Tatry Running Tour – Horský etapový závod v srdci Tater ovládli Češi

Tatry Running Tour – Horský etapový závod v srdci Tater ovládli Češi

Horské etapové závody, konající se po sobě jdoucích dnech, jsou poměrně vzácné. Tatry Running Tour, jeden z takovýchto závodů, je však nejen svou lokalitou, ale také zastoupením běžců z devíti zemí světa – například Švýcarska, Velké Británie, Kanady či Dánska – důkazem, že popularita tohoto sportu rychle roste.

Mezi více než tisíci přihlášenými běžci nechyběli samozřejmě v nemalém počtu i česká jména. Do srdce Vysokých Tater ke Štrbskému plesu se sjeli například Jan Bartas, Tomáš Štverák, Zuzana Urbancová, či fenomén Tatry Running Tour, Vít Ryška.

A na co se závodníci mohli během víkendu v Tatrách těšit? Organizátoři sport clubu 1896 Štrbské Pleso již pošesté připravili etapový závod Tatry Classic Tour a podruhé Tatry Extreme Tour. Krom těchto závodů se během TRT konalo Mistrovství Evropy a Mistrovství Slovenska v Nordic Walking pod záštitou Slovenské asociace Nordic Walking. A ti, kteří si na etapové závody nevěřili, mohli absolvovat jen vybraný závod. Společně tak s Nordic Walkingem bylo na výběr 5 závodů.

Vít Ryška již počtvrté zvítězil v kategorii Classic

Vše začalo pátečním večerem, kdy byl odstartován noční závod na 4,5 km kolem Štrbského plesa. Ten pro obě etapové kategorie Classic i Extreme byl stejný. Pro mnoho závodníků to bylo zvykání si na nadmořskou výšku, ve které následné dny budou běhat. Nejrychleji mezi muži trať prolétl Jiří Petr (14:53) a mezi ženami Slovenska, Michaela Kucháriková (18:32). Následoval sobotní závod na 12 km, který ovládl Miroslav Lukáč (52:28) a Petra Fašungová (59:48) oba ze Slovenska. Tečkou Tatry Running Tour tvořil pro obě kategorie opět stejný, kros na 8 km s převýšením něco málo nad 300 výškových metrů. Opět se běželo kolem Štrbského plesa s výběhem pod Solisko, seběhem po sjezdovce a s opětovným výběhem a seběhem mezi skokanskými můstky. Kros mezi muži ovládl opět Jiří Petr (30:37:70) a mezi ženami devatenáctiletá Tímea Mihoková (37:01).

V absolutním pořadí však nešlo tolik o jednotlivá umístění, jako výsledné časy

Mezi muži kategorii classic ovládl již počtvrté brněnský závodník Vít Ryška (VSK Univerzita Brno) s celkovým časem 01:39:55 před Miroslavem Lukáčem (Žiar nad Hronom) s časem 01:41:12 a třetím Martinem Šmotlákem (AKV Bratislava) s výsledným časem 1:42:05.

V kategorii Extreme obhájil vítězství Jiří Petr, mezi ženami titul vybojovala Zuzana Urbancová

Kategorie Extreme se od kategorie Classic lišila druhou etapou, kdy na závodníky čekala trať „Sky & Clouds“ s  parametry 34 km horizontálně a téměř 2000 metrů vertikálně. Od Štrbského plesa se vybíhalo přes Popradské pleso na Ostrvu a dál na Sliezský dóm. Zde se závodníci obraceli a běželi zpátky přes Ostrvu dolů ke Štrbskému plesu. Mezi muži v této etapě dominovali čeští závodníci v čele se skvěle běžícím Jiřím Petrem, který dokonce překonal rekord tratě (03:53:11). Mezi ženami nejtěžší etapu tohoto závodu ovládla Polka Olga Łyjak (04:27:00).

Mezi muži tak suverénně kategorii Extreme ovládl Jiří Petr (Triexpert team) s celkovým časem 04:38:39 před dvojicí z týmu Pearle iZUMi Czech Ondřejem Kokoškem s časem 04:41:23 a Adamem Ondruchem s časem 04:42:32. Mezi ženami zvítězila Zuzana Urbancová (05:39:07) z Czech Skyrunning teamu / SK Babice, které se podařila především poslední etapa, ve které dokázala smazat ztrátu 45 sekund na nakonec druhou Michaelu Kuchárikovou (05:49:44) z týmu AC Kriváň Liptovský Mikuláš. Třetí skončila Lenka Vančurová (07:00:58) za tým Valaští bajkeři.

Když už se do Tater vydáte, dejte si celou sérii, ta kombinace sprintu a vytrvalostního běhu má něco do sebe

Tímto skončil 6. ročník Tatry Running Tour. Organizátoři opět připravili krásný závod v atraktivním prostředí, a pokud někdo uvažuje o zúčastnění se nadcházejícího se ročníku, Zuzka Urbancová vám dává tip: „Pro sprintery bych doporučila spíš kombinaci Classic (s druhým během na 12km). Vyznavačům horského běhání pak závod Sky & Clouds, ale když už se do Tater vydáte, dejte si celou sérii, ta kombinace sprintu a vytrvalostního běhu má něco do sebe.“

Celkové výsledky najdete zde.

Informace o závodu.

Vojtěch GawlasVojtěch Gawlas – student žurnalistiky na Univerzitě Palackého v Olomouci. K běhání se dostat jako slepý k houslím, a protože kolem domova neměl žádné roviny, začal běhat po horách. Nejoblíbenější trasy má do 30 km, co možná nejvíce vertikálně a v co možná nejfotogeničtějším prostředí (protože fušuje mimo běhu také do fotografického řemesla). Cílem běhu, nebo spíš sportu jako takového, je pro něj vyčištění hlavy od okolního světa a chvíle pro sebe sama.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: