Osmnáctiletý Keňan KIPRUTO byl na BIRELL GRAND PRIX dvě sekundy od rekordu + FOTOGALERIE ÚČASTNÍKŮ ZDARMA KE STAŽENÍ

Osmnáctiletý Keňan KIPRUTO byl na BIRELL GRAND PRIX dvě sekundy od rekordu + FOTOGALERIE ÚČASTNÍKŮ ZDARMA KE STAŽENÍ

Prvním závodem po prázdninové pauze, v rámci RUNCZECH běžecké ligy, bývá BIRELL GRAND PRIX na 10 kilometrů. I letos tomu nebylo jinak. Na závod podvečerní Prahou se vsobotu v 19:30 hodin vydalo více jak 8 tisíc běžců a běžkyň.

Výtečné běžecké představení mladého Keňana

V hlavní elitní kategorii mužů se na start postavilo 8 běžců, mající své osobní rekordy pod hranicí 28 minut. Pražský závod je známý tím, že trať je velmi rovinatá a běžci dosahují skvělých časů. Ještě určitě máme v živé paměti loňský světový rekord mezi ženami právě na této trati. I počasí závodníkům přálo, takže byl předpoklad, že by světový rekord mohl být překonán, alespoň pořadatelé si to přáli.

Jedná se o oblíbený závod na 10 km, který je oceněn zlatou známkou kvality IAAF. Součástí je i ADIDAS Běh pro ženy. Více informací o BIRELL Grand Prix Praha najdete v termínovce.

Už od začátku tyto ambice naplňoval čerstvý juniorský mistr světa na této distanci Rhonex KIPRUTO z Keni. Jeho mezičasy opravdu věštily útok na nejlepší světový čas. Nakonec tomu možná chyběly dva tři rychlejší kroky. Cílovou pásku totiž protrhl v čase 26:46 minut, což je jen o dvě sekundy pomalejší, než je nejrychlejší světový čas. I tak se stal mladý Keňan druhým vytrvalcem, který se kdy dostal pod hranici 27 minut. Praha prostě běžcům svědčí.

Dominance hlavně vytrvalců z Keni

Prvních šest míst v celkovém pořadí obsadili běžci z tradiční běžecké velmoci, z Keni. Druhé místo si v závěru pohlídal Geoffrey KOECH a do cíle doběhl v čase 27:18 min. O třetí místo byl už poněkud větší souboj, ze kterého vzešel vítězně Mathew KIMELI za čas 27:26 min. Celkově se pod hranici 28 minut dostalo 11 běžců! To je opravdu známka vysoké kvality nejen běžců, ale i skvěle připravené trati.

Keňanky dominovaly i v ženském závodě

V ženském závodě se namlsaní diváci z loňského světové rekordu těšili také na případný atak hranice 30 minut. To se letos bohužel nestalo, ale i tak vítězný čas Keňanky Coraline KIPKIRUI 30:19 minut má světovou hodnotu. Až do posledních metrů se totiž bojovalo o prvenství. V těsném závěsu pak na druhém místě doběhla Fancy CHEMUTAI (30:22) a hned za ní Diana KIPYOKEI v čase 30:23 min., uhájila bronzovou příčku.

Mezi českými muži zvítězil Zemaník, v ženách Eva Vrabcová Nývltová

O vítězství mezi českými muži se podle předpokladů měli poprat Jirka Homoláč a VítPavlišta. Tak trochu se zapomnělo na třetího vzadu a tím byl Jakub Zemaník. Ten nakonec oběma vypálil rybník, jak se říká, a doběhl v krásném čase 29:30 minut. Prakticky v těsném závěsu za ním skončil největší favorit Jirka Homoláč (29:37) a již s větším odstupem třetí Vít Pavlišta (30:13).

Ženy měli jedinou favoritku, a to Evu Vrabcovou Nývltovou. Ta nepředvedla svůj nejlepší výkon, přesto čas 33:57 minut je vynikající. Druhé místo patří Moiře Stewartové (34:43) a třetí další české atletce Lucii Sekanové (34:55).

ADIDAS běh pro ženy na 5 km

Před hlavním závodem se koná již po několikáté ADIDAS běh na 5 km, určený tradičně jen ženám. Letos se na start postavilo 2 500 žen, které si dokonale užili celou závodní trasu. I tady se samozřejmě bojovalo o co nejlepší umístění. Vítězkou ženského běhu se stala Barbora Jíšová ve výborném čase 17:19 minut. Druhé místo patří Petře Kotlíkové (17:47) a třetí skončila Daniela Havránková za 17:55 minut.

Atmosféra v Praze je vždy skvělá

Pražský závod na 10 km je znám svojí bouřlivou atmosférou. Nejinak tomu bylo i letos, a zvláště po startu se dostalo běžcům výborného povzbuzení od davu příznivců, kteří lemovali trať po obou stranách. Následně i doběh do cíle mnohé běžce vytáhl k ještě lepším výkonům, a to díky hlasitému a nepřetržitému povzbuzování. Diváci v Praze zase obdrželi pomyslnou jedničku s hvězdičkou.

Úvodní foto: RunCzech

FOTOGALERIE S FOTKAMI ÚČASTNÍKŮ ZDARMA KE STAŽENÍ

Zde najdete fotogalerie s fotkami účastníků od Petry Kopkové

1. Fotogalerie – Běh pro ženy na 5 km, cíl – 1. část

2. Fotogalerie – Běh pro ženy na 5 km, cíl – 2. část

3. Fotogalerie – Hlavní závod – zahájení + elitní běžci

4. Fotogalerie – Hlavní závod – start, 1. část

5. Fotogalerie – Hlavní závod – start, 2. část

6. Fotogalerie – Hlavní závod – cíl (19:56 – 20:05)

7. Fotogalerie – Hlavní závod – cíl (20:06 – 20:12)

8. Fotogalerie – Hlavní závod – cíl (20:13 – 20:20)

9. Fotogalerie – Hlavní závod – cíl (20:21 – 20:29)

10. Fotogalerie – Hlavní závod – cíl (20:30 – 20:35)

11. Fotogalerie – Hlavní závod – cíl (20:36 – 20:43)

12. Fotogalerie – Hlavní závod – cíl (20:44 – 21:05)

Výsledky v hlavních kategoriích:

10 km – muži:

1. Rhonex KIPRUTO (Keňa)

2. Geoffrey KOECH (Keňa)

3. Mathew KIMELA (Keňa)

10 km – ženy:

1. Caroline KUPKIRUI (Keňa)

2. Fancy CHEMITAI (Keňa)

3. Diana KIPYOKEI (Keňa)

10 km – muži ČR:

1. Jakub ZEMANÍK

2. Jiří HOMOLÁČ

3. Vít PAVLIŠTA

10 km – ženy ČR:

1. Eva VRABCOVÁ NÝVLTOVÁ

2. Moira STEWARTOVÁ

3. Lucie SEKANOVÁ

5 km – ADIDAS běh pro ženy

1. Barbora JÍŠOVÁ

2. Petra KOTLÍKOVÁ

3. Daniela HAVRÁNKOVÁ

Kompletní výsledky najdete zde

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: