New York: tipy na nejlepší běžecké trasy

New York: tipy na nejlepší běžecké trasy

Směs různých kultur, lidí, architektury a umění na jednom místě vytváří jedinečnou atmosféru – New York City. Chce to zažít a prožít. A proč ne při běhu. Při ranním běhu vidíte běžný život v metropoli úplně jinak než turista.

Central Park

Jasná volba na Manhattanu. Pro představu je park velký asi jako trojnásobek Stromovky. Běhání po Central Parku není žádná nuda. Jižní část je plošší, sever kopcovitější s lesíky a mnoho vodních ploch. Oběhnutí největšího jezera (Jacqueline Kennedy Onassis Reservoir – délka cesty kolem dokola je asi 2,5 km) patřilo při běhu mezi neoblíbenější části parku díky krásným výhledům na mrakodrapy vypínajících se za parkem.

Běžec si může vybrat z nepřeberného množství asfaltových a štěrkových cest. V rámci parku jsou i silnice. Některé jsou trvale uzavřené pro dopravu, jiné jsou uzavřené pro dopravu jen o víkendu. Na silnicích se ale prohánějí v rámci tréninku místní cyklisté (mimochodem na krásných, většinou italských kolech). Je to logické, protože mimo park to mají silničáři na Manhattanu těžké. Když si budete chtít zaběhat 10 km, tak každý den v týdnu budete moci proběhnout park jinak než den a dny předtím. Členitost parku nás překvapila.

NÁŠ TIP! Přečtěte si také předcházející článek, kde Petr shrnul běžecké postřehy z města New York.

Randalls and Wards Islands

V minulosti dva spojené ostrovy nabízejí možnost oběhnout je kolem dokola téměř stále kolem vody. Ostrovy leží vedle Manhatanu mezi Harlem a East River a dostanete se na ně díky lávce na úrovni 103. Street nebo po mostě na 125. Street. Na ostrově je mnoho sportovišť od všudypřítomného baseballu po např. tenisovou akademii slavného Johna McEnroea. Klid na běh tu však nezažijete, protože přes ostrovy vede silniční spojení z Manhattanu do Bronxu a Queensu. Za povšimnutí stojí také železniční most Hell Gate Bridge (hlavním designérem byl český Němec z Brna Gustav Lindenthal). Tento most se stal předobrazem slavnějšímu a většímu mostu v Sydney.

Riverside Park

Riverside Park je úzký celkem dlouhý park (cca 6 km) podél řeky Hudson na západní straně Manhattanu. Začíná na 72. Street a končí až na 126. Street u slavného jazzového Cotton Clubu v Harlemu. V severní části se nachází vedle parku velmi pěkná a stará čtvrť Columbijské univerzity.

Při běhu bychom nedoporučovali podběhnout šestiproudou silnici Henry Hudson Pkwy přímo na břeh řeky Hudson. Podchodů je jen pár a běžet další 3 km kolem dálnice, i když podél řeky, je nic moc. NYC je zkrátka rušné velkoměsto.

Inwood Hill Park

Velký lesopark na severním cípu Manhattanu, kde si zaběháte i do kopců. Tato dobrá a klidná běžecká lokalita navazuje na Fort Tryon Park, ve kterém najdete známou památku The Cloisters – románské a gotické kláštery převezené z Francie v 30. letech 20. století. Když budete pokračovat v běhu podél Hudson River, dostanete se do Fort Washington Park. V těchto místech se nalézá mohutný dvoupatrový George Washington Bridge – jediný most z Manhattanu přes Hudson River. Člověk si tu na břehu široké řeky připadá jako někde na venkově.

Pláže

Navštívili jsme jen ty nejdostupnější městské pláže. Kdo má více času, může vyzkoušet vzdálenější Long Beach, Jones Beach, Fire Island. New York nejsou jen mrakodrapy, ale i klidné čtvrtě u Atlantiku. Tak proč si neodpočinout od ruchu velkoměsta.

Rockaway

Nejvzdálenější pláže dostupné metrem. Překvapí svou rozlohou. Písečné a travnaté pláže se táhnou asi 10 km. Jen polovinou délky pláže se rozkládá široká cesta. Kdo to chce proběhnout celé, tak musí jedině po písku. Nejlepší pláže, co jsme navštívili.

Coney Island

Metrem nejdostupnější pláže ležící zcela na jihu Brooklynu. Coney Island platí za výletní místo s luna parkem a jinou zábavou. Podél celé pláže se nachází 5 km promenáda. Za pěkného počasí a o víkendech je tu narváno. Pláže nejsou tak čisté jako na Rockaway. Po běhu si můžete koupit hot dog u Nathan’s Famous. Zde hot dogy před sto lety vymysleli a jsou vážně dobré.

Staten Island

Na jihu ostrova se rozkládá Franklin D. Roosevelt Beach – klidná pláž stejně jako celý Staten Island. Pláž měří asi 5 km a je opět lemována promenádou. Na Staten Island jezdí pravidelně bezplatné trajekty z jižního cípu Manhattanu. Výhodou také je, že trajekt pluje kolem Sochy Svobody.

Mosty

Tento jediný typ jsme nevyzkoušeli. Dočetli jsme se, že o víkendu brzy ráno, kdy je slabá doprava, lze podniknout pěkný cik cak výběh přes mosty spojující Manhattan a Brooklyn. Začít jde u metra City Hall a přeběhnout nejznámější z nich. Nazpět se vydat přes Manhattan Bridge a opět do Brooklynu přes Williamsburg Bridge. Každý most má svojí lávku pro chodce a cyklisty.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: