Na Horské výzvě v Jeseníkách slavili tatínkové i budoucí nevěsty, vítězil dogtrekař Vágner

Na Horské výzvě v Jeseníkách slavili tatínkové i budoucí nevěsty, vítězil dogtrekař Vágner

Posedmé v řadě dokázal osamocený běžec se psem vyhrát závod seriálu Rock Point – Horská výzva. Plzeňský dogtrekař Vlastimil Vágner v Jeseníkách ovládl nejen svoji kategorii, ale stal se i celkovým vítězem královské trati Long.

„Drsné počasí je prakticky nedílnou součástí Jeseníků. Také loni účastníci vybíhali do husté mlhy a nepříjemného deště. Letos ale situace byla výrazně horší. Silný vítr nám v pátek nad ránem doslova sfoukl celé zázemí a poničil většinu stanů. Museli jsme hodně improvizovat, abychom znovu vytvořili solidní zázemí pro závod. Tím ale komplikace neskončily,“ sdělil Pavel Zitta, ředitel seriálu RockPoint – Horská výzva.

Podívejte se na další fotografie ze závodu…

Hromy a blesky zaúřadovaly těsně před půlnočním startem královské distance Long

„Po domluvě s horskou službou jsme dle zpráv z radaru start posunuli o dvě hodiny. Nechtěli jsme nic riskovat. Poslat v tom počasí závodníky na hřeben by bylo hodně nerozumné. Všichni naše rozhodnutí kvitovali, nesetkali jsme se s jakoukoli negativní reakcí. Pozdější start měl nakonec mnohem lepší atmosféru. Ve vzduchu byla cítit energie, emoce a velká natěšenost,“ podotkl Patrik Pátek, tiskový mluvčí závodu, jehož slova potvrdil Petr Kacar ze Šumperka, který s bratrem Ondřejem následně skončil druhý v kategorii mužských dvojic.

Jedná se o oblíbený závod v horském běhu a trekingu, který se koná v Jeseníkách. Závod je součástí seriálu Rock Point – Horská výzva. Více informací o závodu Rock Point – Horská výzva Jeseníky najdete v termínovce.

„Posun startu na závod neměl vliv. Na vývoji se to nijak nepodepsalo. Naopak start byl opravdu pěkný. Jindy to bývá takové ospalé, ale tentokrát to mělo neskutečný drajv,“ popsal novopečený tatínek ze Šumperka. „Pro mě to byla opravdová výzva. Závod jsem šel prakticky bez tréninku. Po narození dítěte je to náročné a moc času nezbývá,“ usmál se Petr Kacar. Zatímco Petr se poprvé tatínkem stal nedávno, jeho bratra stejná role čeká do dvou týdnů. „Jsem teď stále na telefonu, ale jesenická výzva je pro nás, jako domácí, srdcová záležitost,“ vysvětlil svou přítomnost Ondřej Kacar.

Dvojice stříbrných běžců od Šumperka nestačila jen na vítězné muže Jana Loqnenze a Jiřího Partla

Loqnenz a Partl se potkali na minulé zastávce na Šumavě a od té doby spolu tvoří zlaté duo. S nejdelší šedesát čtyři kilometry dlouhou tratí si poradili za sedm a čtvrt hodiny a znovu zopakovali triumf ve své kategorii. „V tom počasí, které panovalo před půlnocí, se na trať nikomu nechtělo a nebylo by to bezpečné. Posun byl fajn a závod jsme si mohli více užít. Na trase bylo hodně bahna a kamení, málo asfaltu, prostě krásný terén. Závod se rozběhl rychle, ale jak už se pole roztrhalo, my si jen hlídali svou pozici,“ sdělil Jan Loqnenz, člen zlaté dvojice.

Absolutním vítězem královské distance byl plzeňský dogtrekař Vlastimil Vágner

Absolutním vítězem královské distance byl ale plzeňský dogtrekař Vlastimil Vágner, který v Jeseníkách získal své sedmé vítězství v řadě. Nejrychlejší muž nejdelšího závodu si s tratí poradil za sedm hodin a pět minut. „Byl bych rád za větší konkurenci. Nemít koho stíhat je už poměrně nuda, ale jinak z toho mám super pocit. Asi to znamená, že správně trénujeme, jak pes, tak já. Dělám to fér vůči oběma a výsledky mluví za všechno,“ shrnul mimořádně spokojeně Vlastimil Vágner.

Běžci si to v Jeseníkách mezi sebou rozdali na třech distancích. Mimo nejsledovanější trasy Long (64 km) během sobotního dopoledne ještě běžci vyrazili na trasu Half (38 km) a Short (13,9 km). V souhrnu se rozdělily téměř dvě desítky medailových sad. Ne každý ale zatoužil po stupních vítězů. Při jesenické zastávce se rozhodla jedna z účastnic rozloučit se svobodou. Pro Lenku Grmelovou, která se za týden vdává, proto pořadatelé připravili zpestření v podobě dalších úkolů za odměny. Budoucí nevěsta musela na trati sbírat autogramy na své speciální triko od mužských účastníků a oplátkou jim měla dát políbení s výraznou červenou rtěnkou.

I předposlední zastávka seriálu pomáhala.

Součástí závodu je benefiční Pochod s Mixitkou, jehož polovina startovného putuje na konto vybraného dětského pacienta. V Jeseníkách se už tradičně šlo pro Lukáška Bílého, který je upoutaný na invalidní vozík. „Výzva“ mu i díky příspěvkům od firmy Synlab nebo AutoHruška tentokrát přinesla finanční podporu ve výši 21 022,- korun.

Závěrečný díl letošního 7. ročníku série horských běhů a trekingu se uskuteční už příští měsíc. Seriál vyvrcholí ve dnech 22. – 23. září v Krkonoších. „Pro mě je hlavní cíl, aby závody Horské výzvy navštěvovalo čím dál více lidí z řad začátečníků a laiků. Aby si tihle lidé dali nějaký cíl – že třeba chtějí ve svém životě něco změnit, chtějí začít sportovat, věnovat se pohybu v horách a vést k tomu své partnery a děti. Pak je pro mě největší odměnou, když ty nové tváře vidím, jak spokojeně probíhají cílem. Jsem rád, že těchto lidí přibývá a věřím, že se s nimi setkáme i v Krkonoších. Naší výhodou je, že máme velkou kapacitu, a můžeme účastníky registrovat i na místě v den závodu,“ zve na poslední štaci Zbyněk Cypra, ambasador jesenické Rock Point – Horské výzvy.

Výsledky

Long celkově muži

1. Vlastimil Vágner (dogtreking)  7:05:40

2. Potkali se na Šumavě – Jan Loqnenz + Jiří Partl  7:17:04

3. Brothers – Ondřej Kacar + Petr Kacar  7:35:12

Long celkově ženy

1. Svetbehu.cz/MonturaCzechTeam/Alpsport.cz – Kristýna Chmelková + Marie Zelená  8:38:46

2. Čipařky 2016 – Kateřina Horylová + Veronika Tkáčová  9:23:52

3. Banketky – Ivana Kopková + Zuzana Kopková  9:59:17

Long mix celkově

1. AK Drnovice – Petr Hének + Alena Hénková  7:54:48

2. SRTG Brno – Roman Němec + Martina Dvořáková  8:17:44

3. Laky Team – Zuzana Hofová + Petr Vltavský  8:22:09

Half muži celkově

1. Jakub Stejskal  3:14:32

2. Daniel Roško  3:16:18

3. Lukáš Mrázek  3:17:32

Half ženy celkově

1. Veronika Martinková  3:55:28

2. Lucie Samcová  3:56:36

3. Radka Faltusová  3:58:56

Half mix celkově

1. Matóšci – Robin Matuška + Petra Matušková  4:12:32

2. Repre – Marek Glomb + Aneta Gramelová  4:29:36

3. CrossFit Tábor – Josef Lenghardt + Elena Mannová  4:50:06

Short muži celkově

1. Jan Havran (dogtreking)  1:10:00

2. Tomáš Hlaváč  1:12:12

3. Jiří Melecha (dogtreking)  1:14:08

Short ženy celkově

1. Renata Hlaváčová  1:27:31

2. Radka Haislová  1:30:46

3. Martina Trojáková  1:32:03

Short mix celkově

1. Maja – Jana Przeczkova + Matej Bartecky  1:33:33

2. Dynafit – Matúš Vnenčák + Veronika Volnárová  1:35:14

3. Leoš Chromík + Michaela Matochová  1:37:24

Celkové výsledky

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: