10 legendárních závodů světa – běžte kolem Matterhornu nebo si doběhněte pro pusu na Hardrock

10 legendárních závodů světa – běžte kolem Matterhornu nebo si doběhněte pro pusu na Hardrock

Největší, nejznámější nebo nejextrémnější závod? Tady je 10 běžeckých závodů, které jsou už legendární a tradiční, takže pokud hledáte inspiraci, tak ji třeba najdete v tomto článku.

Patagonian Expedition Race

Lokalita: Patagonie, Chile

Vzdálenost: přes 650 km během 6 – 9 dní

Datum závodu: 13-26. února 2016

Registrační poplatek: $4000 za tým, tedy $1000 na osobu

Více informací najdete na webových stránkách závodu.

Tento extrémní závod, který se také jinak označuje jako „poslední divoký závod“, je určen pro opravdové dobrodruhy. Závodí se v týmech o čtyřech lidech. Trasa vede po stopách indiánů a klikatí se přes často skryté krásy Patagonie. Závodníci musí překonat hory, ledovce, lesy, pláně, řeky i kanály. Během závodu navíc nejen poběžíte, ale navíc si taky zaplavete, zalezete, zajezdíte na kole a obvykle je zahrnutý i kajak. Česká republika je reprezentována jedním týmem, který tvoří spolu s Kanadou a Finskem. Účastní se za nás ultramaratonec a vytrvalec Pavel Paloncý. Závod je svými podmínkami tak náročný, že pro registraci vyžaduje potvrzení lékaře o zdraví a nadstandartní fyzické kondici. V každém týmu navíc musí být alespoň jeden člen, který zná první pomoc a vlastní potvrzující certifikát. Pro účast je nutné vyplnit online registrační formulář, počkat na přijetí a dodat všechny nutné certifikáty. Pro letošní rok už byla registrace bohužel uzavřena. I tak ale tento závod určen pro opravdové dobrodruhy stojí za to mít v hledáčku.

Čtěte také: 17 běžeckých závodů světa, které byste měli vyzkoušet dříve, než zemřete.

Video ze závodu:

Everest Trail Race

Lokalita: Mount Everest, Nepál

Vzdálenost: 153 km během 6 dní

Datum závodu: 6-18. listopadu 2016

Nadmořská výška: 3000 – 5950 metrů, celkový výškový rozdíl 25 000 metrů

Registrační poplatek: £2850 zahrnuje letenku, dopravu, ubytování a stravu

Více informací najdete na webových stránkách závodu.

Pokud patříte mezi běžce, kteří chtějí posunout své mentální a fyzické hranice ještě dál, milujete hory a výzvy, pak je tenhle nejvýše položený závod vůbec pro vás. Závod, který trvá 6 dní a vede kolem nejvyšší hory světa a nabízí pocit majestátní velikosti i bezmocné zoufalství. Celý závod ale i pobyt provází nádech buddhismu a nepálské kultury, která vás oslní svou jedinečností. Dokonce se můžete ubytovat v prostředí budhistického chrámu, pokud vám obyčejný kemp nepřipadá dost atraktivní. Stoupání a klesání až kolem 5000 metrů za den při denních délkách mezi 20 a 30 kilometry závodníky rozhodně nešetří. Aby toho nebylo málo, připište si na seznam nedostatek kyslíku ve vyšších nadmořských výškách. Strava je poskytována, ale závodníci musí být do velké míry soběstační a tak počítejte s těžším batohem. Registrovat se můžete jako jednotlivci nebo tříčlenný tým.

Video ze závodu:

Hardrock Hundred Endurance Run

Lokalita: Silverton, Colorado, Spojené státy americké

Vzdálenost: 100 mil tedy cca 160 km za 48 hodin

Datum závodu: 15. července 2016

Nadmořská výška: stoupání a klesání 20 721 metrů

Registrační poplatek: $10 při přihlášení a další poplatek až po výběru do závodu

Více infromací najdete na webových stránkách závodu nebo na videu.

Divoký a náročný, takový je závod Hardrock. Malé hornické městečko nabízí velký a náročný závod. Fyzická a mentální odolnost, kterou závod vyžaduje, odráží tu, kterou měli místní horníci. Hornickou sílu a tvrdost budete pro dokončení závodu rozhodně potřebovat.

Vyslouženou odměnou za celou tu dřinu je pusa na Hardrock, legendární místní kámen s vyobrazeným beranem. Tento malý rituál slouží místo cílové pásky a každému závodníkovi, který závod dokončí, se dostane této cti.

Pokud patříte mezi fanoušky Scotta Jureka, možná si vzpomenete, že i o tomto závodě psal ve své knize Jez a běhej.

Vzhledem k jeho náročnosti je nutné se na závod kvalifikovat, a to dokončením jednoho ze zveřejněných závodů na jejich oficiálních webových stránkách. Pro nás je nejbližší Tour de Mont Blanc (163 km), Tor des Geants v Itálii nebo Ultratrial Ehunmilak ve Španělsku. I přes kvalifikaci ale účast na závodě ještě nemáte jistou. Organizátoři se vyrovnávají s převisem přihlášek pomocí losování z loterie. Dostat se tak na Hardrock je trochu i o náhodě a o štěstí.

Ultra Trial du Mont Blanc

Lokalita: Chamonix, Francie

Vzdálenost: 170 km za 47 hodin

Datum závodu: 26. srpna 2016

Celkové převýšení: kolem 10 000 metrů

Registrační poplatek: 219 €

Více infromací najdete na webových stránkách závodu nebo na videu.

Prestižní UTMB vedoucí kolem nejvyšší hory Evropy přes několik vrcholů i údolí. Pro většinu ultra běžců z celého světa představuje UTMB vrchol, sen a cíl v jednom. Pověstný svou náročností, majestátností, atmosférou i krásami přes které vede, přitahuje největší z běžeckých velikánů, zkušené veterány a nadšence z celého běžeckého světa. Závod je ale tak náročný, že pro účast je potřeba se kvalifikovat a navíc ještě projít losováním. Pro kvalifikaci je potřeba obdržet z oficiálně uznaných závodů alespoň 9 bodů z maximálně 3 závodů (stupnice ITRA). Z České republiky to jsou například Pražská stovka (4 body), Stovka Podkrkonoším (3 body), Beskydská sedmička (3 body) a další.

Spartathlon

Lokalita: Atény, Řecko

Vzdálenost: 246 km za 36 hodin

Datum závodu: 30. září – 1. října

Registrační poplatek: € 520

Více infromací najdete na webových stránkách závodu nebo na videu.

Jeden z nejtěžších závodů na ultravzdálenosti, který má jedinečnou atmosféru zejména pro bohatou historii a rituály, které na ní navazují a budou vás provázet celým závodem. Vše začalo legendou o Herodotovi, bitvě u Maratonu a aténském poslovi, vyslaném se zprávou do Sparty o nutnosti zajištění města. Podle legendy dorazil Pheidippides do Sparty již během druhého dne od doby, co vyrazil. O mnoho let později pak člen britské elitní letky RAF, John Foden, nadšenec do Řecké historie přemítal, jestli je vůbec možné, aby člověk do dvou dnů přeběhl 250 km. A tak on a jeho 4 kolegové vyrazili do Řecka, aby sami vyzkoušeli, jestli je to možné. Všichni 4 doběhli a to v čase do 40 hodin. Tím začala tradice každoročního závodu pro nadšence do ultravzdáleností.

Závod je náročný na terén i na přírodní podmínky jako je počasí. Mnozí popisují jeho atmosféru jako kouzelnou, při běhu mezi olivovníky a tak blízko kořenům evropské civilizace.

Registrovat se na Spartathlon můžete už jen do 20. února! Pro kvalifikaci je potřeba splnit alespoň jednu z podmínek, mezi nimiž je například dokončit 100 km závod do 10 hodin v případě mužů a do 10:30 v případě žen. Za Čechy se tradičně účastní ultramaratonec Daniel Orálek nebo Radek Brunner ale i další.

Pokud závod dokončíte, můžete se těšit na rituál hodný opravdových vítězů a hrdinů a užít si pocit korunování tradičním věncem a dotknout se sochy Leonida.

Matterhorn Ultraks

Lokalita: Zermatt, Švýcarsko

Vzdálenost: 16, 30, 46 km a vertikal

Datum závodu: 19. – 20. srpna 2016

Celkové převýšení: 2200/3900 a 7200 metrů

Registrační poplatek: 90/125/160 CHF

Více infromací najdete na webových stránkách závodu nebo na videu.

Závod kolem nejvíce focené hory světa Matterhornu míří vysoko mezi legendární závody a svou náročnou a překrásnou trasou, která se většinu času obtáčí kolem překrásné hory ve tvaru zubu – Matterhorn patří mezi velmi atraktivní závody pro nadšence do běhání po horách. Matterhorn je obklopen 38 alpskými vrcholy s výškou nad 4000 metrů, což z něj dělá atraktivní lokalitu. Krajinou, přírodou i náročností se v lecčem dá srovnávat se závody kolem Mont Blancu, na rozdíl od něj je ale Matterhorn ultra přístupnější co se týče registrace – kvalifikační požadavky se týkají pouze věku, který musí být vyšší, než 18 let. Podobnou 50 kilometrovou trasu navíc dřív běhali příslušníci švýcarské armády jako finální část a test připravenosti k válce. Závod je také cenově dostupný. Koncept závodu je dělaný tak, aby si na své přišli jak zkušení závodníci, tak nováčci.

Badwater Ultramarathon

Lokalita: Údolí smrti, Kalifornie, Spojené státy americké

Vzdálenost: 217 km

Datum závodu: 18. – 20. července 2016

Celkové převýšení: 6309 metrů

Registrační poplatek: $1395

Více infromací najdete na webových stránkách závodu nebo na videu.

Mnohokrát označen jako nejtěžší závod po nohou na světě, Badwater se tituluje jako nejextrémnější a nejnáročnější závod této planety. Pokud pochybujete, není nic lepšího než závod vyzkoušet na vlastní kůži, jako například i Scott Jurek. Neskutečné horko, poušť, náročný terén, délka závodu, monotónní údolí i výstup na hory v noci, Badwater to má všechno. S počátkem v Badwateru v Údolí smrti, 85 metrů pod hladinou moře a kocem ve Whitney Portal ve výšce 2530 metrů Badwater má rozhodně mnoho tváří a mnoho úskalí, na kterých běžce otestuje. Registrace na letošní závod je možná do 2. února. Organizátoři ale vybírají jen okolo 100 závodníků, není tudíž jednoduché se na závod dostat. Pokud ale nestihnete přímo tento závod, Badwater má připravené už i další edice tohoto náročného závodu jako například Badwater Cape Fear o délce 50 mil.

Comrades Marathon

Lokalita: Pietermaritzburg, Jižní Afrika

Vzdálenost: 90 km do 11 hodin

Datum závodu: 29. května 2016

Registrační poplatek: 2400R (necelých 3800 CZK)

Více infromací najdete na webových stránkách závodu.

Nezaměnitelná africká kultura, prostupující celý závod přitahuje nejen elitní africké běžce ale také mezinárodní atlety. S 94 letou historií tento závod má rozhodně co nabídnout. Závod začal v roce 1921 a vznikl ze snu afrického vojáka Vica Claphama, který přes počáteční nezájem Ligy Komrádů První světové války nakonec závod uspořádal a brzy se setkal s velkým zájmem. Asociace vznikla na pomoc rodinám a obětem z První světové války a závod dodnes klade velký důraz na charitu.

Registrace pro letošní rok je z důvodu naplnění kapacity bohužel uzavřena. Jinak je potřeba se na závod kvalifikovat absolvováním organizátory uznávaných závodů v daných časech. Například maratonskou vzdálenost je nutné uběhnout do 03:39:59 100 km pak do 10 hodin a 15 minut. Finanční výtěžek ze závodu jde navíc na charitu, jako motivace pro zaplacení lehce vyššího registračního poplatku.

Video ze závodu:

Transalpine Run

Lokalita: Itálie, Rakousko, Německo, start v Garmisch-Partenkirchen a konec v Brixenu

Vzdálenost: 248 km, 7 dní

Datum závodu: 4. – 10. září 2016

Převýšení: 15 109 z toho 14 973 stoupání

Registrační poplatek: 750 EUR/osoba v ceně ubytování a strava

Více infromací najdete na webových stránkách závodu nebo na videu ze závodu.

Tento závod první třídy v kategorii více denní závodů pro dvojice vedoucí přes tři alpské země je nejen velmi náročný, už pro svoje stoupání a terén, ale také nabízí nádherné výhledy na Alpy po celou dobu závodu. Během 7 dní musí závodníci překonat každý den vzdálenost mezi půl maratonem a maratonem. Závod původně začal pro nadšence do běhu a hor, velmi rychle ale získal na popularitě a prestiži. Registrace na závod pro tento rok je spuštěna skrze německý registrační systém Plan B, kvalifikační kritéria zdůrazňují především zkušenost s během dlouhých vzdáleností v náročném terénu a znalost první pomoci. Konkrétní certifikáty a předešlé závody však nejsou podmínkou. Očekává se však vysoká míra soběstačnosti.

Marathon Des Sables

Lokalita: poušť Sahara, Maroko

Vzdálenost: 230-260 km za 5-6 dní

Datum závodu: 8. dubna 2016

Registrační poplatek: £4000 včetně všech poplatků, letenky, ubytování a stravy

Více infromací najdete na webových stránkách závodu nebo na videu ze závodu.

Další z útočníků na titul nejtěžšího závodu po nohou na zemi oficiálně tak označený v žebříčku Discovery Channelu. Přes 1000 účastníků se každoročně vydává překonat v nepředstavitelném horku dosahující až 50°C vyprahlou poušť, musí přitom být zcela soběstační až na stan, ve kterém přespí. Ten poskytují organizátoři. Závodníci musí tradičně překonat písečné bouře, duny a vrcholy a ruiny starých měst. Tento extrémně náročný závod přitahuje jak běžeckou elitu, tak nadšené amatéry. Závod se konal dokonce i během Války v Perském zálivu, závodníků sice ubylo, přesto se ale našli odvážlivci, kteří běželi. Závodníci, kteří závod dokončili, se shodují na tom, že zažít Des Sables znamená zažít něco opravdu jedinečného a nezapomenutelného, vytvořit nová přátelství, dostat své tělo i mysl za hranu a zjistit o sobě nové věci.

V současné době je zájem o závod tak vysoký, že jsou všechna místa na závod pro roky 2016 i 2017 obsazená a probíhá registrace pro rok 2018. Pro rok 2016 a 2017 je pak jediná možnost účasti přihlásit se do čekacího listu.

Jitka Richterová

Jitka Richterová

Jitka sportuje a běhá vlastně od dětství, pravidelně asi od 12 let, kdy jí přišlo, že se psem je škoda po lesích jen chodit, když se dá běhat. Závodů zatím za sebou tolik nemá, letos se ale chystá na několik půlmaratonů, maratonů a možná i delších vzdáleností v České republice a ve Švýcarsku. Raději běhá pomaleji a delší tratě v přírodě, ideálně na horách a to při vegetariánské stravě. Jitka zatím běhala v Anglii, Itálii, Rakousku, Francii, Holandsku, Egyptě nebo v Nepálu.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: