RECENZE: Osprey Duro 1.5 – běžecká vesta, která vás už nepustí

RECENZE: Osprey Duro 1.5 – běžecká vesta, která vás už nepustí

Parametry

Značka Osprey
Celé jméno recenzovaného výrobku Osprey Duro 1.5
Typ Batohy/ledvinky
Hmotnost 300 g
Barevné varianty černo-žlutá, šedo-červená
Údaje výrobce 1 Počet komor: 2
Údaje výrobce 2 Počet vnějších kapes: 5
Údaje výrobce 3 Kapsa na hydrovak: ano
Infocena 2199 Kč
Dodává RockPoint
Více info na www.rockpoint.cz/

Zaujalo mě

  • Flexibilita
  • Komfort
  • Připevnění trekingových holí k batohu

Shrnutí recenze

Osprey je velmi známou značkou ve světě trekingu a vysokohorské turistiky. Méně je však známa ve světě běžeckém. To se svým novým běžeckým batohem hodlá změnit. Duro 1.5 nabízí skvělé vlastnosti při velmi dlouhých bězích a zaujme také cenou.

Hlavní část recenze

Batoh Osprey Duro 1.5 je již na první pohled určen pro běžce. Více se k označení tohoto produktu tedy hodí slovo „vesta“, než „batoh“, kterým výrobce tento produkt prezentuje. Ale k věci. Proč vesta? Od prvního nasazení a vyběhnutí, Duro 1.5 naprosto sedí. Nepohne se ani při nejnáročnějších sebězích v technickém terénu, má skvělé zapínání a nejdůležitější drobnosti jsou po ruce v předních pěti kapsách. U větších běžeckých batohů je zapínání a stahování batohu k tělu složitější, často se stává, že popruhy, jimiž batoh k tělu stahujete, řežou a obecně, při dlouhých výbězích je s batoh trošku na obtíž, než aby vám k něčemu byl nápomocný. U této vesty je to přesně naopak.

2 soft flasky v základní výbavě

Popruhy jsou pohodlně široké z elastické látky, pravděpodobně nylonu, kterou však konkrétně jménem výrobce nezmiňuje. Tento materiál velmi dobře odvádí vlhkost od těla. Stejný je použit také u měkkých zad této vesty. Ať poběžíte s tílkem v horkém létě, či při mínus patnácti stupních, jako tomu bylo tuto zimu v gore bundě. Zapínání batohu je klasické na gumy, které se dají pohodlně odepnout na obě strany. Upravování délky těchto gum je řešeno stejně jako u konkurence. Výrobce nic speciálního nevymýšlel a udělal dobře. Vše drží na svém místě. Dvě velké kapsy u hrudníku slouží pro dvě soft flasky, které dostanete spolu s batohem. Objem každé je 250 mililitrů, ale do kapes se vejde i půllitrová soft flaska. Pod jednou z těchto z těchto kapes se nachází další kapsa na zip, která může sloužit například na mobilní telefon, či další potřebné drobnosti. Poslední dvě kapsy u hrudníku jsou menší, slouží především na odložení menších gelů či odpadků.

Dostatečný prostor zadní komory a poutka na hole

Zádový systém se skládá ze dvou komor. Jedné, hlavní komory, která slouží jako hlavní odkládací prostor a druhé, voděodolné komory, která slouží pro doklady a cennosti. Do první větší komory bez problému lze vložit hydrovak – v mém připádě nebyl problém s 1,5 litrovou velikostí hydrovaku. Běžec si však musí zvyknout na nepříjemné šplouchání a přelévání tekutiny ze strany na stranu. Proto bych doporučil koupit si případně větší soft flasky. Ve druhé zmíněné komoře je také gumka na klíče, které vám tak nebudou poskakovat u běhu po celém batohu.

Do hlavní kapsy není problém vložit všechny nezbytnosti, které na delší tréninky budete potřebovat, případně i povinnou výbavu na ultra závody. Není však problém do této komory naskládat větrovku, rukavice, čelovku, náhradní tričko, nesmeky a další. Na vnější stranu vesty lze také připevnit trekingové či běžecké hole pomocí dvou gumek, které hole dobře přidrží u batohu a nebudou se tak při běhu zbytečně pohybovat. Problém může nastat, pakliže hole nebudou skládací, více objemné. Poutka jsou dělána pro minimalistické trojdílné hole, avšak ne pro dvojdílné, či jednolité. Lehké mínus je také absence píšťalky pro zavolání si pomoci v nouzi. Samozřejmostí je to u trekingových batohů, ale při náročných ultra-trailových závodech, pro něž je tato vesta také určená, bych tuto drobnost uvítal.

Hodnocení testera

Z vlastní zkušenosti nemám vestě co vytknout. Perfektně mi padla a splnila to, co jsem od ní očekával. Ani při technických rychlých sebězích mě nijak nelimitovala v pohybu a za cenu 2199 Kč, kterou výrobce uvadí na svých stránkách, je to velmi výhodná koupě v poměru cena výkon. Oproti konkurenci za podobnou cenu nabízí Osprey Duro 1.5 jednoznačně komfort, který v dané cenové hladině jen tak neseženete. Pro ty, kterým by 1.5 bylo málo, Osprey také nabízí variantu 6 a 15 l, do kterých lze dát již opravdu vše, co budete na dlouhých bězích či túrách v horách, potřebovat. Malé mínus bych vestě dal za absenci píšťalky z důvodu bezpečnosti.

Americká firma Osprey se od roku 1974 soustředí výhradně na výrobu batohů, což se odráží v kvalitě, designu, spoustě technických detailů a vylepšení. V jejich sortimentu najdete nejen batohy na několikadenní treky do přírody, ale i na své si přijdou i skalní příznivci lezení a potěší i malé cestovatele. Batohy Osprey zakoupíte v prodejnách a na webu Rockpoint.cz.

Zajímavé vybavení

Napiš, jakou máš zkušenost ty

Odpovídáte na komentář: