BIRELL desítku ovládli opět Keňané, z Čechů nejlepší Milan Kocourek a Kristiina Mäki

BIRELL desítku ovládli opět Keňané, z Čechů nejlepší Milan Kocourek a Kristiina Mäki

Po letní přestávce se v Praze sešli příznivci špičkové atletiky na dalším podniku ze seriálu závodů RunCzech. Září už několik let patří nejkratšímu závodu, a to běhu na 10 km pod názvem BIRELL GRAND PRIX PRAHA, který se navíc běží ve večerních hodinách, a proto má závod své osobité kouzlo.

Na startu favorizovaní Keňané a téměř celá naše špička

Jak už bývá zvykem, na tomto závodě se schází téměř kompletní světová běžecká špička. Nejinak tomu bylo i letos, což určitě ještě více zvýraznilo kvalitu a prestiž tohoto závodu. Na startu se objevil Daniel Chebii (dvojnásobný vítěz t let 2013 a 2015), který se navíc netajil tím, že by rád dovršil hattrick. Po jeho boku se postavili Richard Mengich, Stephen Omiso a Evans Kigen Kirui, tedy samá běžecká esa, kdy jejich osobní rekordy na 10 km jsou hluboko pod hranicí 28 minut.

A jak už to někdy v závodech tohoto typu bývá, tak vítězem se stává poté někdo úplně jiný než hlavní favorit. Letos podobným způsobem všechny překvapil Abraham Kipyatich z Keni. Po taktickém výkonu si doběhl pro vítězství v čase 27:37 minut, což je vzhledem k velmi teplému počasí, které v průběhu závodu panovalo, výtečný čas. Na dalších místech doběhli jeho krajané Daniel Kinyua Wanjiru (27:43 min.) a Emmanuuel Kiprono Kipsang (27:45 min.).

Keňanka Jepchumba ohrožovala světový rekord

Mezi ženami nesla startovní číslo jedna Violah Jepchumba, čerstvá vítězka letošního pražského půlmaratonu. Její největší soupeřka Gladys Cherono, se postavila hned vedle ní a od startu vyrazily ihned spolu.

Violah Jeochumba do toho od začátku šlápla, jak se říká, a už v mezičase na 5 km (14:46 minut) to vypadalo, že světový rekord legendy Pauly Redcliffe bude v ohrožení. I druhých pět kilometrů bylo velmi rychlých a v cíli naměřený čas 30:24 minut, jen o 3 vteřiny odolal oproti světovému rekordu. Opět velmi parádní představení této Keňanky, která pravidelně v Praze vítězí a její cílové časy jsou vždy na hranici nějakého rekordu. Navíc tento její čas je vylepšením jejího osobního maxima na desetikilometrové trati, ze kterého měla upřímnou radost, což poté přiznala i na pozávodní tiskové konferenci.

Druhá v cíli byla její krajanka Joyciline Jepkosgei (31:08 minut). Na třetím místě finišovala Afera Godfay z Etiopie (31:49 minut).

Vynikající souboje mezi českými muži

I mezi českými závodníky a závodnicemi se strhnul velký souboj o vítězství. Vždyť na start se postavila celá naše plejáda nejlepších v čele olympioničkou Anežkou Drahotovou. Nechyběla ani Kristiina Mäki a nestárnoucí Petra Kamínková.

Česká mužská elita byla reprezentována Jirkou Homoláčem a Petrem Koucourkem, které doplnil již uzdravený Jan Kreisinger a dále Vít Pavlišta či David Vaš. Pravděpodobně nejhodnotnější obsazení závodu v letošním roce.

Od startu se ihned do čela dostal Jirka Homoláč s Milanem Kocourkem a Vítem Pavlišou, kteří spolu aktivně spolupracovali. Rozhodnutí nastalo na posledních dvou kilometrech, kdy se odpoutal brněnský rodák Milan Kocourek a v čase 30:32 minut zvítězil. Druhý skončil překvapivě Vít Pavlišta (30:42 min.) a třetí finišoval Jirka Homoláč (30:51 min.).

Mezi českými ženami, se při neúčasti Evy Vrabcové Nývltové, čekal souboj mezi Anežkou Drahotovou a Kristiinou Mäki. Ta nakonec prokázala své zkušenosti z dráhy a zvítězila v čase 34:19 minut s poměrně velkým náskokem před Terezou Čapkovou (34:40 min.). Třetí se v cíli objevila Valerie Soukupová v čase 35:27 minut. Rozhodně bych vyzdvihnul i výkon Petry Kamínkové, která velmi statečně bojovala a doběhla čtvrtá mezi českými ženami ve skvělém čase 35:55 minut. Její výkony jsou obdivuhodné.

Dramatické boje byly k vidění i v závodě na 5 km

Už v 18 hodin odstartoval ryze ženský závod na 5 km, který se už pomalu stává velmi prestižním závodem. V konkurenci dvou a půl tisícovek závodnic se z vítězství radovala Barbora Jíšová v čase 18:06 minut, před loňskou vítězkou Michaelou Drábkovou a Danou Šatrovou.

Další závod ze seriálu RunCzech je zdárně za námi. Večerní Prahou se prohnalo téměř 10 tisíc běžců a běžkyň a skvěle si zazávodili. Nechybělo mnoho a v ženské kategorii byl zdolán světový rekord, což je jistě velkým příslibem a lákadlem do další běžecké sezóny seriálu závodů RunCzech. Pořadatelé opět splnili svoji úlohu na jedničku a lze se jen již nyní těšit na příští rok.

Výsledky v hlavních kategoriích:

10 km – muži:

1. Abraham Kipyatich (Keňa)

2. Daniel Kinyua Wanjiru (Keňa)

3. Emmanuuel Kiprono Kipsang (Keňa)

10 km – ženy:

1. Violah Jepchumba (Keňa)

2. Joyciline Jepkosgei (Keňa)

3. Afera Godfay (Etiopie)

10 km – muži – ČR:

1. Milan Kocourek

2. Vít Pavlišta

3. Jiří Homoláč

10 km – ženy – ČR:

1. Kristiina Mäki

2. Tereza Čapková

3. Valerie Soukupová

Závod žen na 5 km:

1. Barbora Jíšová

2. Michaela Drábková

3. Dana Šatrová

Kompletní výsledky zde

Informace o závodu

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: