Rozhovor se Zuzkou Krchovou, třetí ženou z vertikálního kilometru na závodě Transvulcania

Rozhovor se Zuzkou Krchovou, třetí ženou z vertikálního kilometru na závodě Transvulcania

Zuzana Krchová nedávno podala vynikající výkon na závodě Transvulcania na trati vertikální kilometr. Vybojovala třetí místo a závod si skutečně užila. V článku najdete také video.

Zuzku Krchovou mnozí běžci mohou znát z tuzemských trialových a horských závodů, na nichž se umísťuje na předních příčkách. Nevyhýbá se však ani zahraničí. Na VK na La Palmě, která se řadí do SWS (světové skyrunningové série) vybojovala skvělé třetí místo. Přečtěte si rozhovor nejen o závodu na tomto ostrově, ale také o následných plánech, či přípravě…

Třetí místo v ženské kategorii na VK český skyrunning velký úspěch, navíc jsi také běžela půlmaraton a vůbec ne špatně – skončila jsi na čtvrtém místě. Lidé tě mohou znát z Česka především ze SkyRace závodů a běhu do schodů. Jaké jsou tvé dojmy ze závodů z La Palmy?

La Palma je prostě úžasná, jak závod, tak ostrov! Je to dokonalé místo pro aktivní dovolenou, přes den si běháte v horách a odpoledne koupání, dobré jídlo, pohodová atmosféra. Na tento závod mě nalákaly fotky a vyprávění od Ondry Fejfara, který tam minulý rok zvítězil. Tak jsem se tam také vydala a rozhodně nejsem zklamaná. Naopak, příští rok se tam chceme vrátit, mám tam tak trochu nevyřízené účty, ráda bych se pokusila získat třetí místo na půlmaratonu, které mi v posledním stoupání uteklo… Přítel by tam zase chtěl běžet VK, který ho nadchnul.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Vertical na La Palmě je obecně mnohem více běhavý, než obvykle VK např. v Itálii, Francii, Švýcarsku (Canazei, Fully…). Vyhovuje ti tedy spíš takový „těžší běh do vrchu“, než „šplhání se“ do co nejprudšího kopce?

Ano, Ondra Fejfar mě varoval, že vertikály jsou normálně o dost prudší. La Palma byl můj první vertikal, tak nevím, budu to muset vyzkoušet, ale myslím, že prudší a kratší trať by mi mohla sednout, vzhledem k tomu, že běhám ty schody. Ráda bych to letos otestovala právě v Canazei.

Zuzana Krchová se již delší dobu věnuje také závodům v tzv. towerruningu, které se konají po celém světě v nejznámějších výškových budovách. Profesně je fyzioterapeut a provozuje ordinaci Fyziokynesis v Praze.

SWS právě začalo, a přestože VK není do SWS letos zařazeno, plánuješ se zúčastnit i dalších závodů?

Popravdě moc nevím, nejsem úplně plánovací typ člověka. Závodů je hodně a musím taky někdy chodit do práce. Teď mě čeká hlavně MS v běhu do schodů. Ale ráda bych zkusila ještě nějaký vertikál, na podzim bych se pak v něm ráda třeba zúčastnila ME.

Pokud to chápu správně, plány na sezónu se ti vyvíjí závisle s povinnostmi v práci, aktuální formou ap.?

No obvykle se ty plány vyvinou tak nějak spontánně (třeba jako ta La Palma, když jsem viděla Ondrovo promítání fotek z minulého roku). Vždy se pro něco nadchnu a pak si za tím jdu.

VK Transvulcania – Czech Skyrunning Team from Jan Bartas on Vimeo.

Vzhledem ke tvým výsledkům z letošní prozatímní sezóny (3. místo na Ještědu SkyRace) to vypadá, že zimní příprava se nadmíru připravila… Je něco, co jsi do tréninku nově zařadila, nebo ti dlouhodobě pomáhá?

Popravdě o zimní přípravě se mluvit moc nedá, minulou sezonu mi stále něco bylo. Je to spíš tak, že jsem se nějak psychicky srovnala. Před rokem totiž v naší rodině došlo k tragické události, která s námi velmi otřásla. Teď mi to asi běhá, protože se nějak postupně vzpamatovávám…

Co bych možná běžcům poradila – někdy je přínosnější vyhledat pomoc psychoterapeuta než se všemožně pídit v tom, proč Vám to neběhá, jste vyčerpáni nebo neustále zranění. Psychika velmi mocně ovlivňuje tělo. Vnímám to jak u sebe, tak u mnohých svých pacientů.

Zuzka Krchová

Zuzka Krchová
asolvovala magisterské studium fyzioterapie na 2. LF UK a v současné době provozuje vlastní fyzioterapeutickou ordinaci. Ve svém volném čase se věnuje běhu (především skyrunningu), cyklistice, triatlonu a tower-runningu.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: