Na Mattoni 1/2maratonu v Ústí nad Labem na stupních vítězů jen běžci z Keni, vítězný KIPROP opět v čase pod hodinu

Na Mattoni 1/2maratonu v Ústí nad Labem na stupních vítězů jen běžci z Keni, vítězný KIPROP opět v čase pod hodinu

Běžecká liga RunCzech 2018 dospěla k poslednímu letošnímu závodu v Ústí nad Labem. Velmi silné startovní pole elitních běžců, převážně z Keni, slibovalo opět výtečné časy a možná vylepšení rekordů tratě. Snad teplejší počasí, než se předpokládalo, tuto předpověď poněkud zhatilo.

V Ústí již tradiční déšť vystřídalo slunečné počasí

Na startu závodu chyběla Eva Vrabcová Nývltová, které po pražské desítce pobolívaly achilovky, tak raději závod vynechala. Pro Českou televizi pak celý závod komentovala. Na konci si trochu povzdechla: „Atmosféra je zde dnes jako vždy úžasná. Když to vidím kolem sebe, nejradši bych hned nazula běžecké boty a vyrazila na trať. Vím, že to ale bylo jediné rozumné řešení s ohledem na mou další sportovní kariéru.“

Jedná se o oblíbený městský půlmaraton z dílny RunCzech, který je oceněn zlatou známkou kvality Mezinárodní asociace atletických federací IAAF. Více informací o Mattoni 1/2maratonu v Ústí nad Labem najdete v termínovce.


Po několika letech deštivého počasí,  se letos nad městech ukázala modrá obloha a teplota dosahovala 20°C. Dalo by se říci ideální počasí, ale to nakonec bylo pro mnohé běžce, a hlavně těch z řad hobby běžců, překážkou za lepšími výkony. I když nutno podotknout, že konečné výkony byly přesto výtečné.

Výrazná dominance keňských vytrvalců a vytrvalkyň

V 15 hodin vystartovalo na trať půlmaratonu 3 500 běžců a běžkyň. Mezi elitními běžci se hned na začátku utvořila velmi silná skupina, která dobře spolupracovala a získala si potřebný náskok. Po výběhu z chemičky se od všech odpoutal Stephen KIPROP z Keni a výtečným zrychlením v závěru suverénně zvítězil v osobním rekordu 59:41 minut. Po letošním vítězství na půlmaratonu v Olomouci si v Ústí doběhl pro další triumf, a navíc ve vynikajícím čase.

S poměrně velkým odstupem na druhém místě doběhl Barselius KIPYEGO v čase 1:00:25 hodin a pro třetí místo dospurtoval Abel KIPCHUMBA (1:00:39 hodin).

V ženské kategorii se také ukázala nadvláda keňských žen a podle očekávání obsadily první tři místa. Po úvodním pomalejším začátku se dostala do velmi rychlého tempa Diana Kipyokei a nakonec na vteřinu vyrovnala tři roky starý traťový rekord. Cílovou pásku protnula v čase 1:07:17 hodin. Druhé místo uhájila loňská vítězka z Ústí Nancy Kiprop (1:07:32). O třetí místo to nakonec byl souboj až na cílovou pásku, ze kterého vyšla vítězně Lucy Cheruiyot s výsledným časem 1:09:52 hodin.

Česká vytrvalecká elita svedla zajímavé souboje

Jirka Homoláč se už od začátku netajil tím, že by v Ústí rád zase zvítězil. Od startu nasadil tempo, kterému nikdo z českých protivníků nestačil a v cíli byl první v čase 1:05:12. V cíli si pak postěžoval na povětrnostní podmínky: „Trať byla jako vždy super, ale bohužel dneska dost foukal vítr. Navíc spolupráce s ostatními běžci nebyla dnes úplně ideální.“ Druhé místo patří už tradičnímu rivalovi, a to Vítu Pavlištovi (1:06:55) a třetí místo obsadil Robert Míč (1:10:38).

Při již avizované neúčasti Evy Vrabcové Nývltové byla velkou favoritkou Marcela Joglová, což také svým vítězstvím potvrdila (1:18:56). Druhé místo si od začátku hlídala Ivana Sekyrová a celkem s přehledem ho uhájila (1:19:44). Třetí, poněkud překvapivě, doběhla Daniela Havránková v čase 1:21:44 hodin. Za zmínku stojí statečný výkon nestárnoucí české běžkyně Petry Kamínkové, která doběhla na 5. místě 1:25:32 hodin. Klobouk dolů před touto vynikající běžkyní.

Ústí nad Labem ukončilo letošní sezónu

Závod v Ústí prakticky ukončil celou běžeckou RUNCZECH ligu 2018. Pořadatelé ale letos připravili pro běžce novinku, a tou je bonusový trailový závod v Liberci, který se uskuteční v neděli 7. října. Absolvovat bude možné dvě distance na 12 a 22 km. Takže prakticky konec ještě není a běžce a běžkyně uvidíme na libereckém závodě.

Úvodní foto: RunCzech

Výsledky v hlavních kategoriích:

Půlmaraton km – muži:

1. Stephen KIPROP (Keňa)

2. Barselius KIPYEGO (Keň)

3. Abel KIPCHUMBA (Keňa)

Půlmaraton km – ženy:

1. Diana KIPYOKEI (Keňa)

2. Nancy KIPROP (Keňa)

3. Lucy CHERUIYOT (Keňa)

Půlmaraton – muži ČR:

1. Jiří HOMOLÁČ

2. Vít PAVLIŠTA

3. Robert MÍČ

Půlmaraton – ženy ČR:

1. Marcela JOGLOVÁ

2. Ivana SEKYROVÁ

3. Daniela HAVRÁNKOVÁ

Kompletní výsledky najdete zde

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: