ARMY RUN Praha Vítkov 2017: Pod dozorem Jana Žižky vládlo slunce a v jeho paprscích Jakub Podzimek

ARMY RUN Praha Vítkov 2017: Pod dozorem Jana Žižky vládlo slunce a v jeho paprscích Jakub Podzimek

Kdo chtěl během babího léta intenzivně přemlouvat po dobu několika desítek minut své slabší já, vyrazil 30.9. na pražský závod Army Runu. Třetí díl seriálu extrémních překážkových běhů zavítal do Prahy, kde si na tratích Major a Captain sáhli všichni až na dno svých fyzických i psychických sil.

Odvážlivci se vrhli do nekompromisního boje s drsnou tratí a svým tělem a také hlavou

Nejprve se závodníci vydali na trasu Major o délce 10.5 kilometrů se čtyřiceti překážkami. Kdo čekal pohodový výklus po rovině směrem k Vítkovu, musel zírat. Hned po dvou stech metrech číhal brutální padesátimetrový sráz, který si příliš nezadal s volným pádem. Na nesmírně členité trati se museli běžci Army Runu vyrovnávat s neustálými prudkými stoupáními a následnými seběhy dolů. Ani na okamžik si nikdo nemohl oddechnout. A co víc, polovinu trati museli všichni běžet se zátěží na zádech. Vojenský speciální batoh pro ženy vážil kolem sedmi a pro muže okolo desetikilogramů. Každý tak aspoň trochu zakusil, jak se běhá s plnou polní.

Podívejte se na další fotografie ze závodu…

Posledních 100 metrů nabídl fascinující finiš

Někteří si lebedili, že závod zvládají suchou nohou a skoro čistí, jen lehce umazaní od prachu po plazení. Ale to ještě netušili, jaký mají před sebou závěr. Posledních 100 metrů nabídl fascinující finiš. Strhující závěr absolvovali i účastníci kratšího závodu Captain na 5 kilometrů s dvaceti překážkami. Nejprve překážka Monkey Bar, kde je potřeba bez dotyku země přeručkovat po kývajících se madlech a hrazdách přibližně 10 metrů. Po deseti kilometrech více než náročná překážka…

Jedná se o extrémní překážkový závod, který se konal v Praze na Vítkově a trasy vedly jak městem, tak terénem. Více informací o ARMY RUN Praha najdete v termínovce.

Sotva seskočili dolů, museli se závodníci vrhnout pod zavěšené pytle plné vody a pod nimi se pět metrů proplazit na druhou stranu. Extrémní, brutální, vysilující… A to nebylo všechno. Běžci se s cílem na dohled museli popasovat se čtyřmi vyhloubenými jámami s bahnem na jejich dně. Do každé museli skočit a pak se z ní na druhé straně vyhrabat nahoru. Každý krok vyžadoval enormní úsilí a přemlouvání sebe sama k další aktivitě. První běžci měli hromady vyhloubené hlíny ještě suché, ale postupem času haldy byly stále víc mokré a každý krok nahoru i dolů pořádně klouzal a bolel. Tady se skutečně lámal chleba.

Někteří poznali, že překonat deset metrů do cíle může trvat i deset minut

Kdo si myslel, že už má vyhráno, musel v sobě na závěrečných deset metrů najít ještě poslední zbytky sil a pevné vůle. Jen pár kroků před cílem bylo třeba vykonat poslední úkol – ženy pět a muži deset shybů. Bylo slyšet mohutné výkřiky, ale také povzbuzování od přítomných vojáků i fanoušků. Kdo úkol nezvládl, musel udělat 30 angličáků, tedy dřep, klik a výskok.

Každý, kdo protl cílovou čáru se může považovat za vítěze. Pokořit extrémní trať vyžaduje nejen fyzickou připravenost, ale hlavně obrovskou vnitřní sílu. I tak ale Army Run má své skutečné šampióny, kteří trasu závodů zvládnou nejrychleji.

Na Army Runu se mi líbí, že ze sebe vydám úplně všechno a překonám sám sebe

Skutečným králem pražského Army Runu se stal Jakub Podzimek z týmu Army Run Elite Runners, který startoval v obou závodech na 10 i 5 kilometrů. Na delší trati Major skončil druhý za Richardem Hynkem a v závodě Captain zvítězil! „Trať byla dneska hodně náročná, nejtěžší bylo běhání s batohem na zádech do kopců i ze strání dolů a dělal jsem i 60 angličáků. Na překážky na konci se vždycky těším, protože se mi hodně líbí a nepřijdou mi tak těžké. Na Army Runu se mi líbí, že ze sebe vydám úplně všechno a překonám sám sebe. A když pak vyhraju závod, tak je to krásný pocit,“ řekl v cílovém prostoru Jakub Podzimek.

Neskutečné výkony předvedly vítězky ženských kategorií

První v cíli na trati Major Petra Veselá doběhla v absolutním pořadí na 7. místě. Petra Veselá vládne celé letošní sezóně, když vyhrála i předchozí závody na Hluboké a ve Vyškově a také patří do týmu Army Run Elite Runners. „Pražský závod se mi hrozně líbil a neskutečně jsem si to užila. Ze všech tří letošních závodů jsem z něj běžecky a fyzicky měla nejlepší pocit. Strašně mě bavilo běžet půlku závodu s batohem a zátěží na zádech. Sice jsem musela dělat i nějaké angličáky, ale pak jsem se dostala do tempa a byl to pro mě krásný závod,“ hovořila po doběhu s nadšením Petra Veselá.

Trasu Captain zvládla nejrychleji Kristýna Hůrková, která dokonce zaběhla třetí čas v součtu kategorií mužů i žen. Poslední letošní závod seriálu Army Run je rozdělen do dvou dnů, kdy budou na programu všechnyt ři trasy závodů – Captain, Major a General. Army Run Český Krumlov v Horní Plané se měl původně běžet na konci srpna, ale z důvodu kalamity a zákazu vstupu do šumavských lesů byl přesunut na první víkend v listopadu.

VÝSLEDKY

Major (10.5 km + 40 překážek)

ženy

1. Petra VESELÁ 1:29:46.74

2. Anna PAVELKOVÁ 1:43:07.96

3. Veronika VITINOVÁ 1:44:08.50

muži

1. Richard HYNEK 1:11:36.27

2. Jakub PODZIMEK 1:18:29.45

3. Lukáš NOVÁK 1:20:41.58

Captain (5km + 20 překážek)

ženy

1. Kristýna HŮRKOVÁ 32:40.03

2. Ladislava JEŘÁBKOVÁ 41:12.88

3. Klára HERVERTOVÁ 43:53.93

muži

1. Jakub PODZIMEK 30:32.24

2. Matěj MICHALČÁK 32:22.69

3. Lukáš DOLEŽAL 33:16.49

Celkové výsledky

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: