Lysacup 2016: Etapu od přehrady Šance zvládl nejrychleji Otevřel

Lysacup 2016: Etapu od přehrady Šance zvládl nejrychleji Otevřel

Ostré slunce vítalo ráno u vodní nádrže Šance v Ostravici tři stovky účastníků druhé etapy populární série v běhu do vrchu. Lysacup zde konečně doznal svého názvu, a po prologu ve Frenštátě pod Radhoštěm, kde běžci stoupali kolem skokanských můstků na Velký Javorník, byl cíl klasicky na nejvyšší hoře Beskyd.

Ve startovním poli letos zatím chybí dvě velká běžecká jména, která v minulých sezonách patřila k absolutní špiče – Tomáš Lichý a Tomáš Maceček. Souboj o medailové pozice tak zatím je a bude velmi vyrovnaný.

Krásné teplé podzimní počasí rozhodlo, že tentokrát to bude hodně rychlé

Etapy od hráze přehrady Šance byly v minulých letech zařazovány do zimních měsíců, takže zde často vedle klasických běžeckých klání probíhaly i souboje s těžkým neprošlapaným terénem a sněhovými jazyky. Letos však byla etapa předsunuta na začátek termínovky a krásné teplé podzimní počasí rozhodlo, že tentokrát to bude hodně rychlé!

Hned v prvních metrech, před náběhem na stezku bukovým lesem, se v předních pozicích drželi hlavní favorité, kteří se chtěli vyhnout složitějšímu předbíhání v první části trati a budovali si náskok na zbytek pole. Při výběhu z prudké pasáže na širokou traverzovou cestu byli na čele Martin Holiš a Vít Otevřel. Jen několik desítek metrů za nimi se držela druhá dvojice – Ondra Horák a Jirka Pytlík. Další rychlí běžci však byli v krátkých rozestupech na dohled. Pasáž traverzu končící krátkým seběhem a rovným chodníčkem po hřebenu probíhalo čelo v opravdu rychlém tempu. Každý však měl v hlavě, že to hlavní teprve přijde. Stále prudší a prudší stoupání na Kobylanku patří k těm nejpříkřejším úsekům v rámci celého Lysacupu a i rychlí běžci zde často přechází do chůze. Následuje příjemný chodníček pod závěrečné serpentiny v mladém smrkovém lese jižní rozsochy Lysé hory. Zde už na závodníky čekala mlha a chladnější počasí.

Jako první se z mraků na vrcholu vynořil Vít Otevřel

Jako první se z mraků na vrcholu vynořil Vít Otevřel (Salomon-run.cz), kterého po třiceti vteřinách následuje Jiří Pytlík (Jump Sport) a po další půlminutě zkušený Martin Holiš (Pearl iZUMi). Nejrychlejší ženou byla Denisa Krejčiříková (VZS Ostrava), která doběhla na vynikajícím 37. místě celkově! Stříbrná pozice patřila Ivoně Krejčiříkové (VZS Ostrava) a třetí místo Tereze Šádkové (MK Seitl Ostrava), která podle všeho startovala na Lysacupu poprvé.

Týmová soutěž byla velmi vyrovnaná. Součet bodů tří nejrychlejších běžců nakonec vynesl na první místo Beskydské Nomády (6. Holoubek, 11. Peter, 14. Mikloš).

Příští díl Lysacupu se uskuteční v sobotu 14. listopadu. Na programu bude krátká prudká etapa z Krásné, končící novými serpentýnami v bývalé severní sjezdovce.

Výsledky

Muži

1. Vít Otevřel (Salomon-run.cz) – 00:42:05

2. Jiří Pytlík (Jump Sport) – 00:42:37

3. Martin Holiš (Pearl iZUMi) – 00:42:13

Ženy

1. Denisa Krejčiříková (VZS Ostrava) – 00:49:16

2. Ivona Krejčiříková (VZS Ostrava) – 00:52:36

3. Tereza Šádková (MK Seitl Ostrava) – 00:58:23

Týmy

1. Beskydští nomádi – 1 267 bodů

2. (mo)mentálně Opavské dupy – 1 263

3. Vinotéka U Karla Frenštát p. R. – 1 258 bodů



Kompletní výsledky zde

Informace o závodu

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: