Janata má rekord s Modrým kódem z Lipenského půlmaratonu KTRC, stíhal ho i olympijský šampion Svoboda

Janata má rekord s Modrým kódem z Lipenského půlmaratonu KTRC, stíhal ho i olympijský šampion Svoboda

Traťový rekord, kulisu dramatického natáčení záchranářského televizního seriálu Modrý kód, druhý olympijský vítěz na trati i další významnosti si zapsal do kroniky ve svém šestém vydání Lipenský půlmaraton ze série Kilpi Trail Running Cupu. Jeho králem se stal Milan Janata, jistě premiant.

Milan Janata pokořil traťový rekord

Janata přijel přes půl země na doporučení svého tréninkového parťáka Ondřeje Fejfara z Krkonoš. Vyrazil obezřetně, ale svižně a už od čtvrtého kilometru letěl na čele úplně sám. Pak už šel s rezervou, přesto s čísly loňského traťového rekordu Jana Havlíčka v hlavě. Vycupital sjezdovku Dvorečnou i schodiště na Stezku v korunách stromů a přes poslední vrchol Alpské vyhlídky se za ním spustil střemhlav dolů. Navíc cílová rovinka byla posunuta na pláž o padesát metrů dále. Jeho čas byl lepší o 46 vteřin.

Podívejte se na další fotografie k článku…

Jedná se o náročný půlmaraton, který vede okolím Lipenské přehrady. Závod je součástí seriálu Kilpi Trail Running Cup. Více informací o KTRC Lipenský půlmaraton najdete v termínovce. Také si můžete přečíst reportáž z loňského ročníku.

Na trať se postavil i olympionik David Svoboda

Druhý skončil jihlavský Vladimír Srb z Czech Outdoor Extreme teamu, loňský mistr světa veteránů v půlmaratonu z Perthu, třetí maličký Tomáš Chlup z Kamenice nad Lipou… a pátý necelých třináct minut za vítězem David Svoboda, už penzionovaný olympijský vítěz pětiboje z Londýna 2012. „Takhle dlouho jsem nikdy v životě neběžel, natož v kopcích. Byl jsem překvapený, jak mi to šlo, trápit jsem totiž vůbec nechtěl,“ říkal pak věčně dobře naložený a usměvavý sportsmen.

Závodníkům přálo ideální běžecké počasí

Však také vládlo ideální běžecké (rozhodně ne divácké) počasí, sedmnáct stupňů, vlhko s malými přeprškami. Noční poryv vichřice zpestřil trasu popadanými kmeny staletých stromů, ale oproti minulým letům zase ulehčily stoupací práce posečené sjezdovky. Náročné seběhy z Lúče a domaríny prověřily techniku, paradoxně nejvíc to padalo v prudké zatáčce na travnatém brdku u sámošky dole v Lipně těsně před cílem.

V ženách kralovala Tereza Chlupová

Mezi ženami obhájila vítězství druhá členka sourozeneckého týmu Chlupů Tereza Chlupová, tentokrát o čtyři minuty lépe než loni za 1:46:35. Už jen dvě minuty zbývají k traťovému rekordu zkušené Kamily Gregorové! Opět se nedočkala Iveta Fořtová, bývalá olympionička a trojnásobná medailistka z juniorského mistrovství světa na lyžích. „Jo, to už je dávno,“ mávla rukou nad připomínkou té éry. „Běhám, jak to vyjde, tolik už toho nenatrénuju. Ale přesně takovéhle běhy se mi líbí a užiju si je.“

Běhá stále výborně. S manželem Martinem, který tu skončil osmý (a vyhrál čtyřicátníky), objíždějí závody pro radost i tam, kam je zažene práce pro Eleven. Sem se vydali i s dětmi na rodinný víkend. Naštěstí se nakonec rozhodli pro ubytování pod střechou, v kempu, kde i další běžci plánovali stavět stany, padly mohutné stromy…

Také další pořadí patřilo přesně stejně starým pětačtyřicítkám, za druhou Fořtovou, třetí Martina Hampejsová a čtvrtá Radka Faltusová, vítězka City trailu Ostrava.

A Modrý kód? Početný štáb tu natáčel dvě epizody do podzimního vysílacího plánu. V jedné z nich vzplane na hladině výletní loď a běžci z pelotonu KTRC zahájí záchranářskou akci…

Kilpi Trail Running Cup 2017 se přehoupne do podzimu Ještědským horským půlmaratonem v neděli 17. září. Pokračuje pak ještě v Beskydech, Českém lese a vrcholí tradičně na Motolských golfových jamkách v Praze.

Výsledky

Půlmaraton muži

1. Milan Janata  01:28:19

2. Vladimír Srb  01:31:53

3. Tomáš Chlup  01:38:26

Půlmaraton ženy

1. Tereza Chlupová  01:46:35

2. Iveta Fořtová  01:58:34

3. Martina Hampejsová  01:59:56

5 km muži

1. Michal Vítů  00:11:19

2. Rotem Ashery  00:14:04

3. De Winter Koem  00:14:20

5 km ženy

1. Kristýna Mynářová  00:13:17

2. Lucie Švarcová  00:14:48

3. Eva Černíková  00:14:57

Celkové výsledky

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: