Rozhovor s pořadatelem závodu WINTER SkyRace®, Honzou Dušánkem: chystá se hodně novinek

Rozhovor s pořadatelem závodu WINTER SkyRace®, Honzou Dušánkem: chystá se hodně novinek

Není to tak dávno, co jsme vám představovali zcela nový závod z dílny Honzy Dušánka, Ještěd SkyRace®. Ten se konal ze začátku jara. Ještě letos si budete moct zaběhnout podobný závod od stejného pořadatele, ale v zimních podmínkách a s mnoha novinkami. Více níže v rozhovoru se samotným Honzou Dušánkem.

Ahoj Honzo, není to ještě ani rok, co jsme poprvé slyšeli o novém běžeckém závodě JEŠTĚD SkyRace®. Bylo to velké překvapení a spousta závodníků bylo ze závodů nadšeno. A ejhle, máme další novinku – WINTER SkyRace®2016 – jakousi zimní variantu. Kde se vzal nápad?

Stejně tak jako JEŠTĚD SkyRace®, jsem i ideu pro uspořádání zimního závodu nosil v hlavě dlouho. Běháme totiž u nás po kopci za každého počasí a v zimě na sněhu je to myslím nejlepší! Je to prostě zábava. Dovádíme pak jako malé děti 🙂 Navíc po nadšení po organizační premiéře na JEŠTĚD SkyRace® jsem se rozhodl do toho jít a udělat jakousi „zimní variantu“. Věřím, že zase přijde hromada nadšených běžců i diváků a společně si opět užijeme báječný den pod Ještědem!

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Co bude smyslem takového závodu?

WINTER SkyRace® je první ročník zimního závodu SkyRace® typu v ČR na 21,5 km a s převýšením více než 1350 m. Poběží se po Ještědském hřebeni. Hlavním smyslem celé akce je si pořádně zazávodit v zimních podmínkách, užít si kapel, doprovodného programu, rodiny a přátel. Prostě prožít parádní den pod Ještědem. Bude to krásná a náročná trať po Ještědském hřebeni s minimem asfaltu a maximem trailových stezek.

Přečtěte si, jak to vypadalo na prvním ročníku závodu Ještěd SkyRace® v dubnu nebo si přečtěte propozice na WINTER SkyRace 2016.

Nebudou opět chybět ani vrchařské prémie

Spoustu běžců si ale určitě přijede hlavně zazávodit. Co pro ně máte přichystaného? Budou zase nějaké vrchařské prémie?

Přijede k nám opět takřka kompletní skyrunningová reprezentace, takže to nebude žádný „pouťák“. Vrchařské prémie máme nachystané při obou průchodech na Ještědu, závodit se bude o hodnotné ceny od našich partnerů, nově připravujeme pro každého finishera originální upomínkovou medaili, šampíčko poteče proudem – myslím, že je na co se těšit:)

Na jarním Ještědu byly nějaké problémy při křížení trasy. Budete se tomu snažit předejít?

Vyřešeno 🙂 Myslím, že jsme se poučili a věřím, že se taková kaňka už nebude opakovat.

Jak bude závod řešený organizačně? Určitě bude náročný na zázemí apod.

Oproti jarní variantě bude zlepšení celá řada. Musíme přihlédnout k možnému velmi chladnému počasí.

Chystá se velkokapacitní vyhřívaný stan, kde se bude odehrávat podstatná část doprovodných aktivit – registrace, food & bar catering, vystoupení kapel & DJ’s, vyhlašování výsledků, převlékárna, úschovna, tanec, ženy, zpěv :). K dispozici budou i mobilní sprchy s teplou vodou, dostatek teplých nápojů a jídla a samozřejmě něco silnějšího na zahřátí.

Řekni, jaké by podle Tebe bylo ideální počasí?

Ideálně dole sluníčko a 15st, v polovině tratě bláto a mlha a vršek kopců zasněžený a teplota lehce pod bodem mrazu. Vše zajistíme 🙂

Ale reálně, necháme se překvapit. Počasí začátkem prosince může být všelijaké, tak jak jsme v posledních letech poznali. Budeme připraveni na vícero variant, ale myslím si, že ať bude, jak bude, tak si závodníci trať dosyta užijí a budou mít v cíli u pivka co vyprávět.

Závod pro všechny, kdo mají rádi spojení běh, hory a lesy

Pro koho je závod vůbec určený?

Naprosto pro všechny kdo mají rádi běh, hory, les, dobré lidi okolo a nadšené pořadatele a dobrovolníky! Určitě zase budeme mít závodníky od 18 let až do 70 let.

A na závěr, na co se závodníci můžou těšit?

Zase spousta věcí! Pro děti do 5 let bude připraven „Dětský závod SNĚHULÁK“ na 200 m, pro děti 5–10 let „Dětský závod MRAZÍK“ na 600 m a pro starší žáky a žákyně, tj. 11–15 let je připraven „Běh SNOW SLIDE.“ Čekají nás kapely THE BROWNIES a TRES UDOS, kteří to pěkně roztančí. Návštěvníci si budou moct vyzkoušet a zakoupit vše z běžeckého arzenálu od našich sportovních partnerů, bude připraveno kvalitní jídlo, které bude připraveno i pro vegetariány a vegany a dokonce i Raw food. A samozřejmě pivko a bary 🙂 Celým dnem vás budou provázet DJ Hrusha a moderátor Petr Krejčí. Myslím si, že to bude zase krásný den pod Ještědem!

Navíc pro ty, kteří to s běháním v horách myslí vážně nebo se chtějí posunout dál, připravujeme novinku – 1. profi trailrunningové kempy pro hobíky i reprezentanty! Zde se běžec dozví kompletní know-how od renomovaných běžců, odborníků v oblasti výživy, tréninku i fizia. Více info nejdete na www.trailcamps.cz.

Honzo, díky za rozhovor a přejeme hodně zdaru!

Jan Dušánek

Jan Dušánek – horal, ultraběžec, nadšenec a začínající pořadatel běžeckých závodů a kempů

Honza pochází z Liberce a k běhu se dostal ve svých 33 letech díky pejskovi. Za pouhé 3 roky ho běh chytl tak, že posbíral řadu účastí na závodech typu ultratrail. Nejraději má tratě v náročných podmínkách kolem délky 100 km. Letos si splnil svůj sen a dokončil náročný závod v Alpách, UTMB. V poslední době ho také chytlo pořádání horských závodů a nově také běžeckých kempů.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: