Zdeněk Kříž pátý na MS v Ultra SkyMarathonu Buff Epic Trail, Česká republika vybojovala 2. místo v národních týmech

Zdeněk Kříž pátý na MS v Ultra SkyMarathonu Buff Epic Trail, Česká republika vybojovala 2. místo v národních týmech

O víkendu 23. – 24. 7. se ve španělském městečku Barruera uprostřed Pyrenejí konalo MS ve skyrunningu v rámci závodu Buff Epic Trail. Početná účast zástupců České republiky vybojovala výborné výsledky. Nejlepší výkon podal Zdeněk Kříž v Ultra SkyMarathonu.

Mistrovský víkend tentokrát patřil skyrunningu. Dlouho očekávané mistrovství světa ve skyrunningu, které se koná jednou za dva roky, se odehrállo ve španělské vesničce Barruera v rámci závodu Buff Epic trail, který je znám náročností tratě s velkým převýšením a technickými pasážemi. Naprosto nádhernou atmosféru i zázemí si přichystali pořadatelé pro tuto jedinečnou možnost konání tak velké akce jako je mistrovství světa.

Na místě samozřejmě nechyběla početná česká reprezentace v čele se Samem Strakou, předsedou České skyrunningové asociace. Čeští atleti zde předvedli výkony, za které by se nemusela stydět kdejaká horská velmoc. Pojďme si to tedy shrnout a podívat se na jednotlivé výsledky.

V pátek celá akce začala Vertikálním kilometrem…

Start prvního závodu, vertikálního kilometru byl intervalový a první účastník vyběhl v 10 hodin ráno. Parametry trati 1033 výškových metrů na 2,8 km v náročném terénu odpovídaly npožadavkům mistrovství světa. Pro prvenství si mezi muži doběhl Nor Stian Angermund-Vik v čase 34:19.09, velmi těsně za ním skončil Kolumbijec Saúl Pàdua v čase 34:42.63. Mezi ženami byla nejrychlejší Francouzska Christel Dewalle v čase 39:35.28.

Na vertikálním kilometru jsme měli české zastoupení ve složení Ondra Fejfar a Tomáš Maceček. Ondra si zde vybojoval vynikající 9. místo v čase, Tomáš Maceček skončil 33. Závod se běžel na z centra městečka Barruera a na neceých 3 kilometrech se překonala vzdálenost málo přes 1000 výškových metrů.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Ultra SkyMarathon vyhrál Luis Alberto Hernando, Zdeněk Kříž pátý

V sobotu v brzkých hodinách odstartoval hlavní závod celého víkendu – Ultra SkyMarathon na 105 km a převýšením +8000 m. Na start se postavilo 195 běžců z nichž bylo pouhých 28 žen. Česká republika zde měla hned několik želízek v ohni. Z mužů Zdeněk Kříž, Petr Míl, Petr Žákovský, Vít Otevřel a Jan Bartas, ženy reprezentovala pouze Zuzana Urbancová. Anka Straková, největší česká ženská naděje, musela díky zdravotním komplikacím start vynechat. Suverénně hned od počátku nastoupil Zdeněk Kříž, který si vybudoval svou pozici okolo 6. místa a náskok na dalšího Čecha Petra Žákovského téměř 40 minut. „Běží se mi dobře, držím si tempo, ale seběhy jsou brutální a dávají mi zabrat“ komentoval svůj stav Zdenda na 63 km na občerstvovací stanici v Espotu, kde se pohyboval již na celkovém 4./5. místě. Zdenda si svou pozici velmi dobře držel a na pátém místě doběhl za bouřlivých ovací do cíle v čase 14:00:00. Úspěch to je mistrovský nejen pro Zdeňka samého, ale pro celou Českou republiku.

Ostatní čeští reprezentanti předvedli také kvalitní výkony. 17. doběhl Petr Žákovský, 18. Petr Míl, 33. Jan Bartas (jehož výsledek byl poznamenám zdravotními komplikacemi a dlouho vypadalo, že odstoupil), 36. Vít Otevřel, Zuzana Urbancová mezi ženami jediná dokončila na krásném 10. místě.

Pro celkové vítězství si doběhl s 30ti minutovým náskokem excelentní Španěl Luis Hernando v čase 12:53:42 před Angličanem Andy Symondsem. Mezi ženami zvítězila velmi silná Francouzska Carolina Chaverot (14:41:07) jejíž výkon byl v absolutním pořadí 10. nejlepším. Favoritka Nuria Picas ze zdravotních důvodů odstoupila na prvních kilometrech.

SkyMarathon patřil Norovi Angermundovi, Jan Zemaník 19. místo, mezi ženami na 6. místě Michaela Mertová

Během sobotního dopoledne se odstartoval další závod mistrovství světa, a sice SkyMarathon o délce 42 km a převýšení +3200 metrů. Na startu jsme viděli celkem 457 běžců z celého světa, z čehož bylo 55 žen. Počasí bylo více než ideální, z počátku lehce pod mrakem, takže se očekávaly velmi dobré výsledky. Z české reprezentace jsme mohli vidět výrazný počet běžců a běžkyň – 4 ženy a 6 mužů. Míša Mertová si nakonec doběhla pro vynikající 6. místo, na 10. místě dokončila Katka Matrasová. Další Hana Krajníková a Kristýna Skupienová skončily na 21. a 24. místě.

Nejlepším českým běžcem v tomto závodě se stal Jan Zemaník, který dokončil na 19. místě a v čase 4:36. Tento českým týmem nejobsazenější závod dokončili také Tomáš Maceček (25. místo), Libor Trtek (34. místo), Oldřich Kokošek (40.), Tomáš Bystřický (43.) a Daniel Rubič (54. místo).

2. místo pro český tým mezi v soutěži národů

Naprosto nečekaný úspěch pak přineslo vyhlášení v soutěži týmů / států. Česká republika obsadila 2. místo pouhých 30 bodů za prvním Španělskem a 40 bodů před 3. Japonskem. Do celkového hodnocení se započítavají 3 nejlepší výkony mužů a nejlepší ženy v každé disciplíně.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: