Nejdelší trať v závodě Pyšelský kopeček ovládli Kristýna Junková a Martin Korous

Nejdelší trať v závodě Pyšelský kopeček ovládli Kristýna Junková a Martin Korous

V neděli 17. dubna 2016 se pod patronací běžecké prodejny Run4ever a veterinární nemocnice AAVet konala velká sportovní akce v Pyšelích na Benešovsku.

Jako součást závodu proběhlo i neoficiální mistrovství veterinárních lékařů a sester

Město Pyšely leží nedaleko Prahy ve středním Posázaví. Okolní krajina je opravdu nádherná a přímo vybízí k běhu. Lesy střídají louky a pastviny, malé kopečky velké kopce. I to bylo důvodem, proč si dva místní hobby běžci umínili uspořádat závod v krosu, canicrossu a nordic runningu. Jako součást Pyšelského kopečku, jak závod pojmenovali, proběhlo i neoficiální mistrovství veterinárních lékařů a sester.

Samotnou trať, kterou nakonec tvořil jeden okruh dlouhý 10,5 km, poctivě ladili samotní organizátoři. Nesčetněkrát ji proběhli a byli přesvědčeni, že se bude závodníkům líbit.

Ještě před vyvrcholením programu se na start postavilo 83 dětí, které absolvovaly svoje dětské závody v běhu na 100, 300, 500 a 1000 m. Každý malý závodník byl odměněn diplomem a medailí, ti nejrychlejší v jednotlivých kategoriích získali hodnotné ceny. V následné tombole pak na každého vyšla nějaká ta malá pozornost.

Na programu byl půlmaraton, 10,5 km a canicross

Úderem 12. hodiny odstartovalo 29 běžců a běžkyň se svými psími společníky v kategorii canicross. Ve 12:15 se na trať rozběhlo 100 běhu chtivých nadšenců. V obou případech si mohli účastníci vybrat z možností běžet jedno kolo (výše zmíněných 10,5 km), anebo kola dvě, což byl plnohodnotný trailový, 21 km dlouhý půlmaraton.

I přesto, že trať hned po startu prudce stoupala, začalo se ostře závodit už tam. Asi po dvěstěmetrovém asfaltovém úseku se trať stočila do lesů a od této chvíle si závodníci mohli užívat krásné přírody Posázaví. Asi po dvou kilometrech doběhlo startovní pole do údolí ke krásnému starému mlýnu s rybníčkem, od kterého je čekalo táhlé stoupání přes louky. Stoupání střídala klesání a asi na 8. kilometru přiběhli závodníci k rokli, kterou seběhli až do nejnižšího bodu celé tratě.

Pak na ně už čekalo závěrečné dvoukilometrové stoupání, jež potvrdilo oprávněnost názvu běhu Pyšelský kopeček. Tímto výběhem se dostali na Loretu, vrchol kopce i tratě. Tady, na 10. kilometru závodu, čekala na běžce a běžkyně krásná panoramata Pyšel a okolí a kromě toho i občerstvovací stanice. U sochy sv. Vojtěcha se trať rozdělovala. Z kopce dolů se rozběhli do cíle ti, kdo se rozhodli pro jedno kolo, a na druhou stranu běželi půlmaratonci, kteří museli celý okruh zdolat ještě jednou.

Na trati půlmaratonu byl v mužích nejrychlejší s časem 1:29:17 Martin Korous, v ženách pak Kristýna Junková, která si doběhla pro výkon 1:46:14. Trať 10,5 km ovládli Rudolf Jánošík a Tereza Bayerová. S canicrossem o délce 21 se nejlépe poprali Vladimír Šáfr a Aneta Ticháčková, na kratší trati pak zvítězili Ondřej Vaňura a Petra Křížková.

V průběhu jednoho okruhu závodníci vystoupali přes 350 metrů.

Bylo vidět, že ze sebe vydali hodně, nikdo však své síly nepřecenil a všichni bez problémů doběhli do cíle. Tam jim bezesporu udělalo radost okamžité ocenění originální medailí. Později byli vyhlášeni nejrychlejší běžci v jednotlivých kategoriích a byli oceněni diplomem a hodnotným darem od sponzorů.

Všem srdečně blahopřejeme a jejich fantastické časy považujeme za aktuální traťové rekordy. Závěrem můžeme konstatovat, že první ročník Pyšelského kopečku, byl prověrkou schopností organizátorů a soudržnosti jejich kolektivu. Podle hodnocení závodníků dopadl v obou směrech skvěle. Pro tyto kvality, pro svou zajímavou trať a pro značný zájem ze strany běžců, si Pyšelský kopeček rozhodně zaslouží místo v běžeckém diáři. A z našeho pohledu se určitě stane součástí aktivního života v Pyšelích.

Výsledky

Muži 21 km

1. Martin Korous

2. Michal Kašpar

3. Ondřej Smetana

Ženy 21 km

1. Kristýna Junková

2. Dominika Zoulová

3. Martina Jirásková

Muži 10,5 km

1. Rudolf Jánošík

2. Jiří Hergesell

3. Stanislav Petrůj

Ženy 10,5 km

1. Tereza Bayerová

2. Martina Kovářiková

3. Katerina Hulvertová

Canicross muži 21 km

1. Vladimír Šáfr

2. Petr Dvořák

3. Jiří Zita

Canicross ženy 21 km

1. Aneta Ticháčková

2. Kateřina Pokorná

3. Tereza Palečková

Canicross muži 10,5 km

1. Ondřej Vaňura

2. Petr Műhlhans

3. Petr Šimonek

Canicross ženy 10,5 km

1. Petra Křížková

2. Jana Horynová

3. Zuzana Kynclová

Celkové výsledky zde

Informace o závodu

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: