V cíli Hostýnské osmy byl nejrychleji Jiří Čípa

V cíli Hostýnské osmy byl nejrychleji Jiří Čípa

Hostýnská osma 2017 je již minulostí. A jaká byla? Především ukrutně rychlá. Závodníkům velmi přálo počasí a po velmi teplých dnech přišly očekávané přeháňky a ochlazení. V sobotu 12. srpna borci a borkyně hned po startovním výstřelu přímo vyletěli na 65 km dlouhou trasu s převýšením 3000 m+.

Jiří Čípa prolomil šestihodinovou hranici

Trasa slibovala měkčí podklad, vhodnější pro běžcovy nohy a vzduch nasycen párou, ochlazoval všechny zúčastněné. Během dopoledne se vláček postupně natahoval a jeho vagónky se pomalu rozestupovaly. Největší rozestup byl bezesporu mezi prvním a druhým místem. Resp. mezi Jirkou Čípou a Tomášem Svobodou z pořádajícího klubu.

Podívejte se na další fotografie ze závodu….

Jirka za to vzal neskutečně a do cíle dorazil se skoro hodinovým náskokem a zvládl 65 km dlouhou trasu za 5h a 37 minut. Tudíž se splnil sen organizátorů o překonání hranice šesti hodin! Druhý Tomáš Svoboda doběhl za 6h a 38 minut a třetím v pořadí se stal Zdeněk Hruška s pětiminutovým odstupem na Tomáše. Chlapi se tedy očividně moc nešetřili, i když Jirka Čípa vypadal v cíli jako by právě vyběhl. Nechápeme!

Jedná se o náročný ultra závod, který vede nádhernou krajinou po turistických trasách Hostýnských vrchů. Více informací o Hostýnské osmě najdete v termínovce.

V ženách nejrychleji Jana Dorazilová

V holkách táhla pořadí Jana Dorazilová a dorazila tak před Aysen Solak z Turecka a Věrou Vystrčilovou v čase 7h a 45 minut. Aysen to dala za 8:10 a Věra měla čas 8:48. Holky se s tím taky nemažou.

Týmovou soutěž ovládli Tomáš Štverák s Miroslavem Pištěkem

V týmech byla situace poněkud jiná. Každý zvolil jinou taktiku namíchání týmu, či různé okolnosti donutily měnit parťáka. Nicméně v týmech chlapů si pro vítězství doběhli Tomáš Štverák, chystající se na UTMB a Miroslav Pištěk v čase 7h 19 minut. Druhými se stali Josef Hubáček a Miroslav Koňařík a třetími na bedně byli Michal Navrátil s Jakubem Valachem.

V týmech holek jsme se posunuli přes desátou hodinu od startu a necelých deset minut po ní si doběhla pro své vítězství dvojice Michaela Böhmová/Olga Stočková. Dalšími byly Adéla Jemelíková se Simonou Pirklovou a třetí do počtu Jitka Stehlíková/Hana Kotková.

Mixy si to rozdaly o svá umístění hodně zajímavě a první tři týmy doběhly v rozmězí 9,5 minuty, což není na 65 km zase tolik. První tak doběhli v čase 8:09 Miroslav Ščerba a Ĺubica Ščerba. Druhými se stali Matěj Urbaczka a Kateřina Argalášová a třetími na stupních vítězů byli Jaroslav Vicher a Petra Jenyšová.

Jelikož počasí běhu opravdu přálo, dorazilo do nedělní půl třetí ranní většina účastníků, jimž jsme nakrk pověsili finišerskou medaili. A poslední dvojička si do cíle doklusala necelé tři minuty před limitem. Sláva jim!

V cíli, ale nejen tam, jsme zažili stovky příběhů lidí, splňující si svůj osobní sen

Někdo chtěl vyhrát, někdo doběhnout za světla a někdo jen doběhnout či absolvovat trasu závodu. Všichni však zaslouží obdiv a úctu. Trasa byla krásná, ale poctivá a dvakrát v jeden den okusit stoupání na Čerňavu a Jehelník stojí určitě mnoho psychických a fyzických sil. O to radostnější je protnutí cílové pásky. Úsměvy doběhnuvších jsou nám toho důkazem. A málem bych zapomněl na dvojí žádost o ruku!!!

Doprovodný program byl neméně zábavný

Pro děti dokonalý pohádkový les, skákací hrad, malování na trička a další. Rovněž pro ně, pak i pro doprovod a závodníky samotné tu byla mobilní lezecká stěna. U běžců však nebylo valné odezvy, že si mohou dát něco vertikálního. Uvidíme za rok! Večerní a noční zábava byla podle udusaného trávníku vydařená, což je dobře. Protože H8 není jen o běhu, ale i o setkávání, přátelství a kamarádství.

Chci tedy na závěr za nás všechny, a že nás nebylo málo, poděkovat! Že máte H8 rádi, že jí důvěřujete a že se stále vracíte v hojném počtu okusit lesy a louky Hostýnských vrchů.

Výsledky

Muži

1. Jiří Čípa  5:37:43

2. Tomáš Svoboda  6:28:46

3. Zdeněk Hruška   6:33:47

Ženy

1. Jana Dorazilová  7:44:59

2. Aysen Solak  8:10:04

3. Věra Vystrčilová  8:48:29

Týmy muži

1. KESBUK 2/Montura – Miroslav Pištěk + Tomáš Štverák  7:16:02

2. KESBUK – SLEČINKY – Josef Hubáček + Miroslav Kolařík  7:40:57

3. The Cooling Birds – Michal Navrátil + Jakub Valach  8:07:07

Týmy ženy

1. VZS Blondýny – Michaela Böhmová + Olga Stočková  10:09:43

2. Flying Runners – Adéla Jemelíková + Simona Pirklová  10:20:58

3. Hvězdy z Hvězdy – Jitka Stehlíková + Hana Kotková  10:42:58

Týmy mix

1. Jen kvůli Tobě, Miláčku! – Miroslav Ščerba + Ĺubica Ščerba   8:09:25

2. Montura Czech Team/Chipmunkové – Matěj Urbaczka + Kateřina Argalášová  8:15:40

3. KESBUK – Jaroslav Vicher + Petra Jenyšová  8:18:52

Celkové výsledky

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: