Recenze: BROOKS CALDERA 6 – „obludy“ které vás budou hýčkat

Recenze: BROOKS CALDERA 6 – „obludy“ které vás budou hýčkat

Parametry

Značka Brooks
Celé jméno recenzovaného výrobku BROOKS CALDERA 6
Pro jaký povrch je bota vhodná Běžný přírodní terén, Běh v horách, Sníh
Pro jaký druh běhu je bota vhodná Vytrvalostní trénink, Dlouhé až velmi dlouhé tratě (půlmaratón až ultra)
Hmotnost 356 g
Šněrování Klasické
Sklon pata - špička 6 mm
Podpora nohy neutrální
Infocena 3690 Kč

Zaujalo mě

  • více než maximální tlumení
  • celková odolnost boty
  • univerzální podrážka
  • návratnost energie

Shrnutí recenze

Šestá verze modelu Brooks Caldera již od pohledu dává tušit maximální možnou míru tlumení. Pěna mezipodešve však nejenže parádně tlumí, ale zároveň pocitově velmi výrazně navrací energii do každého odrazu. Svršek vyniká odolností a praktičností pro běh ve smíšeném terénu. V ničem nezaostává ani nápaditý design imitující plástev medu. Podrážka je v tom nejlepším slova smyslu univerzální, odraz jistý v terénu, bezproblémový na silnici. Přes pohledovou neohrabanost je Caldera 6 živou, reagující botou vhodnou i pro občasné zrychlení. Hmotnost je o něco vyšší, ale pocit svěžích, neomlácených nohou po doběhu pořádné porce kilometrů to náramně vyvažuje. Výška mezipodešve se navíc v testu ukázala jako více než praktická pro běh na sněhové pokrývce.

Materiál svršku, použitá membrána, prodyšnost

Svršek je pevný, odolný proti poškození, přitom optimálně prodyšný. Není to žádná membrána, ale zároveň jen minimálně nasákne vlhkostí. Běh v dešti nebo i na rozbředlém sněhu nebyl v Caldera 6 nijak nepříjemný. Přispívá k tomu také výrazné pogumování špičky, které je navíc vzhledově velmi efektní. Tenký jazyk se pěkně natvaruje na nárt, usazení nohy je jisté a zároveň pohodlné. Jazyk je dokonale všitý po stranách, žádné nečistoty se do boty nedostanou. Očko u špičky a suchý zip na patě umožňují ještě navíc bezpečné uchycení návleků. Trailové boty nejčastěji volí jako možnost uschování přesahu šněrování kapsičkou, případně gumičku, jak o je tomu v případě Caldera 6. Zde je ale gumička poměrně daleko od zavázání a při zašněrování do posledního otvoru pod ni nelze tkaničky provléknout. Tkaničky jsou ploché, mírně elastické, je potřeba je důkladně uvázat, jinak mají tendenci se povolovat. V testu si pochvalujeme měkoučké polstrování patní misky, pro běžce s citlivými achilovkami velmi příjemné!

 

Odpružení boty, použité materiály v podešvi apod.

Více než pět centimetrů pěny DNA LOFT (se vstřikováním dusíku) v mezipodrážce je už pořádná porce tlumení a při běhu je to opravdu znát. Pěna nejenže krásně tlumí, ale zároveň parádně navrací energii do každého odrazu. Na objemovou trailovou tréninkovou botu až nečekaně výrazně. Přitom pěna není přehnaně měkká, což se projeví při jistém a bezpečném došlapu. Stabilitu podporuje výrazná šířka podrážky, v testované velikosti 10 UK je to pod patou deset a půl centimetru, pod příčnou klenbou ještě o centimetr více. Přes vyšší hmotnost a „obludné“ rozměry je Caldera 6 hbitá, občasné zrychlení, třeba formou fartleku zvládá na výbornou. A ty seběhy! Nehrozí nepříjemně bolestivé došlapy na ostřejší kameny, z kopce to můžete pustit naplno!

 

Podrážka, přilnavost, chování na mokrém povrchu apod.

Povedeným řešením je podélné rozdělení podrážky pod patou, která přispívá k lepší reakci boty na terénní nerovnosti. Při došlapu mimo osu chodidla na nerovnost se promáčkne jen polovina podrážky, bota tak nepřetáčí chodidlo do nepřirozených poloh. Vzorek je skvěle univerzální, v tom Caldera 6 navazuje na silnou zbraň předchozích verzí. Je opravdu jedno kudy běžíte. Terén, šotolinové cesty, asfalt. Všude s jistotou, ale především pohodlně. Vzorek zabírá velmi dobře i v měkčím podkladu, není to bota vyloženě do bahna, ale třeba na sněhu byla trakce dokonalá. Při sněhové pokrývce zároveň oceňujeme v průběhu testování výšku mezipodrážky díky které botu tolik nepromáčíme. Až překvapivě jistý je na krosovou botu odraz na mokrém asfaltu.

 

Doplnění

Doplnění o srovnání s modelem CALDERA 3
Návaznost šesté verze na starší modely je viditelná zejména v pevném a odolném svršku a opravdu univerzální podrážce. Svršek je pevný, tužší a odolný jak proti poškození, tak proti vlhkosti, do lehčího terénu naprosto ideální. Také podrážka nemá žádné výrazné slabiny. Trakce parádní, opotřebení po více než stovce kilometrů minimální. Třetí verze byla někde na pomezí tempové, pro delší běhy až závodní boty. To šestá verze je výhradně objemovou, pohodlnou botou s neskutečně příjemným tlumením. Přitom rozhodně ne línou botou. Návratnost energie je znatelná, fartleky, nebo i stupňované tréninky zvládne naprosto v pohodě. Pro případné závodní použití ji bude limitovat pouze vyšší hmotnost.

Osobní zkušenost

„Po téměř deseti letech testování a více než čtyřiceti letech běhání mě už dokáže překvapit u běžeckých bot máloco. Brooks Caldera 6 to dokázaly už při vybalení z krabice. „Obludy“, které snad ani nepůjdou rozběhnout, napadá mě. Z botníku vyndávám starší verzi Caldera 3, hbitou rychlou tempovou botu do lehkého terénu, která dlouhodobě patřila k mým nejoblíbenějším modelům. No, trochu nám přibrala, utrousím směrem k šesté verzi. Jako první vyběhnutí volím trasu Žďárskými vrchy s kombinací asi třetiny asfaltu a třetiny rozbahněného terénu po lesní těžbě. První kilometr po silnici, bota povedeně vrací energii do odrazu, stabilita došlapu neskutečná, vzorek vůbec nepřekáží. Je to vůbec bota do terénu? Tempo o poznání svižnější, než jsem předpokládal, kilometr za 4:12 a přesto si běh užívám. Trochu zvolním, ale už po pěti minutách vím, že Caldera 6 se bude řadit v mém běžeckém botníku pořádně vysoko! Postupně přidávám další desítky kilometrů testování v rozličném prostředí, včetně sněhové pokrývky. Každé další vyběhnutí mě ale jen utvrzuje, že pro objemové tréninky v lehčím terénu se střídáním podkladu je Caldera 6 tou nejlepší možnou volbou. Parádní objemovou tréninkovou botou!“

Zajímavé vybavení

Napiš, jakou máš zkušenost ty

Odpovídáte na komentář: