Zopakují se skvělé české výsledky z minulých ročníků Buff Epic Trail?

Zopakují se skvělé české výsledky z minulých ročníků Buff Epic Trail?

Předloni suverénní vítězství Tomáše Lichého na půl-maratonské trati, loni senzační páté místo na 105. kilometrovém závodě Zdeňka Kříže. Jaký letos bude Buff Epic Trail?

Český skyrunning má na závod Buff Epic Trail výborné vzpomínky. Předloni totiž na jednadvaceti kilometrové trati zazářil Tomáš Lichý, který si toto startovné vyběhl za vítězství na Perun SkyMaratonu a drsný závod s téměř 1900 metry pozitivního převýšení jednoznačně ovládl. Loni se na Buff Epic Trailu rozhodovalo o mistrech a mistryních světa. Konkrétně od distance VK – Vertical kilometer – která měřila 2,8km, po maratónskou trať – SkyClassic – s pozitivním převýšením 3200 metrů, až po tu nejdelší, 105 kilometrů s převýšením 8000 metrů, v rámci UltraSkyClassic. Právě na oné nejdelší trati zazářil český reprezentant Zdeněk Kříž, který ve světové konkurenci doběhl na 5. místě a celkově v hodnocení národů Česká republika skončila za domácími Španěly senzačně na druhém místě před Japonskem. Letos Buff Epic Trail již není MS (to koná se ob rok a místo konání je vždy v předstihu vybráno příslušnou komisí), a tak pouze středně dlouhá trať – 42 kilometrová SkyClassic – je zařazena do Světové skyrunningové série.

Prohlédněte si i další fotografie k článku…

O předloňském vítězství Tomáše Lichého na trase 21 km si můžete přečíst zde. Připomeňte si bouřlivou atmosféru závodu, a jak si Tomáš zlato vybojoval.

Za Buff PRO Team poběží i Zdeněk Kříž

Přestože se nebude bojovat o tituly Mistrů světa, i letos se do Národního parku Aigüestortes i Estany de Sant Maurici v Katalánsku sjede skyrunningová špička. Zárukou kvalitních výsledků budou běžci z mezinárodního profesionálního Buff PRO Teamu, kde od loňského roku patří také zmiňovaný Zdeněk Kříž, který si toto místo získal dlouhodobými kvalitními výkonya 5. místem z tohoto závodu k tomu. Vhledem však ke kolizi termínů, kdy se v jeden víkend koná také High Trail Vanoise, tedy Mistrovství Evropy v Ultra, v okolí Val d’Isere, či Andorra Ultra Trail (jeden ze závodů tohoto běžeckého svátku je Ronda Dels Cims, mnohými běžci považována za nejtěžší stomílový závod světa), traťové rekordy z předešlého roku pravděpodobně překonány nebudou. To totiž na maratonské distanci startoval letošní fenomén na SkyClassic, Nor Stian Argermund-Vik (letošní vítěz Zegamy a držitel traťového rekordu, či druhý na Marathon Mont Blanc po K. Jornetovi). Ten 42kilometrovou trasu prolétl jako jediný pod čtyři hodiny, konkrétně 3:56. Připomeňme, že nejlepší Čech, Honza Zemaník, doběhl na 19. místě v čase 4:36. Na nejdelší trase svou extra třídu předvedl Španěl Luis Alberto Hernando, který 105 kilometrů s převýšením 8000 metrů dokázal zdolat za úžasných 11 hodin a 36 minut.

Buff Epic Trail

Loni si Jan Zemaník svým vítězstvím na Perun Skymaratonu vyběhal uhrazení nákladů spojených s Buff Epic Trail 2016. Cestu, popřípadě další výdaje hradí právě firma Buff. Přečtěte sii, jak Perun probíhal letos a další události kolem.

Český reprezentant se řadí mezi největší favority na trase Ultra

Letos, podíváme-li se na současnou startovní listinu, to však vypadá, že na 105 kilometrů dlouhou trasu se nepostaví ani jeden ze čtyř prvních můžu loňska. Jestli tak bude startovat český reprezentant Zdeněk Kříž, řadí se mezi největší favority závodu. Na záda však Zdeňkovi budou dýchat jeho týmoví kolegové Španělé Yeray Durán López (loni skončil na šestém místě) a Pau Bartoló Roca (vítěz 119 km trasy TDS v rámci UTMB 2015). Na středně dlouhé, maratonské trati v rámci Buff Epic Trail se mezi nejvýraznější osobnost staví loni bronzový, Španěl Ismail Razga. Ten bude soupeřit například s Harrym Jonesem, Britem, žijící dlouhodobě v Thajsku, který se převážně soustředí na trailové půlmaratony a umí mimo to zaběhnout 5 km pod 15 minut. Bude tak zajímavé sledovat, jak si povede.

Současná startovní listina však není stále kompletní, a tak lze jen spekulovat, kdo tuto trojici závodů na tomto běžeckém svátku ovládne. Ať to dopadne jakkoli, i letos Buff Epic Trail jistě nabídne jedinečnou atmosféru se světovými výsledky a my vás o ni samozřejmě neochudíme.

Buff

Značka Buff® se specializuje na výrobu a prodej multifunkčních šátků. Použitý bezešvý materiál je předurčen na využití při různých outdoorových aktivitách ale také na běžné nošení.

Vojtěch GawlasVojtěch Gawlas – student žurnalistiky na Univerzitě Palackého v Olomouci. K běhání se dostat jako slepý k houslím, a protože kolem domova neměl žádné roviny, začal běhat po horách. Nejoblíbenější trasy má do 30 km, co možná nejvíce vertikálně a v co možná nejfotogeničtějším prostředí (protože fušuje mimo běhu také do fotografického řemesla). Cílem běhu, nebo spíš sportu jako takového, je pro něj vyčištění hlavy od okolního světa a chvíle pro sebe sama.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: