Běhání ve stínu ikonického a tajemného Matterhornu – tipy na trasy a aktivity

Běhání ve stínu ikonického a tajemného Matterhornu – tipy na trasy a aktivity

Matterhorn nabízí bezpočet trailů, běžeckých tras a dalších sportovních aktivit. Pokud máte rádi hory, pak je Matterhorn jednou z destinací, která se vyplatí alespoň jednou za život navštívit.

Možná už jste o něm také slyšeli, tajemný, ikonický, legendární, majestátní…takové i další přívlastky jsou pro 4478 metrů vysoký symbol Alp, přezdívaný „hora hor, “ nebo také v němčině Berg de Berge, velmi typické.

Legendární Špička Matterhornu, rozléhající se uprostřed švýcarských Alp, nedaleko Mont Blancu, je jedním ze symbolů a národních hrdostí Švýcarska. Každoročně se do Zermattu vydává mnoho Švýcarů, aby navštívili národní symbol. Ale nejsou to jenom Švýcaři, které láká. Navštěvuje ho také bezpočet turistů i milovníků outdoorových aktivit ať už z Evropy, z Ruska ale populární je i v mezi turisty z Blízkého a Dálného východu. Aktivit Zermatt nabízí mnoho od lyžování a skialpů přes treky a horská kola až po vysokohorské lezení, ale i zábavný park na ledovci.

Majestátní hora přilákala i všem horským běžcům známého Kiliana Jorneta, který v roce 2013, v rámci svého projektu Summits of My Life nastavil nový časový rekord, hodinu a 56 minut. Ten byl v roce 2016 překonán Švýcarem Danim Arnoldem, který to zvládl za neuvěřitelnou hodinu a 46 minut.
Okolí Zermattu je doslova protkané nekonečnou pavučinou menších i větších cestiček a  přímo vybízí k trailovým a skyrunningovým běhům.

Zajímá vás běhání v zahraničí? Přečtěte si také tipy na běhání kolem Triglavu.

Proslulé závody kolem Matterhornu

Pokud hledáte zajímavý, těžší závod v horách, na který jen tak nezapomenete, rozhodně stojí za zvážení Matterhorn Ultraks, jeden ze závodů Světového poháru ve Skyrunningu nabízí trasy na 16, 32 a 48 km a také závody dětí, vertikál a štafetu.

Další možností je závod Zermatt Marathon, který nabízí 4 možné varianty. Nejkratší půlmaraton, maraton, štafeta a ultramaraton. Trasa závodu začíná ve vesničce St. Niklaus, odkud už se pouze stoupá přes Zermatt až na Gornergrat (3089m).

V neposlední řadě, pokud jste fanoušci opravdu extrémních závodů, je tady i Ultra Tour Monte Rosa s variantami 116 nebo 170 km, který vás na svých 4 úsecích protáhne všemi místními krásami.


Nevybrali jste si ze závodů? Vyražte po vlastní ose!

Tras a možností je v okolí Zermattu opravdu bezpočet, nejlepší je koupit si předem nebo v místním infocentru turistickou mapku a rozhodnout se na místě, která lákadla jsou pro vás nejlepší, níže jsou navrhnuty jen některé z možností.

Nenáročná cesta kolem 5 jezer

Cesta začíná ve stanici Sunnega, kam je možné dojít po značené trase z Zermattu nebo vyjet lanovkou, měří  9.3 km ale je samozřejmě možné si jí prodloužit. Pokud byste však byli opravdu unavení nebo se necítili na delší trasu ale přesto byste si chtěli kolem Matterhornu kousek zaběhat, pak je vyhlídková stezka kolem 5 jezer ideální výběr.

Zermatt – Sunnega – Riffealp – Furi – Schwarzsee – Zermatt, 31 km, 1950+

Z centra Zermattu se vydejte směr Riffealp, po značené stezce prudším stoupáním, odtud se seběhne do Sunnegy, z ní vede cesta kus po vrstevnici a následuje obtížný, kamenitý seběh. Poté cesta vede mírně z kopce údolím podél řeky a dál přes známý kovový most přes řeku. Na druhé straně je opět náročné stoupání na Schwarzsee a odtud už zpět do Zermattu, cca 10 km téměř jenom z kopce.

Zermatt – Sunnega – Gornergrat- Riffealp – Furi – Schwarzsee – Trift – Zermatt, 48 km, +3600

Pokud se nebojíte delší vzdálenosti, pak je nejlepší volbou nepochybně právě tahle vyhlídková trasa, která vede přes mnohé z nejkrásnějších míst, které okolí Matterhornu může nabídnout. Je v mnohých částech podobná, jako přechozí zkrácená verze, na rozdíl od ní vás ale zavede ze Sunnegy až nahoru na Gorgergrat, odkud už uvidíte ledovce a možná poběžíte i kus po sněhu. Z Gornergratu vede cesta opět dolů do Riffealp a Furi přes most Gorner Gorge a odtud opět nahoru ke Schwarsee. Odtud si můžete prohlédnout nejen druhé z krásných slavných jezer, ale také si můžete odběhnout až k úpatí špičky Matterhornu.

Mapu základních tras můžete nalézt například na tomto odkazu.


Jak se do Zermattu dostat a další užitečné tipy

Do Švýcarska se dostanete buďto letecky na kterékoliv z letišť, do Zermattu je nejlepší přistát v Bernu nebo Genevě. Dále jezdí z Prahy přímé linky vlakem a autobusem. V rámci Švýcarska je nejlepší jet vlakem, ať už z Zurichu, Bernu nebo Genevy, linky jezdí často, většinou každou hodinu a obvykle s jedním přestupem. Lístky bývají docela drahé, proto se vyplatí koupit je předem na stránkách SBB, státního národního dopravce, kde se vyplatí zakoupit speciální lístek na cestování pro prázdniny nebo lístek v ceně i s lanovkou na Gornergrat s výraznou slevou. Možností ubytování je v Zermattu bezpočet, od levnějších hostelů, které se pohybují okolo 1000 korun za noc až po luxusní pětihvězdičkové hotely. Pro outdoorověji založenější je zde i jeden kemp s příznivou cenou cca 13 franků za noc.

Tipy na další atrakce a zajímavá místa v Zermattu

  • Mattehorn Glacier Paradise s nejvýše položenou lanovkou v Evropě, která vás vyveze až do výšky 3883 metrů, nahoře si můžete dát například večeři v místní restauraci s výhledem na okolí.
  • Sunnega Paradise je rájem pro rodiny, nabízí nejen mnoho restaurací a odpočinek ale také oblíbené jezero Leisee, kde je možné se vykoupat.
  • Gorner Gorge je ikonická soutěska a most Gorner Gorge který vede uvnitř útesů s výhledem na vodopády, se nachází 15 minut chůze za Zermattem.
  • Do Trockener Steg (2939) je možné se dostat lanovkou nebo po svých, trasou Matterhorn Glacier Trail např od Schwarzsee, pokračovat po ní pak můžete dál například k Hornhlihutte nebo na Zmuttgletscher, ledovec rozléhající se od Monte Rosy k Matterhornu. Krom krásných výhledů a krajiny nabízí Trockener Steg třeba icebar pro příjemné osvěžení.
  • Horská kola – vyplatí se zkusit si některé z místních trailů i na horském kole, mnoho tras je skutečně nezapomenutelný zážitek, navíc je možné zaplatit si lanovku a sjet tak pouze cestu dolů.

Zvážit můžete také rozmanité možnosti výšlapů například na Monte Rosu, Breithorn, Unterrothorn, Rothorn nebo Gobbu di Rollin.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: