Mistrovství světa v orientačním běhu. Štafetová tečka a shrnutí. Jak si vedli Češi?

Mistrovství světa v orientačním běhu. Štafetová tečka a shrnutí. Jak si vedli Češi?

Máme zde opět vrchol orienťácké sezóny – Mistrovství světa (dospělých). Letos se konalo v Estonsku, s centrem ve městě Tartu. Na programu bylo 5 disciplín – sprint, sprintové štafety, klasická trať, krátká trať a štafety. Reportáže ze závodů jsme si rozdělili. Jako první jste si mohli přečíst o sprintové části, poté o individuálních lesních závodech. Dnes budeme uzavírat lesními štafetami a stručným shrnutím.

Štafety mužů: Pád ze souboje o medaile

Nejprve šli na řadu muži. Titul z loňska obhajovali Norové, naší štafetě se ve Švédsku závod nepovedl a doběhla jedenáctá. Do dnešního závodu nastupovala úspěšná bronzová sestava z loňského Mistrovství Evropy (Petržela, Šedivý, Král) a už už to vypadalo, že se schyluje k něčemu podobně „pódiovému“. Pojďme k GPS! Ukážeme si z každého úseku to nejzajímavější.

Pojďme na rozbory GPS:

1: To úplně nejzajímavější na prvním úseku, a v podstatě v celém závodě mužů a řekněme dopředu, že vůbec v celém štafetovém dni, se odehrálo na první mužské kontrole. Ani jsme se po startu ještě pořádně nerozkoukali a prakticky ze hry o přední umístění jsou Britové, Rusové, a především velcí favorité – Švýcaři. Vidíme, že zatímco čelo je již na trojce, Švýcar Hertner (stříbrný z krátké trati) a další, stále nemají jedničku! Jinak tento první úsek mužů nás velmi vtáhl do děje a dával šanci na pěkný zážitek a výsledek. Jan Petržela totiž dal vzpomenout na svoje představení právě z loňského Mistrovství Evropy a celou trať se velmi aktivně držel na samotném čele a tak také spolu s Nory, Švédy, Francouzi a dalšími předává Janu Šedivému.

2: Zde se ale bohužel nadějný český příběh šeredně kazí. Po průběhu arénou do druhého kola sice dochází k zajímavému okamžiku, ale radost z něj rozhodně nemáme. Jan Šedivý je se Švédem na čtvrtém až pátém místě. Správně si otáčí mapu, kde má druhou část trati, otáčí zpět na kódy, ale zpět již nevrátí. Běží tak omylem opět na první kontrolu, přibližně tam zjistí, co se stalo a musí se vracet. Ztráta činí kolem pěti minut a odsuzuje naší štafetu do bojů na začátku druhé desítky. I takové příhody přináší orientační běh.

Jinak na úseku získává náskok Norsko (Lundanes) před Francií a překvapivě Litvou.

3: Hlavní otázkou na tomto úseku bylo, jestli pětasedmdesáti vteřinový náskok Norů (Daehli) před Francouzi (Gueorgiou) bude stačit. Stačil. Na jeden okamžik se Francouzi přiblížili na třičtvrtě minuty (tento záběr také vybíráme), ale po chvíli se odstup znovu natáhl a Norové si tak opět doběhli pro titul! Thierry se tak rozloučil s reprezentační kariérou stříbrem, Litevec se svým úsekem velmi protrápil a bronz je tak záležitostí Švédů. Vojta Král potom finišoval jedenáctý, čili stejně jako ve Švédsku.

Výsledky:

1. Norsko (Kinneberg, Lundanes, Daehli)

2. Francie (Tranchand, Basset, Gueorgiou)

3. Švédsko (Runesson, Lind, Bergman)

11. Česko (Petržela, Šedivý, Král)

Štafety žen: Česká “farsta“ na šesté kontrole

Ženský titul obhajovaly Rusky, největšími favoritkami zde byly ale Švédky. Můžeme již dopředu ohlásit, že to jednoznačně potvrdily. Celý závod se pohybovaly bez viditelnější chyby s postupně narůstajícím náskokem na čele a zaslouženě tak vyhrály. Naši štafetu loni postihla diskvalifikace, čemuž se letos trio Indráková – Horčičková – Knapová vyhnulo a po horším začátku doběhlo na osmém místě.

Nutno říct, že co do dramatičnosti zůstal závod za očekáváním a při výběru zajímavých okamžiků z GPS to nemáme úplně jednoduché. Ale přece jen vybíráme tři momenty z každého úseku, přičemž na prvních dvou jsou náhodou české.

Pojďme na rozbory GPS:

1: Sledujme oranžovou linku běhu Adély Indrákové. Vidíme malou chybu již v dohledávce čtvrté kontroly a následně naběhnutí na špatnou šestku (takzvaná farstovaná kontrola – měla mít F, naběhla na G) a návrat na správnou.

2: Posouváme se na druhý úsek Venduly Horčičkové, kdy se situace opakuje. Tentokrát ale opačně. Vendula má mít G, nabíhá nejdřív na F. Zde to má o něco výhodnější, protože pokračuje ve směru postupu, Indráková se narozdíl od ní musela úplně vracet. A ještě jedna okolnost je zde zajímavá. Zhruba v těchto místech chybovala Horčičková i den předem, v závodě na krátké trati, kde obsadila výborné osmé místo.

3: Na třetím úseku vybíráme moment, který rozhodl o stříbru a bronzu. Vedoucí Švédsko (Alexandersson) již neohroženě běží na 14. kontrolu, dosud druhé Finsko (Rantanen) odbíhá na jedenáctku o devadesát stupňů jinam a přesně v tom okamžiku ho míjí Rusko (Gemperle). Jinak Jana Knapová na úseku bojovala do poslední chvíle s Britkou o sedmé místo.

Výsledky:

1. Švédsko (Johansson, Jansson, Alexandersson)

2. Rusko (Rudnaya, Mironova, Gemperle)

3. Finsko (Harju, Teini, Rantanen)

8. Česko (Indráková, Horčičková, Knapová)

Shrnutí MS: Švédská nadvláda, velké francouzské loučení

Tím jsme dokončili exkurzi po všech pěti disciplínách letošního Mistrovství světa. Kdo na něm nejvíce zářil? Jaký byl nejzajímavější moment? A jak si vedl český tým? Dozvíte se nyní a poznamenáme, že je to víceméně subjektivní.

Největší hvězda šampionátu je se třemi zlatými medailemi Švédka Tove Alexandersson. A rovnou dodáváme – nejlepším týmem je Švédsko. Švédská reprezentace není totiž pouze tato hvězdná pětadvacetiletá dáma, ale je tu i řada dalších medailistů jako Helena Jansson (2x zlato), Emma Johansson (zlato), Lina Strand (zlato), Jerker Lysell (zlato, bronz), Jonas Leandersson (zlato), William Lind (2x bronz), Gustav Bergman (bronz).

Mezi dalšími hvězdami a momenty vybíráme (bez pořadí):

– Mistrovské loučení Thierryho Gueorgiou (zlato z krátké trati, stříbro ze štafet). Jen jako perličku uvedeme, že se následně přesune ke švédskému týmu jako trenér.

Maja Alm (zlato ze sprintu a dvě stříbra ze sprintových štafet a z klasiky). Velká škoda, že nezvládla postup na první kontrolu na klasice. A velká škoda, že nedošlo ke srovnání s Tove Alexandersson (rýmička) ve finále sprintu.

– Dvě zlaté medaile Olafa Lundanese (klasika, štafety)

– Sprinteři v lese. Dvě kontroly na mužských úsecích sprintových štafet zavedly závod z parku do lesa a udělalo to neskutečnou paseku.

– Nepříliš povedené mistrovství pro Švýcary. Z lesních závodů odváží pouze jednu stříbrnou medaili!

– Šampionát extrémů? Hodně kopcovaté sprinty, extrémně fyzicky náročný terén klasiky, extrémně technicky náročná krátká trať. A na závěr jeden sporný bod – štafety se běžely ve stejném terénu jako krátká trať (to dosud nebývalo a mnozí by jistě řekli, že by to tak být nemělo)!



České vystoupení?

Poměrně vysoký standard. Obecně to mělo paradoxně totožnou dramaturgii jako loňské Švédsko (velmi povedený sprintový úvod, v lese o něco málo níž než sprinty, a nepříliš povedená štafetová tečka). Zde bylo vše o jeden, jeden a půl stupně výše.

Je zde individuální podium (do 6.místa) pro Vojtu Krále, famózní představení téměř medailové sprintové štafety. Tedy vysoká sprintová laťka z loňska byla zde ještě přeskočená!

V individuálních lesních disciplínách je tu skvělé umístění v první desítce Venduly Horčičkové a dvě umístění těsně za desítkou (Vojta Král a Jan Šedivý).

Štafety mohly dát lepší tečku na konec, velká škoda je té mužské velmi nadějně rozběhnuté

To byl tedy největší vrchol letošního roku. Za rok nepocestujeme se světovým orienťákem příliš daleko, pořadatelem MS 2018 bude Lotyšsko. A nás nyní čeká představení na Světových hrách v Polsku. Českou republiku bude reprezentovat Denisa Kosová, Tereza Janošíková, Jan Petržela a Vojtěch Král.

Jakub Weiner

Jakub Weiner – autor článku

orientační běžec ze Slávie Hradec Králové, z části obdivně a z části závistivě sledující výkony našich nejlepších závodníků s vědomím, že se k nim během kariéry nikdy ani nepřiblížil. Bez výraznějšího individuálního výsledku, dvě bronzové placky z republikového mistrovství mu muselo vyběhnout až šest kamarádů v rámci sedmičlenných družstev (2004, 2005).

Bloger postižen občasnou intenzivní grafomanií, těžkou formou prokrastinace, které zároveň využívá pro svoji publikační činnost. V orienťáku jinak také stavitel tratí a v civilu domů (architekt).

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: