Praha, Borek, Verona nebo třeba Barcelona a Budapešť? Aneb tipy na jarní rychlé půlmaratony

Praha, Borek, Verona nebo třeba Barcelona a Budapešť? Aneb tipy na jarní rychlé půlmaratony

Plánujete si letos poprvé zaběhnout půlmaraton, rozšířit obzory anebo pokořit osobák? Neomezujte se jen na známý půlmaraton v Praze, zkuste i komornější půlmaratony mimo Prahu nebo naopak vyrazte změřit síly do mezinárodní konkurence a spojte běh s víkendovým výletem.

Závody se to poslední dobou jen hemží. Přinášíme několik tipů na jarní půlmaratony. Pokud jste bezradní, zkuste se zaměřit také na to, jakou atmosféru hledáte, zejména mezi malými a velkými závody je velký rozdíl. Zatímco o velkých závodech se říká, že vám dají zažít to pravé závodní šílenství a euforii a mnohé lidi velké závody motivují víc k lepším výkonům a k překonání osobáků, v menších a komornějších závodech naopak často panuje přátelštější atmosféra. Díky menší konkurenci před vámi navíc leží vidina možného lepšího umístění, která mnohé lidi motivuje. Tak kam se vydáte?

ÚNOR – pro ty, kteří pilují kondici už přes zimu

11. 2. 2018 Mitja Marató de Barcelona / Barcelona, Španělsko

Už máte zamračeného a sychravého počasí u nás po krk? Není divu. Nabízí se zpestřit si smutný únor v zemi, která je známá svými vstřícnými a veselými lidmi, sluníčkem, večírky a všeobecně dobrou náladou – Španělsku. A kdo by nechtěl regenerovat na pláži s koktejlem v ruce (i kdyby jen nealkoholickým)? Půlmaraton v Barceloně má navíc velmi solidní úroveň a dobře hodnocenou trasu!

Povrch: silnice

Webové stránky: http://mitjabarcelona.com/

Cena registrace: 24 – 32 EUR

Doprava: Barcelona přeci jenom není za rohem, proto se vyplatí letět letadlem. Možnost autobusové dopravy tu také je, trvá ale velmi dlouho a únava z tolika hodin v autobusu pravděpodobně nepříznivě ovlivní váš výkon, cenový rozdíl navíc není tolik výrazný.

TIP: Přečtěte si také článek kouzlo malých a velkých závodů.

18. 2. 2018 Giulietta & Romeo Half Marathon / Verona, Itálie

Běháte v páru? Co takhle po-valentýnské překvapení pro vaši partnerku? Většina běžkyň bude nepochybně nápadem společně si zaběhnout půlmaraton (nebo i kratší trasy) ve Veroně nadšená. V okolí je navíc mnoho turistických i degustačních možností. Regenerační pozávodní den se dá pojmout i velmi netradičně. Od ochutnávání místních lahůdek, přes lenošení u nedalekého Lago di Garda nebo odměnu těla v lázních až po prohlížení památek…Benátky jsou pouhou hodinu vlakem od Verony. 😉

Povrch: silnice

Webové stránky: http://giuliettaeromeohalfmarathon.it/

Cena registrace: 20 – 36 EUR

Doprava: Letiště se nachází jak ve Veroně, tak v Benátkách nebo nedaleké Padue, která je na půl cesty mezi nimi. Samozřejmostí je možnost dopravit se autem. Autobusem je výhodná doprava se Student Agency nebo Flixbusem, obě společnosti nabízí vysoký standard a příznivé ceny. Pokud také holdujete výletění vlakem, samozřejmě ta možnost tu je, může být ale maličko složitější, protože neexistuje jedna sjednocená mezinárodní linka, pouze spolupráce národních linek. Jízdenky můžete zkusit zařídit přes České dráhy, anebo u jednotlivých státních prodejců. Pozor! V Itálii se vyplatí lístky kupovat předem!

BŘEZEN – ideální pro „jarní ptáčata“

17. 3. 2018 Borecký půlmaraton / Mělnicko, ČR

Borecký půlmaraton je tu pro ty, kteří by rádi vyzkoušeli něco trochu rozmanitějšího a komornějšího. A bonus? Běží se v nádherné přírodě Kokořínska. Pestrost nabízí trasa, která střídá lesní a polní cesty s asfaltem. Závod je ideálním tréninkem na Sportisimo půlmaraton, láká navíc na nízké startovné. Trasa je malinko terénní, nastoupáte asi 173 metrů, ale zato můžete svištět dolů na skoro dvojnásobném seběhu.

Povrch: lesní cesty, asfalt

Webové stránky: http://boreckypulmaraton.webnode.cz/

DUBEN – chyťte začátek sezóny!

7. 4. 2018 Sportisimo ½ Maraton / Praha, ČR

Pražský Sportisimo ½ maraton je už stálicí na české běžecké scéně, pokud tak plánujete letos překonat půlmaratonskou vzdálenost poprvé nebo si zaběhnout osobní rekord, je to ideální destinace. A výhody? Pražský půlmaraton má v ČR mezi půlmaratony jedinečný mezinárodní charakter. Dočkáte se mnoha diváků po cestě, hudby nebo doprovodných akcí. Navíc vám dodá zážitek ze vzrušení a atmosféry velkého světového závodu. Opatrně s registrací, bývá vyprodaná rychle, proto raději neotálejte. V případě vyprodání normální registrace je možné běžet i pro charitu za startovné o něco vyšší.

Povrch: silnice

Webové stránky: https://www.runczech.com/cs/akce/sportisimo-1-2maraton-praha-2018/index.shtml

8. 4. 2018 Vídeňský půlmaraton /  Vídeň, Rakousko

Pokud už máte Pražský půlmaraton za sebou a chtěli byste zkusit podobný světový závod, který se navíc běží krásným městem a není od nás moc daleko, pak je Vídeň ideálním kandidátem.

Povrch: silnice

Webové stránky: http://www.halbmarathon.at/de

Cena registrace: 30 EUR

Doprava: Nejjednodušší doprava do Vídně je pravděpodobně autem, ve městě je ale také letiště, kam létá pravidelná linka. K dispozici je i rychlík nebo autobus, například ten od Student Agency nebo Flixbusu, které poskytují levnější alternativu k vlaku nebo letadlu.

15. 4. 2018 Telekom Vivicitta Spring Half Marathon/ Budapešť, Maďarsko

Budapešť je sice o trochu dál než za rohem, nicméně výlet bude rozhodně stát za to. Tenhle závod boduje v mezinárodních hodnoceních, a to nejen díky překrásné trase, kterou mnozí srovnávají spíš k prohlížení památek. Možná to tak není ideální závod, pokud si chcete zaběhnout osobák, protože památky po cestě by vás mohly rozptylovat, za to pokud cílíte na zážitek jako takový, určitě stojí za zvážení. A regenerace? Co takhle místní termální lázně nebo maďarský guláš?

Povrch: silnice

Webové stránky: https://springhalfmarathon.runinbudapest.com/

Cena registrace: 19 – 80 EUR

Doprava: Do Budapešti se dá z Prahy letět poměrně levně, můžete se samozřejmě dopravit i autem, opatrně ale na únavu z cesty, která by se mohla odrazit na vašem výkonu. Vlaková doprava je trochu složitější na organizaci díky mnoha mezinárodním linkám, u přepážky ČD nebo v eshopu by vám ale měli umět poradit. Podobně jako u dalších závodů i do Budapešti můžete využít autobusy Student Agency nebo Flixbusu.

Stále jste si nevybrali? Podívejte se na přehled dalších jarních půlmaratonů!

Datum

Závod

Povrch

Webové stránky

ÚNOR

10. 2. 2018

Memoriál Františka Ohery

silnice

http://www.memorial-frantiska-ohery.estranky.cz/

11. 2. 2018

VCM Winterlaufserie – Vídeň

silnice

http://www.winterlaufserie.at/

BŘEZEN

4. 3. 2018

Běh 1/2 maraton ve Zlíně

silnice

https://cs.srichinmoyraces.org/pul_maraton_zlin

24. 3. 2018

Jarní půlmaraton VAŠÍ LIGY – Praha

silnice

http://www.vaseliga.cz/cz/

31. 3. 2018

Ústecký VitaSport půlmaraton

silnice

http://ustecky-vitasport-maraton.webnode.cz/

4. 3. 2018

Semi Marathon de Paris – Francie

silnice

http://www.fitbitsemideparis.com/fr

4. 3. 2018

Lago Maggiore Half Marathon – Itálie

silnice

https://www.lmhm.it/en/

11. 3. 2018

CPC Loop Den Haag – Nizozemí

silnice

http://www.nncpcloopdenhaag.com/

11. 3. 2018

EDP Half Marathon Lisabon – Portugalsko

silnice

http://www.runrocknroll.com/lisbon/

11. 3. 2018

Roma Ostia Half Marathon – Itálie

silnice

http://www.romaostia.it/?lang=en

25. 3. 2018

PZU Polmaraton Warszawski – Polsko

silnice

http://www.polmaratonwarszawski.pl/en

25. 3. 2018

Stramilano Half Marathon – Itálie

silnice

http://www.stramilano.it/?lang=en

DUBEN

15. 4. 2018

Žatecký půlmaraton

terén

http://www.hopmantriatlon.cz/

21. 4. 2018

Halahoj Třebíčský půlmaraton

silnice, terén

21. 4. 2018

Krajský půlmaraton Plzeňského kraje

silnice

http://pulmaraton.plzensky-kraj.cz/

22. 4. 2018

Brněnský půlmaraton

silnice

8. 4. 2018

Berlínský půlmaraton – Německo

silnice

https://www.berliner-halbmarathon.de/en/

Hledáte jiný typ závodů? Podívejte se na naší termínovku!

Jitka Richterová

Jitka Richterová

Jitka sportuje a běhá vlastně od dětství, pravidelně asi od 12 let. Kromě běhu se věnuje také jízdě na koních a všemožným aktivitám v horách. Po bakalářském studiu na VŠE přešla na magisterské studium aplikované ekonomie do Innsbrucku i kvůli možnosti běhání v horách, kterému naprosto propadla. Nejraději běhá pomaleji a delší tratě a to při vegetariánské stravě. Chtěla by se víc věnovat i závodům ultra. Jitku můžete sledovat také na jejím blogu: http://jitkarichterova.tumblr.com/

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: