Královéhradecké městské lesy opět přivítaly vytrvalce. Hradecký půlmaraton nejrychleji zdolali Táňa Metelková a Abdelkabir Saji

Královéhradecké městské lesy opět přivítaly vytrvalce. Hradecký půlmaraton nejrychleji zdolali Táňa Metelková a Abdelkabir Saji

V neděli 8. října Hradec Králové ožil sportem, konal se totiž jubilejní 5. ročník Olfincar Hradeckého půlmaratonu a 3. ročník ČSOB Maratonu Hradec Králové. Obě tratě na start přilákaly na 2200 účastníků a jak se závod vydařil, si můžete přečíst níže.

Pro závodníky byla připravena jedna z nejhezčích tras městských vytrvaleckých závodů

Již od soboty 7. října se do Hradce Králové sjížděli horliví nadšenci běhu, aby si ostestovali svoji výkonnost v maratonu či půlmaratonu. Obě tratě závodníky přilákaly na jednu z nejhezčích tras městských vytrvaleckých závodů, která každoročně vede příjemným prostředím královéhradeckých městských lesů. Co se týče předpovědi počasí, tak nebyla moc přiznivá, meteorologové slibovali chladno, déšť, vítr a podobné nepřízně. Kdo se však těchto prognóz zalekl, velkou chybu udělal, téměř po celý závod panovalo ideální počasí bez deště, silného větru a i teplota vzduchu se zastavila na běžecky přijatelné hranici okolo 13°C.

Podívejte se na další fotografie k článku…

Vše vypuklo 8. října v dopoledních hodinách, kde se v okolí startu na Malém náměstí postupně shromažďovali závodníci, jejich doprovod a fanoušci. Jako první se na startovní čáru vypravily děti, pro které byly připraveny tratě rozdělené dle věkových kategorií od úplně nejmenších závodníků po dorostence.

Jedná se o velmi oblíbený městský maraton a půlmaraton, který vede krásným prostředím královéhradeckých městských lesů. Více informací o OLFINCAR Hradeckém půlmaratonu a ČSOB Maratonu Hradec Králové najdete v termínovce.

V okolí startu panovala velmi příjemná atmosféra

Další přišli na řadu maratonci, jejichž startovní výstřel se ozval v 11:15 a ve 12:30 na svoji trať vyběhli i půlmaratonci a hned po nich ve 12:35 Kingspan Běh proti rakovině na 5 km. Na startu panovala velmi příjemná atmosféra, o kterou se postarali nejen všichni zúčastnění, ale i komentátor a bubenická skupina TamTam Batucada, která svými energetickými rytmy a tanečními kreacemi dokázala nabudit a rozproudit krev v žilách nejednomu závodníkovi.

Novinkou byla nově certifikovaná trať půlmaratonu

Zatímco maratonci už přes hodinu polykali kilometry, půlmaratonci teprve vybíhali na svoji jednokolovou trasu, která letos byla nově zařazena mezi certifikované tratě Českého atletického svazu a stala se tak velkým lákadlem všech zúčastněných. Na závodníky čekala rychlá rovinatá asfaltová trať vedená nejprve ulicemi města a poté se 
běžci i běžkyně vydali do nádherného podzimního prostředí královéhradeckých městských lesů, kde pro ně byl připraven okruh, který půlmaratonci obíhali jednou a maratonci hned třikrát. Po absolvování ať už jednoho či více okruhů se závodníci vraceli po stejné trase do cíle.

Mezi maratonci dominovali Heczko a Staňková

Zatímco se závodníci potili na trati, v cíli už fanoušci netrpělivě očekávali nejrychlejší muže i ženy. Mezi maratonci cílovou čáru nejrychleji proťal Robert Heczko se skvělým časem 2:36:15, který doběhl necelé 2 minuty před druhým Davidem Pecinou a z bronzové medaile se mohl právem radovat Petr Havelka, který si doběhl pro čas 
2:43:20. V ženách dominovala Pavla Staňková, která cílovou čáru proťala za 3:11:14. Z druhého místa měla radost s výkonem 3:18:49 Ivana Vávrů a jako třetí se v cíli objevila v čase 3:24:58 Linda Hájková.

Půlmaraton pro Maročana Saji a Metelkovou

Na poloviční půlmaratonské trati dominoval Maročan trvale žijící v ČR Abdelkabir Saji, jehož čas se zastavil na 1:07:20. Druhé a třetí místo si mezi sebe rozdělili dvojčata Edlmanovi – Martin bral v čase 1:08:46 stříbro a Tomáš s výkonem 1:09:59 bronz. Mezi ženami byla nejrychlejší Táňa Metelková, která s výkonem 1:21:41 doběhla 40 vteřin před druhou Marcelou Joglovou. Z bronzu se radovala s časem 1:24:07 Tereza Chlupová.

Běželo se i pro dobrou věc

Běželo se i pro dobrou věc, kdy účastníci Kingspan běhu proti rakovině podpořili Onkologickou kliniku Fakultni nemocnici v Hradci Králové. Celou akci doprovázel bohatý doprovodný program, v němž našli vyžití účastníci, přihlížející i děti.

Celá akce byla velmi vydařená, pro závodníky byl přichystán kvalitní servis přes odpovídající zázemí, rychlost odbavení při prezentaci, občerstvení na trati až po kvalitní výsledkový servis. Na startu i v průběhu závodu panovala velmi přátelská atmosféra se spoustou fanoušků podél trati, kteří dodávali běžcům síly do zbývajících kilometrů. Členové  pořadatelského týmu Sportvisio tedy opět skvěle zvládli přichystat tento oblíbený vytrvalostní závod a nejenže pomohli tak mnohým běžcům k vytvoření nových osobních rekordů, ale hlavně zajistili zúčatněným skvělý zážitek a sportovně strávený den.

Úvodní foto: FB Sportvisio

Výsledky

Maraton muži

1. Robert Heczko  2:36:15.78

2. David Pecina  2:37:52.03

3. Petr Havelka  2:43:20.94

Maraton ženy

1. Pavla Staňková  3:11:14.51

2. Ivana Vávrů  3:18:49.79

3. Linda Hájková  3:24:58.92

Půlmaraton muži

1. Abdelkabir Saji  1:07:20.88

2. Martin Edlman  1:08:46.81

3. Tomáš Edlman  1:09:59.10

Půlmaraton ženy

1. Táňa Metelková  1:21:41.50

2. Marcela Joglová  1:22:22.54

3. Tereza Chlupová  1:24:07.15

Celkové výsledky

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: