Limone Extreme Skyrace & VK – Závěr světové skyrunningové sezóny 2016

Limone Extreme Skyrace & VK – Závěr světové skyrunningové sezóny 2016

Poslední závod světové skyrunningové série (SWS) se konal v italském Limone. Vertical Kilometr a SkyRace byly nabité světovou konkurencí, mezi niž nechyběli také čeští běžci a běžkyně. Jak tento dvoj-závod dopadl?

Ačkoli světová skyrunningová série (SWS) v ultra distanci již zná své celkové vítěze, v kratších závodech VK a skyrace byl na programu poslední dvoj-závod, Limone Extreme Skyrace & VK. Každoročně se do Limone sjede nejužší světová špička, aby se společně mohla poprat o poslední možné body do světové série, a tak bylo startovní pole obou disciplín plné světově známých tváří – Marco Molleto, Philip Goetsch, Jan Margarit Solé, Laura Orgué či Megan Kimmel. České barvy zde hájili například Ondřej Fejfar, Tomáš Lichý, David Novák, nebo mezi ženami Michaela Mertová, Veronika Tuhovčáková a další.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Rok se s rokem sešel a 14. a 15. října se v Limone Sul Garda běžely poslední závody světové skyrunningové série na těžkých, technických tratích s parametry 3,7 km s 1080 metry převýšení na VK a 27 km s 2450 metry převýšení na trati skyrace. Loni se však trať VK změnila kvůli počasí na trať s parametry 6 km a 1200 výškových metrů a tento rok to dopadlo stejně. Z důvodů deště se i letos od původní trasy ustoupilo a nahradila ji ta loňská. To nahrávalo Ondřeji Fejfarovi, který na podobných tratích již letos ve světové sérii dokázal uspět a na Transvulcanii skončil druhý, a na závodě The Rut v USA dokonce vyhrál. Bojoval tak o historický skalp pro český skyrunning v podobě první možnosti celkového umístění do 3. místa v SWS v rámci VK.

Fejfar 16., Lichý 29., Novák 31., běhavá trať Čechům nesedla

Tento závod, mnohými označovaný jako těžší běh do vrchu, však ani jednomu z českých reprezentantů natolik nesedl, jak by si český fanoušek mohl přát. Ondřej Fejfar skončil na 16. místě a Tomáš Lichý na 29. místě. Jediný David Novák se svým 31. místem mohl být spokojen. Ačkoli ho dělilo pár sekund od bodovaného 30. místa, ve svých 18 letech ukázal, že má šanci pro další roky i ve světové skyrunningové sérii nejen na této trati. Ondra tak v celkovém pořadí SWS ve VK skončil na 5. místě.

3 starty, 3 vítězství – takové jsou letošní statistiky Philipa Goetsche

VK v Limone, tak jako celý tento rok SWS, ovládl suverénní Philip Goetsch. Goetsch zvítězil v napínavém finiši před Stianem Angermundem v čase 43:19 a ze svými třemi absolvovanými závody světové série ve VK, si i po třetí vzal příčku nejvyšší. Stal se tak právem vítězem světové série se 320 body a náskokem třiceti bodů na mladého Jana Margarita Solého. Třetím mezi muži byl Patrick Facchini v čase 43:47. Mezi ženami si pro suverénní vítězství doběhla s náskokem 3 minut a 15 sekund Christel Dewalle v čase 50 minut rovných. Druhou ženou v cíli byla specialistka na tyto tratě Valentina Belotti a třetí Hilde Aders v čase 54:56. Mezi českými ženami se nejlépe dařilo Evě Galaczové celkově na 16. místě a Veronice Tuhovčákové na 20. místě. Překvapením ženského závodu byla neúčast Laury Orgué, která do té doby bojovala s Christel Dewalle o absolutní vítězství v SWS. Tímto však Laura vítězství v SWS Christel přenechala.

Těžký technický Skyrace ovládla v mužích neznámá jména

Den po VK byl na programu jeden z nejtěžších závodů skyrace ve světové sérii. Extrémně technický závod s 2450 metry pozitivního převýšení na 27 km trasy loni z Čechů výborně zaběhl Tomáš Lichý, který ve světové konkurenci vybojoval 18. místo a doufalo se tak od něj i letos obdobné umístění. Vše nakonec skončilo ale jinak. Tomáš na 11 km závod vzdal, a na bodovaných příčkách v TOP 30 se pohyboval už jen Ondřej Fejfar. Ondra se po celou dobu závodu držel kolem 20. místa a nakonec doběhl na 24. místě. Po odstoupení Tomáše Lichého druhým Čechem v cíli byl osmnáctiletý David Novák, který vybojoval 53. místě. Dalším českým běžcem, nebo přesněji běžkyní, byla Michaela Mertová, která dobíhala několik sekund po Davidu Novákovi, mezi ženami na 6. místě. Následoval doběh třetího nejlepšího Čecha v závodě, Oldy Kokoška, finišujícího na 65. místě. Skyrace mezi muži ovládla trojice, pro většinu běžců zcela neznámá. S náskokem téměř 5 minut do cíle doběhl Francouz Alexis Sevennec v čase 02:46:49. Velkým překvapením byl druhý muž v cíli, Hector Haines z Velké Británie. Třetím mužem v cíli byl Bulhar Kiril Nikolov. Celkové vítězství v SWS však nepatřilo ani jednomu jmenovanému muži. Vítězem se totiž stal Tadei Pivk, který si na Hassana Aita Chaoua a zmíněného Bulhara Kirila Nikolova vybudoval dostatečný náskok již během roku. Nejlepším Čechem byl Ondřej Fejfar na 20. místě.

Přímý souboj Megan Kimmel s Laurou Orgué o celkové vítězství v SWS vyzněl lépe pro Američanku

Mezi ženami se čekal souboj mezi Španělkou Laurou Orgué a Američankou Megan Kimmel. Byl to také přímý souboj o celkové vítězství v SWS v kategorii Skyrace. Američanka letos, po svém loňském až 6. místu, běžela skvěle a postupně se během závodu probojovávala až na první příčku. Tu získala během posledního stoupání a při seběhu ji již udržela. Doběhla s náskokem necelé minuty na Lauru v čase 3:17:35. Laura finišovala v čase 3:18:42 a třetí ženou v cíli byla Francouzska Celine Lafaye 40 sekund po Lauře. Přestože jak na VK, tak na skyrace skončila Orgué celkově na druhém místě, svoje výkony hodnotila po závodě pozitivními slovy:“ Po těžké sezóně plné vzestupů a pádu – zlomené noze způsobené pádem na lyžích – jsem šťastná za 2. místo v dnešním závodě, a také celkově v SWS na VK i Skyrace. Megan i Christelle si to opravdu zaslouží!“

V celkovém pořadí žen v SWS na Skyrace doplnila Megan s Laurou mladičká Norka Yngvild Kaspersen. Nejlepší Češkou v SWS skončila Michaela Mertová, která obsadila 8. místo – byť jen se 3. započítanými závody. Můžeme jen polemizovat, kde by se Míša Mertová mohla dostat, pokud by běžela ještě jeden závod SWS.

Tímto se uzavřela světová skyrunningová série pro rok 2016. Můžeme se jen těšit na rok následující a doufat, že i ten nabídne tolik atraktivních a úspěšných závodů i pro české barvy, jako tento.

Vojtěch GawlasVojtěch Gawlas – autor článku

Student žurnalistiky na Univerzitě Palackého v Olomouci. K běhání se dostat jako slepý k houslím, a protože kolem domova neměl žádné roviny, začal běhat po horách. Nejoblíbenější trasy má do 30 km, co možná nejvíce vertikálně a v co možná nejfotogeničtějším prostředí (protože fušuje mimo běhu také do fotografického řemesla). Cílem běhu, nebo spíš sportu jako takového, je pro něj vyčištění hlavy od okolního světa a chvíle pro sebe sama.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: