Běh a fyzioterapie: Fyziokinesis je nová ordinace v Praze

Běh a fyzioterapie: Fyziokinesis je nová ordinace v Praze

Fyzioterapie je obor, ke kterému mnozí ještě nemají takovou důvěru, jakou by si zasloužil. Dokud si ji totiž člověk na vlastní kůži nevyzkouší, neví pořádně ani o co se jedná. Většina běžeckých zranění a problémů se ale právě díky odborníkům, fyzioterapeutům dá velmi rychle a efektivně napravit.

Problematika zranění

Běžecká zranění jsou velmi častým jevem. Je statisticky prokázáno, že až polovina běžců je minimálně jednou v období dvou let zraněna. Přesto, že jde tedy o relativně častou diagnozu, se mnoho sportovců bohužel setkává s nepochopením ze strany svých zdravotníků. Mnohdy totiž nikoho ani nezajímá, pokud máme problém ,,jenom“ při sportu. Rady na způsob: ,,Podívejte se do občanky, kolik Vám je let, co chcete?; Kdy Vás to bolí? Při běhu? No tak neběhejte!; Na rentgenu nic není, tak mazejte voltarenem.“, nejsou ničím neobvyklým. O dlouhých čekacích lhůtách na vyšetření ortopedem ani nemluvím. Proč je situace taková? Běžecká zranění jsou totiž často těžko uchopitelná, na rentgenovém snímku je zpravidla neuvidíme, ale přesto nás bolí a umí pěkně potrápit. Jde totiž obvykle o funkční poruchy jako např. blokády kloubů, stažené svaly a utlačované nervy.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Vlastní zkušenost

Sama jsem se s výše popsaným přístupem setkala na vlastní kůži. Nepřišlo mi to nijak podivné, ale věděla jsem, že klidem a ortézou své potíže nevyřeším. Pak jsem se dostala pod ruce fyzioterapeutce, která mi srovnala záda, a potíže zmizely. To mi naprosto učarovalo a motivovalo k tomu, začít se zajímat o tento skvělý obor a nakonec ho i vystudovat. Měla jsem to štěstí učit se od těch nejlepších např. od Prof. Pavla Koláře, Ph.D a později pracovat ve fyzioterapeutické ordinaci Bebalanced.

V čem je můj přístup jiný?

Nyní provozuji svou vlastní ordinaci Fyziokinesis. Protože sama hodně běhám a věnuji se i jiným sportům, přišlo mi přirozené toto ve své praxi propojit. Věnuji se zde převážně běžcům. Pro sportovce mám pochopení, vzhledem k tomu, že jím také sama jsem. Chápu, co znamená zrušení závodů nebo omezení v pohybu a tréninku. Proto se snažím klienty objednávat co nejdříve. Snažím se odhalit příčinu jejich obtíží a tu pak efektivně řešit. Nedílnou součástí léčby je také analýza pohybu, konkrétně chůze a běhu. Na běhátku s běžci nacvičuji správnou techniku, tak aby pro ně byl běh zdravější, příjemnější a ekonomičtější. Mnozí pak přicházejí s tím, že se dokonce i zrychlili. Je zde také možnost videoanalýzy běhu a porovnání např. techniky na začátku a konci terapie. Výsledky jsou občas až k neuvěření. Někdy stačí opravdu tak málo, aby došlo k velké změně např. správné zapojení paží nebo napřímení trupu. Samozřejmě nic ale není zadarmo a terapie se neobejde bez aktivního přístupu klienta, který si obvykle odnáší balíček cviků na doma.

A závěrem, víte, co mám na své práci ráda? Když jdu na závody a tam potkávám své bývalé pacienty, jak bez obtíží běhají:-)


FYZIOKINESIS REHABILITACE
Mgr. Zuzana Krchová
-Specializuji se na sportovní fyzioterapii, převážně běžců
-Nabízím základní služby rehabilitace (rehabilitace
při bolestech zad a kloubů, po úrazech a operacích,
výhřezech meziobratlových plotének, neurologických
onemocněních, vadném držení těla, skolioze aj.)
-Provádím analýzu pohybu (běh, chůze, cyklistika)
-Věnuji se léčbě pánevního dna a inkontinence moči
u žen
-Řeším psychosomatické obtíže
CO VÁM GARANTUJI?
-Odbornou diagnostiku
-Profesionální, zároveň empatický přístup
-Objednání ihned -Příjemné prostředí
Více informací na www.fyziokinesis.cz

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: