B7 již za dveřmi. Kdo letos ovládne Mistrovství ČR v horském maratonu dvojic?

B7 již za dveřmi. Kdo letos ovládne Mistrovství ČR v horském maratonu dvojic?

Již necelé dva týdny chybí do startu nejznámějšího českého horského ultra závodu dvojic, jenž je současně mistrovstvím ČR, Adidas – Continental Beskydské sedmičky. Rok od roku se na start této 95 kilometrové výzvy staví špička české běžecké scény. Kdo má letos největší šance tento prestižní závod ovládnout?

Ačkoli se závodníci na B7 mohou rozhodnout běžet 2 trasy – long, či zkrácenou, short – zaměřme se na onu nejdelší a nejnáročnější trasu – long – 95 km s 5470 metry převýšeními. Totiž právě na ni je přihlášena drtivá většina známých českých ultra běžkyň a běžců, kteří s podobnými závody mají již bohaté zkušenosti.

Obhájí Marek Causidis se Stanislavem Najvertem loňské vítězství?

Kdo se tak postaví na trati Mistrovství ČR v horském maratonu dvojic na start? Z mužských párů je v prvé řadě potřeba zmínit loňský vítězný pár, Marka Causidise a Stanislava Najverta. Za oba mluví dlouhodobé výborné výsledky a skvělá sehranost. Formu oba navíc potvrdili na minulý víkend konajícím se Salomon Slezském Maratonu, kde M. Causidis vyhrál a S. Najvert doběhl na třetím místě. Na záda jim však budou dýchat další skvělí běžci. Vítěz B7 z roku 2015, Tomáš Svoboda, se dal do páru s letos skvěle běhajícím Vítkem Otevřelem, který například na začátku července jasně vyhrál nejtěžší slovenský 100 kilometrový horský závod, Malofatranskou stovku, a navíc v rekordním čase. Každoročně je velmi vysoko Kamil Bezděk s Markem Novotným, kteří se B7 pravidelně zúčastňují a loni skončil po 5. minutové penalizaci Z. Cypry a T. Svobody na druhém místě.

TIP: Čtěte také: Reportáž z loňského ročníku Beskydské sedmičky, kde se Marek Causidis stal nejmladším vítězem tohoto závodu.

Ani ženský závod nebude bez známých jmen

Co se ženského závodu na nejdelší distanci týče, figurují zde jako favoritky Linda Beniačová, letošní vítězka v zimním horském maratonu na LH24, s Klárou Rampírovou. Obě mají, co se takovýchto závodů týče, bohaté zkušenosti a navíc L. Beniačová po loňském druhé příčce má o motivaci postaráno. Konkurovat jim však bude také chtít Kristýna ChmelkováMarii Zelenou. Do karet tomuto páru hraje společná sehranost, kterou děvčata potvrdila například na nedávné Horské Výzvě v Jesenících, kterou vyhrála. Překvapit však také mohou méně známe páry, jak tomu již bylo v minulých ročnících. Zmiňme ku příkladu triatlonistky Mirku Pavlů a Marii Stočesovou.

Přečtěte si také reportáž z loňského ročníku o dramatickém souboji těch nejlepších tuzemských běžců.

Závod smíšených dvojic

V závodech mixů se po loňském druhém místu do roli favoritů staví Miroslav a Lubica Ščerbovi. Ti však nebudou bez konkurence, předloňský vítěz a loni třetí Zbyněk Cypra letos startuje společně s Martinou Bačovou a jejich cíl nebude pouze zdárně dokončil. Překvapit také může Jan Knotek s Ivanou Šlachtovou, která loni v mixech doběhla s Milanem Holešem na čtvrtém místě. Ten letos běží s Eliškou Kaniovou.

ADIDAS CONTINENTAL BESKYDSKÁ SEDMIČKA v sobě nese přívlastek eXtrémní. Pro mnoho lidí je tento opravdový „čundr ze Slezska na Valašsko“ tou asi nejvíce obtížnou trasou, jakou si lze představit. Naše neúprosná statistika těch, kteří nedojdou závod v limitu, je skoro téměř konstantní. Třetina startovního pole je předurčena závod o délce 95 km s převýšením cca 5 500 metrů nedokončit.

Každý rok se na startu Beskydské sedmičky sejde přes 1500 párů, a tak možných spolufavoritů je samozřejmě mnohem více. Jak to vše dopadne tak uvidíme 2. září, kdy nejrychlejší páry přiběhnout na frenštátské náměstí v dopoledních hodinách.

Vojtěch GawlasVojtěch Gawlas – student žurnalistiky na Univerzitě Palackého v Olomouci. K běhání se dostat jako slepý k houslím, a protože kolem domova neměl žádné roviny, začal běhat po horách. Nejoblíbenější trasy má do 30 km, co možná nejvíce vertikálně a v co možná nejfotogeničtějším prostředí (protože fušuje mimo běhu také do fotografického řemesla). Cílem běhu, nebo spíš sportu jako takového, je pro něj vyčištění hlavy od okolního světa a chvíle pro sebe sama.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: