Kouzlo malých a velkých závodů

Kouzlo malých a velkých závodů

Každý víkend se v celé ČR koná nepřeberné množství běžeckých závodů. Od těch malých, kde účast nedosahuje ani 50 závodníků, až po ty velké, kde startovní listina čítá mnohdy i tisíc a více běžců a běžkyň. Jaké jsou výhody velkých a malých závodů?

Existuje spoustu názorových střetů, co je lepší

Když pak sledujete ty nekonečné diskuse, jaký vlastně závod je ten lepší, tak musíte uznat, že obě skupiny mají v mnohém svoji pravdu. Tady bych rád vypíchl tu svobodu volby, kdy se každý může rozhodnout, který závod poběží a nikomu se nemusí zpovídat. Určitě je ale dobré si vyjmenovat klady a samozřejmě i zápory, neboť i ty se v při závodech nacházejí, byť organizace je na první pohled perfektní.

Prohlédněte si i další fotografie k článku…

Velké závody cílí hlavně na prožitek a emoce

Mnozí z nás si často položí otázku, jak správně určit, zda se jedná o velký či malý závod. Kritérií by se dalo vybrat několik, ale žádná asi není ta výstižná, která závod určuje. Osobně si myslím, že závod do 500 účastníků se dá považovat za malý a co je nad tuto hranici, tak si troufám nazvat jako velký. Nemusí se jednat jen o dlouhé vytrvalecké závody (půlmaraton, maraton), ale třeba i běh na 5 či 10 km.

Velké závody pak cílí na prožitek ze závodu a hlavně emoce. Nabízí většinou hezkou trať, která vede po zajímavých a turistických místech měst či třeba v atraktivních horských oblastech. Organizace závodu, výtečná propagace, registrace, občerstvení, zázemí, fotografie ze závodu, triko závodu, medaile, to vše je velmi profesionálně připravené a běžci se cítí, že mají vše potřebné.

Nevýhodou však bývá velmi vysoká cena startovného, což mnohého dokáže odradit a dá raději přednost právě tomu menšímu závodu. Mnohdy také přístup k běžcům bývá poněkud chladnější, než si každý představuje. Přece jen v tom množství závodníků není možné se každému věnovat osobně.

Výhody velkých závodů:

–      Výborná organizace závodu

–      Trať na místech, kde si normálně jen těžko zaběháte

–      Velmi dobře rozmístěná síť občerstvovacích stanic

–      Výtečně zajištěná zdravotní pomoc

–      Velká podpora diváků po celé délce tratě

Nevýhody velkých závodů:

–      Mnohdy velmi vysoká cena startovného

–      Odměřený až neosobní přístup pořadatelů i dobrovolníků

–      Vysoká cena doplňků závodu (fotografie, trika atd.)

Malé závody lákají na velmi přátelské prostředí

Menších závodů, kde se účast pohybuje v rozmezí 50 až 500 běžců a běžkyň, se koná v ČR asi nejvíce. Zorganizovat takový závod sice znamená velké, mnohdy stejné úsilí, jako u těch velkých, ale přesto to není tak náročné třeba na množství dobrovolníků, či jiných faktorů. I cena startovného zde bývá velmi přijatelná a navíc je do ní často zahrnuto rovnou například triko závodu, či občerstvení po závodě formou oběda. I co se přístupu týče, tak je více osobní a pro někoho možná i příjemnější. Povětšinou se také na těchto menších závodech sejdou přátelé a sdílejí mezi sebou společné zážitky z běhu a někdy se zdrží i dlouho po závodě.

Vypadá to, že tyto malé závody nemají žádné zápory, ale i zde se samozřejmě najdou. Velkým problémem bývá například značení trati. Zvláště, když se pořadatelé rozhodnou pro závod v lesním prostředí, tak se občas stává, že značení není přesné. Což poté může být problém při případném zranění. Občas také dojde občerstvení nebo jiné věci, což bych ale nebral jako velkou nevýhodu.

Klady malých závodů:

–      Nižší cena startovného včetně trika závodu či občerstvení po závodě

–      Osobitější přístup organizátorů

–      Možnost více se užít závod s přáteli či spoluběžci

Zápory malých závodů:

–      Ne vždy kvalitně označená trať

–      Občasné problémy s občerstvením na trati

–      Někdy nedostatečná zdravotní pomoc

–      Komorní prostředí téměř bez diváků

Množství závodů … výborný výběr pro každého z nás

Celkově bych zase až tak velké rozdíly mezi velikostmi závodů neviděl. Každý má své a je jen na nás, jaký si ke svému závodění vybereme. Ze své zkušenosti vím, že velké závody jsou postaveny na emocích a prožitcích zvláště při startu a doběhu. Na malých závodech vidím zase přínos v tom, že pokud je běžec či běžkyně vyloženě závodní typ, tak může dosáhnout třeba výsledku, který ho postaví na stupně vítězů. To je poté výtečná motivace do dalšího běhání i závodění. Inu, možnost výběru závodu je pro každého dost.

A jaký je váš názor? Vyjádřete ho … rádi si s vámi o tom podiskutujeme.

Veškeré poznatky či názory, které v tomto článku uvádím, jsou vyzkoušeny na základě svých dlouholetých zkušeností, získaných pravidelným běháním na výkonnostní úrovni.

Jiří Mašek

O autorovi – Jiří Mašek

Jiří Mašek, redaktor Světa běhu, je nadšeným běžcem už více jak 10 let, jehož specialitou jsou silniční závody na půlmaraton a maraton. V současnosti je členem týmu vodičů pro závody ze seriálu RunCzech. Pravidelně ale běhá i horské závody, poněvadž má moc rád pohyb v přírodě. Oblíbenou lokalitou, kam jezdí nabírat nejen fyzické, ale i psychické síly, je Šumava a Krušné Hory.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: