Tipy kam vyrazit běhat v létě: Běhání ve Slovinsku kolem Triglavu a okolí

Tipy kam vyrazit běhat v létě: Běhání ve Slovinsku kolem Triglavu a okolí

Triglavský národní park je ideální místo pokud uvažujete o běhání v Alpách s krásnými výhledy, malým množstvím turistů a nepříliš vysokými cenami. Běhání kolem nejvyšší hory Triglavu vám navíc nabídne neskutečné výhledy a přírodní krasy. Jak na to?

Slovinské Julské alpy získávají na popularitě nejen pro české turisty. Panenská příroda, vzdálenost, kterou můžete dojet autem, blízká kultura, mnohé kempy a podobné ceny jako v České republice jsou jen některá z lákadel této země.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Jak se k Triglavu dostat?

Z České republiky je hned několik možností. Nejjednodušší možnost je cestovat autem. Z Prahy přes noc by cesta neměla zabrat víc než 6 hodin. Velkou výhodou je, že se můžete přiblížit až téměř k Triglavu bez větších obtíží, na rozdíl od cestování veřejnou dopravou. Pochopitelně se nabízí letadlo do Ljubljany, cesta trvá přibližně hodinu a 10 minut. Odtud je ale složitější dostat se k Triglavu, protože slovinská vnitrostátní veřejná doprava není příliš frekventovaná. Existuje i možnost přiblížit se autobusem, která vás vyjde asi nejlevněji. Do Ljubljany se můžete pohodlně dostat například zelenými autobusy německé společnosti Flixbus z Prahy s přestupem ve Vídni. Vlakové spojení přímo do Ljubljany nebo k Triglavu není až tak výhodné z časového ani finančního hlediska.

K Triglavu konkrétně se pak dostanete pohodlně z Mojstrany, Krajské Gory nebo Bohinjského jezera, které je nejvýhodnější lokalitou pro běžecké tréninky. Pokud byste si chtěli spíš zalézt nebo vyzkoušet via ferratu, pak se vyplatí trasy od Mojstrany nebo Krajské Gory, kde je stěna prudší.

Pohodové rozklusání, náročný vertical i ultratrail

Malebný výhled na jezero a poutavá trasa členitým terénem: Kolem Jezera Bohinj, cca 6km

Ideální trasa na rozběhání, regeneraci či protažení. Většina trasy vede po rovinaté turistické stezce kolem jezera Bohinj. Z jedné strany je pěší stezka podél lesa ale v blízkosti silnice. Na druhé straně se však relativně pohodlná stezka rychle mění v úzkou a členitou pěšinku, vedoucí skrz les, přes kořeny a kameny a vyschlá koryta řek. Ideální na potrénování techniky pro traily a nepřestane bavit. Po celou dobu se navíc můžete kochat výhledem na jezero a hory.

Vertical trénink s výhledy na údolí, vodopádem a krutým výstupem, který vám nedá nic zadarmo

Ukanc (546m) – Črno jezero (1319), 4,5 km – 10 km

Pokud hledáte náročný vertikal vydejte se od vesničky Ukanc na konci jezera Bohinj směr vodopád Savica a Údolí sedmi jezer. První zastávka po cestě je Črno jezero. Od Ukancu je vzdálené přibližně 4km, převýšení 773 metrů. Pokud se nechcete vracet stejnou cestou můžete si vybrat mezi cestou víceméně po vrstevnici směrem Stará Fužina a doběhnout tak zpět na opačný konec jezera (trasa přibližně 10 km) a nebo pokračovat dál směrem Koča pri Triglavských jezerih, 3,5 km a převýšení 350m.

Náročný ultratrail na střechu Slovinska s nádhernými výhledy

Ukanc – Črno jezero – Koča pri Triglavskih jezerih – Údolí sedmi jezer – Triglav – Dom Planika – Vodnikov Dom – koryto Mostnice – Stará Fužina – Bohinjské jezero – Ukanc, 45 – 60 km, pozitivní převýšení přibližně 2600 – 3700 metrů

Pokud hledáte výzvy, dobrodružství, adrenalin a opravdovou alpskou trasu, pak zkuste vyběhnout na Triglav. Startovní pozice je v kempu v Ukancu (546m), odtud trasa vede po značené cestě směr vodopád Savica. Na ten je možné se po cestě odběhnout podívat. Platí se vstupné cca 2 Eura a pravděpodobně po cestě potkáte víc turistů, jinak je ale trasa k němu vedená lesní stezkou s přírodními schody a solidním převýšením. Pokud vodopád raději oželíte, pak na křižovatce trasy pokračujte vzhůru, po značené stezce směr Črno jezero, první milník, vzdálený necelých 5km. Trasa k němu je velmi náročná, stezka je velmi strmá, v podstatě vede na vrchol masivu tyčícího se nad jezerem Bohinj. V nebezpečnějších úsecích je cesta jištěná lany, řetězy nebo kovovými nášlapy. Po náročném lesním výstupu vede trasa přes Črne jezero, odkud je to pouhé 4 km nepříliš náročným stoupáním k dalším dvěma jezerům a první horské chatce po cestě – Koči pri Triglavských jezerih.

Dál trasa vede Údolím Triglavských jezer a je velmi nenáročná s krásnými výhledy. Jak už název napovídá, stezka vede údolím s velmi malým převýšením a po cestě potkáte vice než 7 horských jezer. Trasa údolím je značená a není nikterak komplikovaná, stačí sledovat značky a šipky směr Triglav (2864m). Triglav je vzdálený přibližně 12 km, cesta dál pokračuje od Triglavskiho Domu na Kredarici stoupáním po hřebenu. U poslední části masivu se můžete rozhodnout, zda na Triglav chcete vyběhnout, nebo raději běžet kolem. Poslední část výběhu na Triglav je trasa velmi strmá, místy je potřeba trochu lezení, není ale třeba se příliš bát. Na trase nejsou žádné příliš těžké ani nebezpečné úseky a prakticky celá cesta je zajištěna a je vhodná i pro méně zkušené. Pokud si nejste sami sebou příliš jistí při lezení ale přesto byste chtěli zkusit na vrchol vylézt, můžete si sebou vzít vybavení na via ferraty a jištění.

Pokud si chcete trasu prodloužit ještě o jeden vrchol, můžete se od Planiky vydat doprava směrem k horám Kanjavec (2569) a Vršaki (2448), prodloužení trasy o dalších 12-15 km. Po klikatém seběhu cesta opět mírně stoupá se závěrečným, nepříliš náročným výstupem. Tam, kde je potřeba je cesta opět velmi dobře zajištěná.  Z Vršaki pak můžete pokračovat zpět údolím směrem Planinska Koča na Vojah, na konci údolí se cesta protíná s trasou přes Vodnikov Dom.

Pokud ne, vydejte se z vrcholu Triglavu směr Dom Planika pod Triglavem, který je na opčané straně masivu. Od něj pak vede seběh k Vodnikovu Domu, dlouhý kolem 8 km. První část je prudší a místy technická, druhá je méně prudká, ale misty jsou technické úseky přes skálu. Vždy jsou ale bezpečně zajištěny obvykle i s kovovými nášlapy. Od Vodnikova Domu pak pokračujte po značené stezce dál, zkopce směr Planinska Koča na Vojah a Stará Fužina. První část trasy je velmi nenáročná a běhavá s krásnými výhledy na Vršaki a Kanjavec. Po chvíli se stezka dostává do lesa a výhledů ubývá. Seběh je velmi rychlý až ke dnu údolí. Odtud můžete prakticky po rovině pokračovat přes Planinskou Koču na Vojah a přes koryto řeky Mostnice, kde stezka vede podél jeskynních útvarů, které vytvořila řeka.

Poslední úsek vede přes vesnici Stará Fužina a přes luční cestu, která vás zavede zpět k jezeru Bohinj. Lesní stezkou, která není náročná a je prakticky bez převýšení, ale nepřestává bavit pro členitost terénu a výhledy na jezero se pak zadem dostanete zpět do Ukancu.

Kratší Trail, který nabízí vše co má mít správný trail, výhledy, výzvy, přírodní nádhery i více běžecké úseky

Ukanc – Črno jezero – Koča na Planini pri jezeru – koryto Mostnice – Stará Fužina – (Ukanc), 24 km

Pokud se cítíte spíš na kratší trasu, můžete za Černým jezerem odbočit doprava směr Koča na Planini a oběhnout masiv hory přes krásné koryto Mostnice s jeskynním systémem zpět k jezeru do Staré Fužiny nebo do Ukancu.

A co dělat po tréninku?

Po cestě k jezeru Bohinj, pokud přijíždíte z rakouské strany, se můžete vydat přes skokanský můstek Planica, kde se mimo jiné koná extrémní závod v běhu do vrchu ze série Redbull 400 (a samozřejmě můžete také potrénovat.. J ). Dál se po cestě nabízí zastavit se v jezerním městě Bled, které má mimo jiné velmi slavný tým ve veslování. Pokud budete naopak od jezera Bohinj chtít pokračovat na druhou stranu a objet tak Národní park Triglav, můžete dojet až do vesnice Bovec údolím řeky Soči. Pro případ, že byste sportů a adrenalinu ještě neměli dostatek, zdejší okolí je ideální pro raft nebo kajak na divoké řece, sjezdy na horském kole, popřípadě paragliding. V kaňonech Soči navíc můžete vyzkoušet zábavný “canyoning.” Jezera Bled a Bohinj navíc nabízí vyzkoušet si veslování, paddleboard nebo kajak.

UŽITEČNÉ TIPY PRO CESTU – Nocování v horách a kempování

Kempy

V případě, že budete chtít nocovat přímo v okolí jezera Bohinj nabízí se dva kempy. Kemp Zlatorog Ukanc, který je přímo u jezera a kemp Danica, blízko Bohinjské Bytrice. Oba se cenově pohybují kolem 10-15EUR za noc na osobu. Pokud si potrpíte na větší zázemí, můžete zkusit vzdálenější, ale luxusnější kemp ve městě Bled, přímo u jezera.

Pokud patříte spíš mezi přírodně založené dobrodruhy a rádi stanujete na divoko, pak byste měli vědět, že na Slovinsku je zakázáno stanovat mimo kempy. Pro Triglavský Národní park platí zákaz ještě přísněji, a raději ho moc nepokoušet, slovinská policie v noci často objíždí turistická místa a kontroluje dodržování pravidel. Kolem Triglavského Národního parku je dostatek cenově dostupných kempů, takže se není třeba bát.

Horské chaty

V případě, že se budete chtít vypadat na delší trek, vyplatí se přespat v jedné z horských chat. Ceny se obvykle pohybují kolem 30-40Eur za noc, pokud znáte své plány předem, raději si nocleh rezervujte, abyste si zajistili místo. Pokud bude plno, většinou chatky nechávají poutníky přespat alespoň na zemi nebo v jídelně na stolech. Po cestě k Triglavu najdete například chaty Vodnikov dom, Koča pri Triglavskih jezerih, Dom Planika pod Triglavem nebo Triglavski dom na Kredariči.

Jitka Richterová

Jitka Richterová

Jitka sportuje a běhá vlastně od dětství, pravidelně asi od 12 let, kdy jí přišlo, že se psem je škoda po lesích jen chodit, když se dá běhat. Závodů zatím za sebou tolik nemá, letos se ale chystá na několik půlmaratonů, maratonů a možná i delších vzdáleností v České republice a ve Švýcarsku. Raději běhá pomaleji a delší tratě v přírodě, ideálně na horách a to při vegetariánské stravě. Jitka zatím běhala v Anglii, Itálii, Rakousku, Francii, Holandsku, Egyptě nebo v Nepálu.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: