkonkurenční Emelie Forsberg, Krajníková si v TOP10!

Při neúčasti loňské vítězky a držitelky traťového rekordu Anny Frost byla v ženské kategorii jasnou favoritkou závodu známá Emelie Forsberg. Ta svoji roli favoritky plnila od prvních metrů až do cíle, kterým proběhla v čase 8:32:59, díky kterému porazila mnoho známých jmen mezi muži. V celkovém pořadí Emelie doběhla na neuvěřitelném 21. místě!

Skvělý výsledek pro české barvy zaznamenala Hana Krajníková, která si ve velké konkurenci vyběhla elitní desítku! Hanka podala skvělý výkon, celý den se pohybovala právě na hraně TOP10 a nakonec cílem proběhla na 10. místě v čase 10:14.

Výsledky – muži:

1. Luis Alberto Hernando (ESP) – 6h52’39”

2. Dani Garcia Comez (ESP) – 7h21’28”

3. Blake Hose (AUS) – 7h25’23”

24. Martin Strelka – 8h43’03”

25. Jan Bartas – 8h47’36”

52. Tomáš Rybář – 9h31’43”

172. Jakub Řídel- 11h12’35”

309. Aleš Zavoral- 12h16’03”

Výsledky – ženy:

1. Emelie Forsberg (SWE) – 8h32’59”

2. Anna Comet Pasqua (ESP) – 9h02’57”

3. Myriam Marie Guillot Boisset – 9h15’06”

10. Hana Krajníková – 10h14’13”

17. Zuzana Urbancová – 11h41’05”

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: