PALESTRA Kbelská desítka pod nadvládou Davida Kučery a Terezy Čapkové

PALESTRA Kbelská desítka pod nadvládou Davida Kučery a Terezy Čapkové

Tak jako každým rokem, tak i letos je „nepsaným“ prvním velkým závodem, startující celou běžeckou sezónu, Kbelská desítka. Závod, který je letos Akademickým mistrovstvím ČR, přiláká na start vždy velké množství běžců. Nejinak tomu bylo i v letošním roce, kdy se uskutečnil již 31. ročník tohoto běhu.

Počasí už měl zcela jasný jarní charakter

Začátek března bývá vždy nevyzpytatelný, co se počasí týče. Letos se ale naplnila předpověď odborníků a běželo se za velmi slunného počasí a teplotě více jak 15°C, i když trochu zlobil silný vítr. Možná i to se odrazilo ve startovní listině a na start se postavilo cca 1 600 běžců a běžkyň všech věkových kategorií a různých výkonností.

Jedná se o oblíbený „otvírák“ běžecké závodní sezony dlouhý 10 km nebo 5 km. Více informací o závodě Palestra Kbelská 10 najdete v termínovce.

Ani dětské závody nezůstaly bez zájmu. I na nich si zazávodilo velké množství budoucích závodníků, kteří se jednou určitě postaví na start hlavního závodu na 10 km. „Hezké počasí se jistě odrazilo na počtu startujících, z čeho máme jako vždy velkou radost“, zhodnotil množství závodníků na startu ředitel závodu Tomáš Mirovský.

První závod a drobná nervozita na startu

Start závodu byl oproti minulým ročníkům posunut o hodinu déle, na 12:30 hodin. Tento fakt (důvodů bylo více) možná malinko přispěl k tomu, že spoustu startujících postávala již dlouho před startem v koridorech, s nedočkavostí začít již závodit. Přeci jen zimní pauza byla dlouhá navíc hodně zimní, takže se není čemu divit, že chuť závodit je obrovská.

Startovní výstřel obstaral vzácný host, jakým byl olympijský vítěz Lukáš Krpálek. Ihned poté se celé startovní pole rychle vydalo vstříc závodu. V mužské kategorii se na špici usadil David Kučera ze Slovanu Liberec, a systémem start cíl ovládl závod ve výborném čase 31:21 minut, což vzhledem k profilu trati je opravdu výtečný výkon. O druhé místo svedl velkou bitvu domácí běžec Jan Šedivý ze Sokola Kbely s Milošem Auersvaldem. Borec ze Kbel měl v závěru více sil a v čase 33:02 minut o 5 sekund porazil svého soka díky výborně zvládnutému závěrečnému finiši.

Mezi ženami se o pořadí rozhodlo až zhruba na 6 km, kdy nastalo drobné dvoukilometrové stoupání. Zde si menší náskok vytvořila Tereza Čapková z USK Praha, který postupně navyšovala a v cíli byla v čase 35:48 minut o téměř minutu lepší než druhá Tereza Lajdová z ASK Praha. Třetí místo uhájila Kristýna Dvořáková a cílovou branou proběhla v čase 38:11 minut.

Akademické mistrovství ČR ovládli favorité

Jak už bylo uvedeno, Kbelská desítka se běžela jako AMČR. Vítězství si podle očekávání odvezli oba favorité, kteří se prosadili i v hlavním závodě. Mezi muži tedy zvítězil David Kučera z ČVUT FSv a mezi ženami Tereza Lajdová z 1. LF UK.

Součástí závodu byl také vložený závod na 5 km, do kterého se letos přihlásilo 104 běžců a běžkyň. V mužích byl nejrychlejší Matyáš Nachtigall z Dukly Praha (18:23 minut) a v ženské kategorii Hanka Randáková z ASK Slávia Praha (19:35 minut).

Spokojení pořadatelé i běžci

Kbelská desítka pravidelně zahajuje sezónu velkých závodů. To se povedlo i letos a v cíli byla velká spokojenost jak ze strany pořadatelů, tak samozřejmě i běžců. Ti si mohli již takto brzo ověřit svoji připravenost na nastávající sezónu a možná i odhadnout, jak bude vypadat celý běžecký rok 2017.

„Výborná úroveň závodu, skvělé výsledky, takže jsme moc spokojeni“, vyjádřila své pocity po závodě Petra Heřman, jedna z členek organizačního výboru závodu, a tím se vyjádřila i za mnohé závodníky, účastníky Kbelské desítky.

Výsledky v hlavních kategoriích:

Kbelská desítka – muži:
1. David Kučera
2. Jan Šedivý
3. Miloš Auersvald

Kbelská desítka – ženy:
1. Tereza Čapková
2. Tereza Lajdová
3. Kristýna Dvořáková

10 km AMČR – muži:
1. David Kučera
2. Miloš Auersvald
3. Jaroslav Doubek

10 km AMČR – ženy:
1. Tereza Lajdová
2. Kristýna Dvořáková
3. Radka Hanzlová

Celkové výsledky

Jiří Mašek

O autorovi – Jiří Mašek

Jiří Mašek, redaktor Světa běhu, je nadšeným běžcem už více jak 10 let, jehož specialitou jsou silniční závody na půlmaraton a maraton. V současnosti je členem týmu vodičů pro závody ze seriálu RunCzech. Pravidelně ale běhá i horské závody, poněvadž má moc rád pohyb v přírodě. Oblíbenou lokalitou, kam jezdí nabírat nejen fyzické, ale i psychické síly, je Šumava a Krušné Hory.

Uložit

Uložit

Uložit

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: