Rozhovor s Jiřím Čípou, vítězem MČR Perun SkyMaratonu

Rozhovor s Jiřím Čípou, vítězem MČR Perun SkyMaratonu

Na začátku května se v Beskydech u Třince běžel již čtvrtý ročník Perun SkyMaratonu, který je rovněž také Mistrovstvím České republiky. Za spolufavorita závodu byl považován Jiří Čípa, který tuto roli potvrdil a při svém prvním startu na Perunovi zvítězil. Jak z jeho pohledu celý závod probíhal, jak na podobné závody trénuje a co v následujících měsících má v plánu? To vše v následujících řádcích…

Tvé vítězství se nerodilo lehce. Hned u prvního seběhu jsi s dalšími spolufavority na vítězství špatně odbočil a nabral několik minut ztrátu. Ještě však před tím, měl jsi před startem nějakou taktiku, jak chceš běžet, kde chceš přidat atp.? Koneckonců, Peruna jsi běžel poprvé, ale jistě jsi věděl, do čeho jdeš… Jak následně probíhala „stíhací jízda“ na čelo závodu? Odkdy jsi už věděl, že vyhraješ?

Máš pravdu, taktika nějaká byla, ale nijak zázračná. Kamarád mi radil, že je to zhruba od 21 km trochu více běhatelné a že by to mohlo být více „pro mě“, tak jsem chtěl jít s ostatními z čela do půlky rozumně a pak by se vidělo. Tím kufrem se to ale trochu změnilo. Už se mi párkrát stalo, že jsem někde bloudil a také jsem věděl, že máme před sebou ještě 3,5 hodiny závodu a že by to mělo jít dohnat, takže mě to až zas tak nerozhodilo. Horší ale bylo, že jsem se snažil dohnat čelo moc rychle. Zhruba na 20 km, kdy měla přijít běhatelná pasáž, jsem předbíhal prvního závodníka (Libora) a nebyl jsem si úplně jistý, jestli budu mít dost sil až do konce závodu. Naštěstí opravdu přišla běhatelnější pasáž a celkem mi to ještě běželo. Tam si myslím, že jsem udělal rozhodující náskok na vítězství. Každopádně musím uznat, že poslední výběh + Grand finále jsem se už ploužil a byl rád, že je konec.

Prohlédněte si další fotografie ke článku…

Perun se na této trati běžel (pravděpodobně) vůbec naposledy a do příštího roku se trasa, alespoň kolem Ropice, bude měnit. Je nějaká část, kterou bys z jakýchkoli důvodů vyškrtl?

Kdybych si tedy mohl vybrat, tak škrábání se sjezdovkou na Príslop a poté seběh dolů pod lanovkou bych asi oželel. Na druhou stranu chápu, že výškové metry se musejí nějak „nahnat“ a navíc v takovém závodě, takže to beru se vším všudy jak to je.

Jaký byl Perun SkyMaraton? Přečtěte si kompetní reportáž z letošního ročníku, kde také najdete kompetní foto sbírku.

Desítka pod dvaatřicet minut, silniční maraton pod dvě a půl hodiny, ale také loňské vítězství na Dolomiti Extreme Trail (53 km / 3800 m+), nebo Kraličáku SkyRace, z takových výsledků to vypadá, že ti jde vše, na co sáhneš. Co je ti tedy bližší silnice, nebo trail a jakou distanci máš neoblíbenější / nejkvalitnější, a naopak na jaké máš dle sebe stále rezervy? Jak skládáš tréninky pro tak různorodé závody? O jak časově náročné aktivity se jedná v závislosti na práci, rodině…?

Díky celkem to teď výsledkově jde. Snažím se pořád zlepšovat, a hlavně si stále užívat běh jako takový. Bližší je mi určitě trail, ale silniční závody mám taky rád. Prostě se mi líbí obojí, každý tím svým způsobem. Nejoblíbenější na silnici mám asi 1/2 maraton a v trailu závody kolem 40–50 km. Myslím, že mojí nejkvalitnější distancí budou právě závody v terénu kolem 50 km / 4 hodin. Doufám, že rezervy mám ještě všude. Trénink skládám hlavně podle časových možností, a to se zaměřením na nejbližší důležitý závod, který mě čeká. Každopádně „rychlé“ závody kolem 10 km beru víceméně jako tréninkové a zaměřuji se spíše na delší, od ½ maratonu výš. Doufám, že rodinu tímto způsobem moc nezanedbávám, a proto se snažím běhat hlavně do/z práce, což je tak 90 % všech mých tréninkových běhů. Pro představu je to časově kolem 10-12 hodin týdně, ale není to jenom běh. Jsou to i jiné aktivity, jako kolo nebo plavání.

Na podobné, především z vertikálního pohledu, závody se v Brně asi výškové metry nedají moc naběhat. Kompenzuješ to právě i doplňkovými sporty, jak jsi řekl – kolo, bazén – či délkou trénink, nebo vyjíždíš za kopci z Brna?

Za kopcemi rozhodně nevyjíždím, a i když mám občas možnost zaběhat si někde jinde, kopce přímo nevyhledávám. Nejradši běhám ve zvlněném terénu a když potřebuju tak i kolem Brna dokážu nějaký ten „kopeček“ sehnat. Ono, když se řekne Brno, tak si každý pomyslí, že je tady nudná rovina. Ale okolí na severu Brna je celkem zvlněné a já si zde určitě najdu pro svůj trénink to, co potřebuji. Ostatní sporty dělám vyloženě pro odreagování, kompenzaci a regeneraci.

Nově se můžeš pyšnit titulem Mistra ČR ve skymaratonu, jaké jsou však tvé další plány a cíle pro letošní sezónu? Plánuješ se zúčastnit závodů i v zahraničí například v SWS?

První větší cíl jsem si splnil a vyhrál Peruna, čímž jsem se nominoval na letošní MS v ultratrailu, které si myslím, že by mi parametry mohlo vyhovovat. Takže nejbližší cíl mám daný a potom se uvidí. V létě mám nějaké delší oblíbené ultra závody v tady Čechách a k tomu něco v zahraničí. Zúčastnit se nějakého závodu SWS bych moc rád, ale nevím, jestli mi to časově vyjde. Každopádně nějaké závody v hledáčku jsou, tak uvidíme, jak to dopadne.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: