ROZHOVOR s Kateřinou Kašparovou a Ondřejem Veličkou, Mistry ČR v Ultratrailu

ROZHOVOR s Kateřinou Kašparovou a Ondřejem Veličkou, Mistry ČR v Ultratrailu

V sobotu 13. května se v Lošticích konal 5. ročník oblíbeného závodu Ultramaraton Borák, jehož nejdelší ultra trať se letos běžela jako Mistrovství ČR v ultratrailu a přinesla tak nejen nové výherce Olomouckých tvarůžku, ale hlavně nové Mistry!

Ultramaraton Borák je skvělý závod s výbornou rodinnou atmosférou, který každoročně přiláká nemálo milovníků nejen ultratrailů. Kromě hlavního ultra závodu na 86 km nabízí trať i pro maratonce, ale nechybí ani trasa 14,3 km. Závody se běží po okruhu kopírující nejkratší trať (14,3 km). Zajímavostí je, že ultramaraton a maraton se běží v opačném směru, což umožňuje, že se závodníci obou tratí potkávají, což přináší určitě rozptýlení a zpříjemnění průběhu tohoto dlouhého závodu.

Jedná se o nejen ultra závod konaný v nádherné přírodě v okolí města Loštice. Více informací o Ultramaratonu Borák najdete v termínovce. Také si můžete přečíst reportáž z loňského ročníku.

Letošní ročník se mezi muži na startu v pozici hlavních favoritů objevili Dan Orálek a Ondřej Velička, přičemž se Veličkovi podařilo zvítězit a přetrhnout tak Orálkovi šnůru předchozích vítězství tohoto závodu. V ženách jasně kralovala Kateřina Kašparová.

Katky a Ondry jsme se zeptali na několik otázek nejen o dojmech ze samotném závodu, ale také na další běžecké plány pro tento rok.

Nejvíc boží byly seběhy

Jak se vám líbila trať a závod celkově?

Katka: Trať byla skvělá, nejsem milovník okruhů a tady jich bylo 6, ale nakonec mi to nepřišlo vůbec špatné. Hlava si to srovnala a nohy běžely. Ale nejvíc boží byly seběhy, ty miluji a vždycky mě nakoply a dodaly novou energii. Jo, pravda, párkrát jsem chtěla špatně odbočit, ale nakonec jsem se neztratila, což je pro mne obrovský úspěch 🙂

Ondra: Borák jsem již v minulosti 3x běžel, takže jsem znal dokonale trať a nemusel se stresovat tím, že bych mohl zabloudit. Trať je velmi hezká, kombinuje silnici, ale také příjemné pasáže v lese s rozumným převýšením 200 metrů na jeden okruh, který se běžel celkem 6x. Závod má velmi příjemnou až rodinnou atmosféru.

Krize? Ani u mne se nedostavila, možná tam byla i rezerva 🙂

Katko, v ženské kategorii jsi dle výsledků vyhrála stylem start-cíl…Zastihla Tě někde větší krize?

Katka: Krize nebyla, chvilku mě píchalo v levém boku, pak v pravém, no a pak nikde 🙂 Ne opravdu, krize nebyla, běželo se mi neskutečně krásně. Byla jsem překvapená, protože to pro mne byl první závod delší než 50 km.

Ondro, jak se běželo tobě? Běžel si dlouho za Danem Orálkem, viď?

Ondra: Ano, závod jsem rozběhl rozumným tempem a velkou část závodu jsem měl na dohled Dana a Zbyňka, kteří v první půlce bojovali o první místo. Pozoroval jsem to s odstupem a v druhé polovině zrychlil a oba je předběhl. A krize? Ani u mne se nedostavila, možná tam byla i rezerva 🙂

Co se týče přímo hor, tak běhání tam úplně nehledám

Co se týče povrchu, preferujete silnici nebo spíše traily? Neláká vás třeba také běh v horách?

Katka: Já jsem asi spíš trailová, ale běhám i silnici, tam nejčastěji maratony. Takže oba povrchy mám ráda. Dřív jsem neměla ráda kopce, ale teď co bydlím na Křivoklátsku, tak je milovat musím, jinak bych nemohla ani vyběhnout, no a ty moje seběhy, ty miluji jak v lese, tak na silnici 🙂 Běh v horách jsem již měla na ČEZ Jizerské 50, kterou jsem vyhrála a také to bylo parádní!

Ondra: Já se zaměřuji především na silnici, konkrétně ploché ultra, 100 km a 24 hodin. Ale pro zpestření si zaběhnu právě třeba i Borák, hlavně díky tomu, že se jedná o mistrovství ČR a závod je také zařazený do poháru Ultracup. Co se týče přímo hor, tak běhání tam úplně nehledám, bojuji s technikou seběhů a podobně to platí i do kopce 🙂

Že jsem vyhrála Borák, to byl neplánovaný cíl 🙂

Jaké jsou vaše další cíle pro tento rok? Máte vytipovaný nějaký závod, na který se budete soustředit?

Katka: Já měla cíl zlepšit osobák na maratonu, což se povedlo a zkusit ultra, což jsem zkusila. Že jsem ho vyhrála, to byl neplánovaný cíl 🙂 I když on ani Borák nebyl v plánu, za vítězství vlastně vděčím Ondrovi, který mi nápad na Borák vnuknul. Takže teď s trenérem změníme termínovku, no a zkusím nějaké to kilčo 🙂 Jedno máme v plánu spolu s Ondrou v září ve Winschotenu.

Ondra: Hlavním cílem letošní sezóny je Mistrovství Světa na 24 hodin v Belfastu 1.7. Tomuto závodu podřizuji vše. A dále to vypadá na dva hezké závody v září – stovka ve Winschotenu a Spartathlon. Na podzim bych si také rád po dlouhé době zaběhl nějaký maraton a pokusil se o osobák.

Katka: Ano, podzimní maraton je také vysoce pravděpodobný 🙂

Děkujeme za rozhovor, ať se nadále v následujících závodech daří a hlavně zdraví!

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: