Recenze: Salomon Pulsar Trail Pro – všestranné, reagující a pohodlné

Recenze: Salomon Pulsar Trail Pro – všestranné, reagující a pohodlné

Parametry

Značka Salomon
Celé jméno recenzovaného výrobku Salomon Pulsar Trail Pro
Pro jaký povrch je bota vhodná Běžný přírodní terén, Běh v horách
Pro jaký druh běhu je bota vhodná Vytrvalostní trénink, Tempový trénink, Závod, Dlouhé až velmi dlouhé tratě (půlmaratón až ultra)
Hmotnost 286 g
Šněrování Quicklace
Sklon pata - špička 6 mm
Podpora nohy neutrální
Infocena 3890 Kč
Dodává AMER Sports
Více info na www.salomon.com/en-cz

Zaujalo mě

  • pohodlný ,,ponožkový" svršek
  • univerzálnost podrážky
  • dynamika odrazu podpořená TPU deskou
  • komfortní tlumení měkčí pěny mezipodešve

Shrnutí recenze

Rychlá tréninková a závodní bota do terénu. Pulsuje v ní pořádná dávka rychlosti, kdykoli se rozhodnete zrychlit, bota ochotně spolupracuje, včetně kratších úseků při fartleku nebo delších tempových úseků v terénu. Pro výkonnostní běžce je zároveň botou pro dlouhé až velmi dlouhé vzdálenosti, včetně závodů, ideálně na suším podkladu. Zajímavá a v některých ohledech inovativní bota nás bavila od prvního vyběhnutí. Všestranností – zvládá rychlý i dlouhý běh, klidně i závodním tempem. Také povrch nás v modelu Salomon Pulsar Trail Pro překvapil jen málokde, na výbornou zvládá šotolinu, lesní pěšiny, louky i občasné přeběhy po asfaltu, vše naprosto s přehledem. Velmi dobře reaguje na změny tempa, při tom pomalejším vnímáme komfortně nastavené tlumení, při zrychlení je pak znatelná vyladěná spolupráce TPU desky, dvou typů pěny mezipodešve a přizvednuté špičky. Pohodlí z bot vnímáme ve všech směrech. „Ponožkový“ svršek nikde nepřekáží, krásně se natvaruje na nohu, stačí jen lehce přitáhnout rychlošněrování a je cítit, že to jde i bez masivního polstrování. Ve srovnání s jinými modely značky je v prstové části lehce širší, i to nahrává použití na velmi dlouhé běhy. A ten došlap! Měkká svrchní pěna mezipodešve má pod patou více než tři centimetry. Kamenité seběhy, šotolinové cesty nebo občasný přeběh po silnici. Nic z toho nás v Salomon Pulsar Trail Pro nerozhodí. Prostě pohodlná bota do terénu, která má v genech pořádnou porci rychlosti.

Materiál svršku, použitá membrána, prodyšnost

Šířka boty je ve špičce pocitově malinko širší, než jsme u Salomonu zvyklí u jiných modelů, o to pohodlnější jsou ale opravdu dlouhé běhy, jen to zkrátka není bota do technického, náročného terénu, ostatně na to mají u Salomonu jiné specialisty. Jazyk budete u Pulsar Pro hledat marně. Ponožkový svršek ale umožňuje vysokou míru pohodlí s minimálním polstrováním, jen velmi decentní je polstrovaní patní misky po stranách a … to je vše! Přesto je pohodlí nastavené na maximum. Napomáhá tomu také výrazně elastická část svršku v oblasti nártu, ta je navíc povedeně hutnější v místech největšího tlaku šněrování. Mimochodem pro neznalé – rychlošněrování stačí dotáhnout opravdu jen lehce, noha se přesto v botě usadí perfektně, ponožkový svršek umožňuje s nadsázkou běh i s nezavázanými botami, z nohou vám nespadnou. Prodloužení svršku až těsně pod kotníky zároveň zabraňuje vpadávání nečistot a pocitově navyšuje stabilitu boty. Svršek nevytváří žádné přechody mezi vrstvami, tudíž žádné otlaky. Jde to pohodlně i bez přílišného polstrování! Ochrana špičky je praktická pro běh mokrou trávou, nebo v kalužích, jinak je svršek dobře prodyšný a zároveň nenasákne zbytečně vlhkostí. Kapsička na přesah šněrování je skvělý pomocník, mohla by být ale o něco málo výše, takto ji napoprvé uzavřete utažením tkaniček, je na to potřeba dávat pozor, jinak zavazujete opakovaně.

 

 

Odpružení boty, použité materiály v podešvi apod.

Plynulý, hladký přechod do odrazu zajišťuje vyladěná spolupráce TPU desky, dvou typů pěny mezipodešve a přizvednuté špičky. Salomon použil variantu „sendviče“ v podobě měkčí (až 3 cm) a tvrdší vrstvy pěny (po patou až 1 cm) proloženou TPU deskou. Rychlostní předpoklady boty pak zvýrazňuje rocker (přizvednutí špičky). Opravdu povedeně vyvážená měkkost došlapu, kterou běžci ocení na dlouhé vzdálenosti a tuhost potřebná k odrazu nastavují všestrannost boty na maximum. Tlumení je příjemné, pohltí spoustu nerovností (kameny, kořeny) ale není přehnaně měkké, po nějakém „zaplavání“ při došlapu ani památka, a to ani při došlapu přes patu. V testu vnímáme pocit lehkých, neomlácených nohou i po dlouhém běhu. Salomon Pulsar Trail Pro rozhodně není nějaké poklusávání, stupňované běhy, fartleky, nebo tempové tréninky, přesně to bude její doména. A také pro dlouhé, u elitních běžců až velmi dlouhé tréninky, nebo klidně i závody v lehčím terénu. Jen těžko budete hledat vhodnější botu. Došlap je pohodlný a jistý na spíše rovnějším podkladu, kořeny nebo výmoly nijak zásadně nevadí, ale v techničtějším terénu je již znatelná „měkkost“ svršku. Oranžová TPU (termoplastický polyuretan) deska je „přiznaná“ na vnější straně pod vrstvou mezipodešve. Díky ní je odvalování pocitově příjemnější, nečekejte ale „nakopnutí“ jako u modelů s karbonovými pláty. Spíše takové popostrčení.

Podrážka, přilnavost, chování na mokrém povrchu apod.

Ve smíšeném terénu, s častým střídáním povrchů se budete v Pulsarech pro cítit nejlépe. Pro tradiční české krosové podmínky tedy bota jak dělaná, lesní zpevněné cesty, louky, šotolinové úseky i pěšiny zvládá perfektně. Podrážka funguje za sucha bez sebemenších kompromisů, trakce je na výbornou i na lehce měkčím podkladu, nijak zásadně nesmeká ani za mokra. Geometrie výstupků podrážky je opravdu univerzální, včetně tvrdého podkladu, nic vám nebude chybět ani překážet.

Osobní zkušenost

„Ponožkový“ svršek již po vybalení z krabice dává tušit vysokou míru pohodlí, tvar a konstrukce „podvozku“ napovídají, že to rozhodně nebude nudná bota. Na samotné testování se opravdu těším. A tak navzdory všem správným doporučením botu hned po vybalení beru na terénní půlmaraton v okolí Javořice. Výsledek? Absence otlaků nebo dokonce odřenin, nebyla po letitých zkušenostech a předchozím testování více než desítky modelů značky Salomon překvapením. Kombinace pohodlí a ochoty ke zrychlení mě pak přímo nadchla. Pískové cesty a šotolinové úseky zvládá Pulsar Trail Pro na výbornou, s přehledem v nich probíhám lehčí lesní terén, nebo travnaté úseky po loukách. Na asfaltu ani nevnímám, že právě neběžím v silničních botách. Jediné zaváhání přichází v opravdu blátivých úsecích, s tím se ale při pohledu na výšku gripů a jejich rozmístění dalo počítat. Na botu si postupně zvykám, každé další vyběhnutí mě baví více a více, jakmile si přivyknu na prostornější prstovou část, kterou jinak moc nemusím, vyladím intenzitu utažení a zvolím nejvhodnější ponožky sahám po Pulsar Trail Pro v botníku stále častěji.

Zajímavé vybavení

Napiš, jakou máš zkušenost ty

Odpovídáte na komentář: