Stuiben Trailrun – perla Ötztalu s pořádnou porcí trailů a ikonickým vodopádem

Stuiben Trailrun – perla Ötztalu s pořádnou porcí trailů a ikonickým vodopádem

Nepropásněte jednu z trailových perel termínovky, menší závod s přátelskou atmosférou, ale o to náročnějšími traily a krásnějšími výhledy, Stuiben Trailrun! Letos se koná už 18.5. se startem v Umhausenu.

Výhledy, hřebínky, jezera a vodopád

Pokud také patříte mezi nadšené lyžaře a příznivce outdoorových aktivit, pak vám rakouské údolí Ötztal určitě není neznáme. Ledovec Sölden je známou a oblíbenou lyžařskou destinací. Ötztal je ale plný mnohých aktivit i v létě! Mimo jiné se můžete zůčastnit skvělého závodu Stuiben Trailrun, který se koná už 18.5. nebo Gletscher Trailu, který se koná 6.7.

S trailovými závody jakoby se poslední dobou roztrhnul pytel. Tak proč jet zrovna na Stuiben? Žiji v Innsbrucku, a krásných závodů je kolem skutečně mnoho, Stuiben je pro mě ale jasnou volbou, která má v mém letošním kalendáři svoje místo z mnoha důvodů. Prvním důvodem je skvělá lokalita. Ötztal je nádherný jak v zimě, tak v létě, a místní vrcholky nabízí krásné výhledy, opravdu poctivé traily a hřebenovky, jakých v Alpách tolik není. Další výhodou jsou jezera. Nejdelší trasa přímo kolem jednoho běží, druhé, ve kterém se můžete po závodě zchladit je jen pár kilometrů od startu. Těším se také na přátelskou atmosféru závodu. Některé traily už jsou totiž až přílis masové a populární akce. Stuiben si pořád ještě zachovává menší ráz.

A závěrem? Ikonický Stuibenský vodopád, okolo kterého trasy vedou. Na něterých si dokonce budete moct užít hned v začátku závodu perlu v podobě vybíhání početných schodů a visacího mostu hned v těsné blízkosti vodopádu. A jak moc je to nahoru? Konkrétně se můžete těšit na 720 schodů a 160 nastoupaných metrů! Pro zájemce si je můžete zkusit i jako VK v pátek před hlavními závody, které se konají v sobotu.

PTři trasy, ze kterých si vybere každý, program je připravený i pro děti

V pátek si můžete zaběhnout VK o délce 4 km a stoupání 450 metrů. V sobotu je pak hlavní program závodu, nejdelší trasa měří 42 km a nastoupáte výživných 3 200 metrů. Prostřední trasa má 24 km a 1700 metrů stoupání. Nejkratší varianta je pak na 12 km a nastoupáte na ní 700 metrů.

Dětské závody pro juniorské běžce jsou připraveny na 200, 400 nebo 600 metrů a konají se taktéž v sobotu.

Všechny trasy začínají v centru městečka Umhausen a následně pokračují přes Stuibenské vodopády na 2574 metrů vysoký Poschachkogel, kde se můžete těšit na parádní hřebínkovku s výhledy na široké okolí. Kratší trasy se pak postupně obrací zpět a běží opět do údolí. Nejdelší ještě pokračuje na druhé stoupání kolem krásného jezírka Grasstallersee, schovaného mezi vrcholky a zavede vás až na nejvyšší bod, 2759 metrů vysoký Hemerkogel a pak zpět do údolí.

Kde se ubytovat?

Ubytování si můžete zařídit v mnoha z místních hotelů, penzionů nebo prázdninových domků, kde budete mít největší soukromí. S hledáním ubytování by neměl být problém, Ötztal nabízí přemíru možností napříč celým údolím. Pokud máte raději přírodnější varianty, nedaleko jsou i 3 kempy, mimo jiné ötztal Arena Camping nabízí pěkné dřevěné bungalowy, nebo pro milovníky adrenalinu je možné se ubytovat přímo ve FeelFree Adventure Camp nebo u Arey 47. Klidnější je také nedaleký Natur und Aktiv Resort Ötztal.

Co po závodě? Koupačka v jezeře nebo lehárko u ledovce?

Po závodě nepochybně přijde vhod zasloužený odpočinek nebo koupání u jezera Piburger See, které je vzdáleno pouhých pár kilometrů od Umhausenu, kde je start a cíl závodu. Pro dobrodružněji založené jedince je tu také vyhlášená Area 47. Můžete využít například místního Adventure Parku, canyoningu, lezectví, mnoha vodních aktivit a nebo samozřejmě také raftingu či kanoistiky na divoké vodě. Pokud už máte aktivit dost, můžete se vydat na odpočinkovou prohlídku nedalekého Innsbrucku. Z města se můžete také nechat vyvézt lanovkou na 2400 metrů vysoké Nordkette, kde se velmi dobře opaluje a odpočívá s nějakým tím drinkem v ruce. Za podobným odpočinkem můžete také dojet až na konec údolí do Hochgurglu, blízko italské hranici, a nechat se vyvézt Hohe Mut Bahn až do 2600 metrů na příjemný odpočinek s výhledem na ledovec.

Tak s kým se potkáme? My u toho rozhodně nebudeme chybět! 😉

Více informací o závodu najdete také na oficiálních webových stránkách nebo na facebookovém profilu.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: