La Corsa della Bora: S1 Ipertrail: extrémní závod pro dobrodruhy

La Corsa della Bora: S1 Ipertrail: extrémní závod pro dobrodruhy

Pokud si potrpíte na extrémní závody v magických horách a máte rádi při závodech samostatnost, tak tahle pozvánka bude přesně pro vás. Zažijete hory i moře, proběhnete několik úžasných zemí. Budete v tom sami za sebe, ale přitom v bezpečí.

Za závodem La Corsa della Bora, konkrétně jeho nejextrémnější variantou S1 Ipertrail (164 km s převýšením 5500 metrů, klasifikace D+) budete muset vyrazit do slunné Itálie. Start i cíl závodu se nachází v přímořském letovisku Sistiana v zálivu Triste. Nejprve poběžíte podél zálivu a pak budete stoupat spolu s větrem do nekonečných výšek Bora až na zasněžený vrcholek Slavniku (69 km). Závod se běží po hřebeni na hranici mezi Itálií se Slovinskem a Slovinskem s Chorvatskem. Zpět se vrací po Italské stezce CAI3 známé jako “Cavalcata Carscica”.

Podívejte se na další fotografie k článku…

Jedná se o extrémní závod, který vede podél zálivu až na zasněžený vrcholek Slavniku v Itálii. Více informací o S1 Ipertrail najdete v termínovce. Můžete si také přečíst reportáž – osobní zkušenost z ročníku 2017 z kratší trati S1 Trail od běžce Míry Jančíka.

Trasa bude značena ve všech důležitých bodech, na stezkách jsou turistické značky, v nepřehledných úsecích budou osazeny vlajky, přesto pro lepší orientaci organizátor doporučuje využít navigaci GPS. Nepříznivé počasí může běžné značení znepřehlednit a navigace pro vás bude jedinou možností, jak najít správnou cestu a neztrácet zbytečně čas.

Ipertrail je ideální příležitost jak se připravit na velké expedice nebo dlouhé závody v divoké přírodě

Co se týká stravování během závodu, přináší Ipertrail možnost stanovit si svoje vlastní pravidla. Občerstvovací stanice se budou nacházet 20 km od sebe a jídlo bude připraveno v krabičkách. Samotný soutěžící se rozhodne, co zde najde: jídlo a pití ze seznamu organizátora nebo svoje vlastní. Obsluha bude přítomna jen pro případ nouze a pro kontrolu, ale ostatní bude plně v rukou účastníků. Způsob rozdělení občerstvení je inspirován expedicemi a je založen na vlastním rozložení vybavení a potravin do celého průběhu závodu, který si musíte předem pečlivě naplánovat. Každá drobnost může ovlivnit váš výkon. K přípravě jídla a teplých nápojů bude k dispozici vařič.

Každý závodník bude sám za sebe, ale vždy v bezpečí

Díky sofistikovanému systému satelitní navigace budou běžci neustále monitorováni. Organizátor tak bude připraven okamžitě zasáhnout v případě nouze. Ale nejen to, pokud se ztratíte a sejdete ze značené cesty, přijde vám varovná zpráva! Díky tomu vás také budou moci na trase sledovat vaši přátelé a rodina a držet vám v průběhu závodu palce.

Rok 2018 přináší novinky v oblasti startů

Rok 2018 přináší novinky v oblasti startů, kdy startovní pole běžců je rozděleno do 3 vln s rozdílným časovým limitem, ale s podobným časem doběhu. První vlna EXPEDITION je určena pro ty, kteří vědí, že po cestě půjdou a budou si chtít dopřát pár hodit spánku. Tito závodníci budou mít více času na zdolání trati, ale na trase budou i v noci. Jejich start je naplánován na 22:00 4. ledna 2018 a maximální limit je 45 hodin. Druhá vlna RUNNER je určena pro závodníky, kteří většinu času poběží či budou střídat běh s rychlou chůzí a nebudou si dopřávat příliš dlouhé přestávky. Tito běžci startují v 5:00 5. ledna 2018 a jejich limit pro zdolání trati je 38 hodin. Třetí vlna běžců iperRUNNER je určená pro velmi zdatné běžce, kteří celou trasu uběhnou bez dlouhých přestávek. Tato trať startuje v 10:00 5. ledna 2018 a limit pro zdolání trati je 29 hodin.

Záměrem pořadatelů pro vytvoření startovních vln bylo, aby doběh běžců do cíle nebyl roztahán do celého dne, ale do několika málo hodin, díky čemuž se i méně zdatní v cíli zažijí stejnou atmosféru a ovace jako ti nejlepší. Zároveň dalším cílem je u běžců vyprovokovat houževnatost a vytrvalost, která nastává s vědomím, že musí splnit nějaký časový limit, aby mohli závod úspěšně dokončit.

Závod S1 Ipertrail startuje 6.1.2018 a veškeré informace se dozvíte zde.

fotografie poskytl: s1trail.com

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: