Pro prvenství si na Jizerském Ultratrailu doběhli Jiřičková a Košťák

Pro prvenství si na Jizerském Ultratrailu doběhli Jiřičková a Košťák

V sobotu 16. července se uskutečnil 3. ročník Jizerského Ultratrailu, horského (indiánského) běhu na 69 km s celkovým převýšením 2900 m, kterého se zúčastnilo 300 závodníků. A jednalo se o povedenou akci.

Trať byla skutečně běžecky pestrá

Oproti loňskému ročníku se tak měli běžci možnost podívat zase na jiná krásná místa Jizerských hor, ubralo se zpevněných cest a přibylo těch přírodních (Polední kameny, Frydlanstské cimbuří, Ořešník).  A to je opravdu zážitek, krásná příroda a výhledy. Loňské místo startu bylo přeloženo pod kopec, do SKI Lucifer Josefův důl, což závodníci později ocenili, zejména v závěrečném spurtu.

Registrace začala v pátek od 16 hodin, ale klima připomínalo spíš pozdní listopad, závodníci se sjížděli pomalu, nikomu se moc nechtělo v místě závodu zůstávat a raději se ukryli do chat. Naopak v sobotu bylo počasí na běh takřka ideální, organizátor si ho totiž přes noc vymodlil, ale díky předchozím vytrvalým dešťům se v některých místech z běžeckých cest stal tekoucí potok nebo v lepším případě bažina, takže trať byla skutečně běžecky pestrá.

Místo původních 69km se trať natáhla na 75km s 3000m převýšením

Závodníci se ze začátku sice snažili vyhýbat mokrým loužím, ale po pár kilometrech přestali namočení bot řešit a jako správní horští běžci tato místa probíhali přímo. Zvýšená hladina dešťových srážek bohužel zvedla i hladinu řek a tak specialita závodu, plánovaný přechod přes jez v Jiřetíně, musela být nahrazena delší asfaltovou oklikou. Ostatně délka závodu, to bylo asi nejvíce probírané téma. Místo původních 69km se trať natáhla na 75km s 3000m převýšením.

Kdo si myslel, že v Jizerkách nejsou kopce, ten se asi divil

Na závodníky čekalo po cestě 6 občerstvovacích stanic, v Albrechticích, na Jizerce, na Smědavě, v Hejnicich, na Hřebínku a v Bedřichově, tedy asi každých 10 km jedna. Dobrovolníci a servis na těchto stanicích, to byla asi nejchválenější složka závodu a v cíli čekal na závodníky koncert, jídlo, pivo a pěkné počasí.

Na ty, co absolovali celou trať, čekal také kvalitní casual finisherský nátělník s originálním grafickým motivem, tak pěkný, že to byl pro většinu závodníků důvod doběhnout.  V dopoledních hodinách proběhli také dětské miniterenní závody, kterých se zúčastnilo 50 dětí. Hodně radosti a skoro žádné slzy.

Ale nejvíc se samozřejmě závodilo a bojovalo především na hlavní trati

Letošního ročníku se zúčastnil Radek Brunner (SK Babice), jeden z našich nejlepších dálkových běžců a proti němu několik horských stíhačů. Závod měl od počátku jasného favorita a na trati to tak půl závodu i vypadalo.

Ale druhá polovina byla náročnější, především v technických, mokrých a klouzavých kamenitých sebězích kolem jizerskohorských bučin. Ještě na druhém mezičase na 50km vedl Radek následován Davidem Pecinou a Romanem Košťákem, nicméně v největším krpálu na Ořešník se do čela závodu doslova probojoval Roman Košťák z GASSO Team Jablonec. Ztrátu ale dotáhl také David Pecina (Eleven run team) a závod začal byt opět zajímavější.

Nicméně Roman Košťák své vedení už nepustil a poprvé v životě Radka Brunerra udolal. Po doběhu hýřil tak dobrou náladou, že to skoro vypadalo, jako kdyby běžel 10km. Přitom byl na trati přesně 7h 18min a 1vteřinu. Předběhěnout Radka se povedlo také Davidu Pecinovi, který se ztrátou 7 minut doběhl druhý a na obou bylo v cíli vidět, jak velkou mají radost z tak cenného skalpu. Radek Brunner se s úsměvem objevil v cíli 11 minut za Davidem.

V ženách byl průběh jednoznačnější, když polovinu závodu vedla domácí Iveta Fořtová (Eleven Run Team), za ní Marie Jiřičková (CRAFT Team Jablonec) a Klára Jakešová (SK Babice). Iveta se bohužel ztratila v jizerskohorských bučinách, v pasáži, kde nebylo možné značit trať a v Hejnicích ze 4.místa odstoupila.

Na první místo se tak dostala Marie Jiřičková, která doběhla v čase 8:57:59 s téměř 25 minutovým náskokem na druhou Kláru Jakešovou (9:21:55) a na třetím místě se nakonec umístila Linda Hájková (BOOTMCAMPS) v čase 9:32:40.

Celkově se dá říct, že největším úspěchem byla pro organizátory závodu dobrá nálada a úsměvy ve tvářích všech, co doběhli. 🙂

Výsledky:

Muži

1. Roman Košťák

2. David Pecina

3. Radek Brunner

Ženy

1. Marie Jiřičková

2. Klára Jakešová

3. Linda Hájková

Celkové výsledky zde

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: