Blíží se Nezmar SkyMarathon®. Kdo jsou hlavní favorité?

Blíží se Nezmar SkyMarathon®. Kdo jsou hlavní favorité?

Už jen necelé dva týdny zbývají do startu jednoho z nejtěžších trailových závodů u nás – Nezmar SkyMarathonu®. Mladší podzimní bratr mistrovského Perun Skymarathonu nabízí v sobotu 26. září velkou výzvu pro všechny milovníky dlouhých tratí v horách.

Na start se postaví celá řada známých (ultra) trailových jmen, stejně jako stovky dalších horských nadšenců. Vybrat si mohou mezi skymarathonskou a ultratrailovou distancí. Nezmar Skymarathon nabízí opět trať s extrémním převýšením – na 44 kilometrech na běžce čeká 2634 výškových metrů. Delší Nezmar Ultratrail pod názvem TransGoralia bude pro závodníky opravdu brutální výzvou. Do cíle zavítají až po 107 kilometrech, 11 strmých stoupáních a sebězích s celkovými 5787 výškovými metry. Pro mnohé běžce se bezesporu bude jednat o podzimní vrchol sezóny. Kdo jsou tedy hlavní favorité?

Více informací o závodě naleznete v termínovce nebo přímo na stránkách závodu.

Nezmar SkyMarathon® – kdo vyzve obhájce vítězství Groha?

Závody zařazené do Czech Skyrunning Series tradičně v ČR lákají slušnou konkurenci. Ne jinak tomu bude poslední zářijový víkend v Beskydech. Především kratší skymarathonská trasa slibuje velký souboj jak v mužích, tak i mezi ženami.

Obhájce loňského vítězství Radek Groh se do Beskyd určitě chystá opět s těmi největšími ambicemi. Jeden z nejlepších českých skialpinistů stejně jako mnoho dalších skialpinistů umí v horách i v létě a bez lyží, což dokázal právě loňským vítězstvím na Nezmarovi.

Konkurenci Grohovi zajistí zejména čtveřice Libor Trtek, Vít Otevřel, Stanislav Najvert a Daniel Rubič. Všichni z nich se na horských maratonech v Česku pravidelně umisťují na stupních nejvyšších. Uvidíme, komu trasa Nezmara sedne nejvíce. Rubič za sebou má druhé místo ze srpnového Jesenického maratonu ve velmi rychlém čase. Uvidíme, jak si s regenerací po nedávném stříbru na Beskydské 7 poradí Stanislav Najvert. Vít Otevřel má za sebou dlouhou ultratrailovou sezónu, místní terény ovšem dobře zná. Minulý rok se totiž na Nezmarovi radoval z vítězství na delší ultra trase.

Do pořadí v první desítce může dále zasáhnout celá řada kvalitních běžců, jmenovitě například Matěj Bernát, Libor Eremka či Adam Ondruch.

V ženách potom bude souboj o vítězství ve znamení mladých trialových nadějí. Loňská vítězka Zuzka Krchová bude letos svůj triumf obhajovat. Soupeřit bude stejně jako minulý rok s Luckou Luštincovou, která na Zuzku loni ztratila pouze 3 minuty. Do boje o medaile se bezesporu zapojí také bronzová medailistka z letošního Perun Skymarathonu Hana Holoubková a Zuzana Urbancová, která má bohaté zkušenosti i ze závodů světové skyrunningové série.

Nezmar Ultratrail (TransGoralia)

Na extrémní 107 kilometrů dlouhou ultratrailovou trať se postaví o poznání menší počet běžců než na kratší skymarathon. I tam ale na startu uvidíme známá jména. Favority můžeme hledat zejména mezi trojicí Aleš Palko, Marek Causidis a Petr Žákovský.

Nezbývá než se těšit, jak oba závody poslední zářijový víkend dopadnou. Jisté je, že hlavní pořadatel Marcel „Maky“ Žuška pro závodníky stejně jako na Perun Skymarathonu opět přichystá nezapomenutelný horský zážitek.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: