Rekord KTRC na Lipně překonal zkušený trailař Havlíček

Rekord KTRC na Lipně překonal zkušený trailař Havlíček

Rekord horského půlmaratonu Kilpi Trail Running Cupu na Lipně padl. Jenže nepostaral se o to téměř domácí vytrvalec David Vaš, který to vyhlásil a má za sebou zimní přípravu v Keni, ale zkušený tichošlápek Jan Havlíček, běhající v babických lesích u Prahy, jen obtížně hledající čas na trénink po práci.

Běželo se mi tady opět nádherně

„Já ten čas ani neznal, ani jsem se nedíval na hodinky,“ usmál se skromně 37letý Havlíček, který zde vyhrál už první půlmaraton v roce 2013. „Ale běželo se mi tady zase nádherně. Hned v náběhu do terénu při stoupání na Lúč jsem utekl a brzy získal velký náskok,“ popsal rozhodující moment.

Podívejte se na další fotografie k článku…

Časem 1:29:05 překonal předloňského Jana Mrázka o 2:38 minuty, svůj tehdejší výkon o víc než pět minut! Platí, že odpočinek dělá mistry, že. „To je asi pravda,“ usmál se trpce. „Vždyť já musel odříct i mistrovství světa ve skymaratonu, nemám naběháno. Ale mám radost, že se mi to tady podařilo,“ dodal.

„Neodhadl jsem dobře svoje možnosti,“ přiznal David Vaš. „Běhání v terénu je úplně něco odlišného než na silnici. Sice rád trénuju v lese, ale na cestách. Tady jsem hlavně v sebězích výrazně ztrácel. Bylo to opravdu těžké, ale nádherná trať,“ řekl ještě nakonec třetí muž, který ztratil na vítěze skoro devět minut. Dostal se před něj o čtyři minuty ještě sparťan Lukáš Kozlík.

Mezi ženami byl souboj o stupně vítězů docela těsný, dámy se vešly do čtyř minut

Mezi ženami si zapsala premiérový triumf v největším tuzemském terénním seriálu drobná 25letá cupitalka Tereza Chlupová. „Takhle těžký závod jsem neběžela,“ pokyvovala uznale hlavou dívka, která letos běžela silniční půlmaraton v Linci za 1:25. „Ale měla jsem rozvržené tempo, abych byla schopná přidávat a poradila jsem si i s kopci.“ Té k rekordu Kamily Gregorové chybělo téměř šest minut. Druhá skončila šumavská lyžařka Andrea Klementová. A třetí Daniela Čepová, orientační běžkyně z Hradce Králové a vítězka KTRC na Dolní Moravě. „Tady to bylo ale mnohem těžší,“ vydechovala v cíli.

Na doprovodné desítce, která obsahovala taktéž exkurzi do Stezky v korunách stromů, byli nejlepší Petr Šnábl za 46:02 a Kristina Mrázová 54:16.

Lipenský závod potvrdil pověst jednoho z nejkrásnějších trailů.

Po třech deštivých a chladných dnech se vyčasilo na téměř ideálních dvacet stupňů. Téměř tři stovky běžců na trati dokonce pohladily hřejivé sluneční paprsky. Na lesních stezkách na Lúči to po kořenech a skalkách pěkně smekalo, uplatnila se vytříbená technika.

Na vrcholu Stezky v korunách stromů, kam běžecký had tradičně zamířil (nahoru po schodech, dolů točivým karuselem dřevěné dráhy), běžní návštěvníci obdivně tleskali. A nejen nováčci pak ještě vytrpěli skutečně nejvyšší bod trati 970 metrů nad mořem ležící Alpskou vyhlídku. Opravdu poslední z více než tisíce metrů převýšení! Až pak to pustili střemhlav dolů do maríny. A navzdory studenému větru pak jako zaslouženou odměnu poskytli těžce zkoušenému tělu koupel ve vlnách přehradní nádrže.

Přijela si ho ochutnat i řada nováčků

Třeba Michal Procházka, kvalitní trasér paralympijského týmu, skončil pátý. „Kopce jsem chodil, ale bylo to moc pěkný.“ Anebo bývalý manažer Stanislava Řezáče, známý Karel Čech. „Já už sem tak starej,“ hudral v cíli. V 71 letech zvládl tvrdou trasu za 3:04 a to skončil ve své kategorii „až“ druhý, Jan Škrleta z Nové Včelnice to dokázal o dvacet minut rychleji. Však je mladší… nedávno mu bylo teprve sedmdesát.

To olympijská vítězka a mistryně světa Kateřina Neumannová už má zkušenost ze zdejších krpálů za sebou, takže tentokrát zůstala jen v roli startérky a ocenila nejlepší na pódiu.

Vítězství si ale užili téměř všichni

Třeba Petr Kroča, který vyhrál v tombole zapůjčení vozu na Subaru s plnou nádrží na víkend. „Jsme z Hranic na Moravě, ale syna máme v Praze a uděláme si pěkný výlet. Moc se na to těšíme,“ radoval se i s manželkou. Už před pár měsíci vyhrál zapůjčení jiného vozu. „Ano, daří se mi. Zlepšovat se ale ještě můžu v běhu, tam je prostor velký,“ smál se muž štěstěny.

Seriál pokračuje za tři týdny královským Krkonošským SkyMarathonem (49 km, 2 500 metrů převýšení), který přesouvá epicentrum do Skiareálu ve Svatém Petru. Tentokrát se do celkového pořadí bude započítávat stejně jako vloni i kratší trať, prodloužená na 22 km s převýšením 1 625 metrů.

Výsledky

Půlmaraton muži

1. Jan Havlíček

2. Lukáš Kozlík

3. David Vaš

Půlmaraton ženy

1. Tereza Chlupová

2. Andrea Klementová

3. Daniela Čepová

10 km muži

1. Petr Šnábl

2. Miloš Liška

3. Peter Čerenský

10 km ženy

1. Kristina Mrázová

2. Radka Haislová

3. Saša Kárová

Celkové výsledky zde

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: