V sobotu odstartoval v Beskydech první závod, který obdržel logo Přírodě přátelské závody

V sobotu odstartoval v Beskydech první závod, který obdržel logo Přírodě přátelské závody

V sobotu 26.8. odstartoval v Beskydech první první závod, který obdržel logo Přírodě přátelské závody, stal se jím Frýdlantský duatlon.

Logo dostanou pořadatelé, kteří splní desatero podmínek, které připravila AOPK ČR, Správa CHKO Beskydy.

Průměrně dva závody týdně se konají během letní sezóny v chráněné krajinné oblasti Beskydy. Počty účastníků se pohybují od pár desítek po tři tisíce, doba trvání od několika po 24 hodin.  Podobné je to i s potřebným zázemím a doprovodnými vozidly. AOPK ČR, Správa CHKO Beskydy se proto rozhodla ty akce, které mají jen minimální dopad na přírodu, místní obyvatele a běžné turisty označit jako Přírodě přátelské závody.

TIP: přečtěte si také článek o favoritech Beskydské sedmičky – kdo letos ovládne Mistrovství ČR v horském maratonu dvojic?

„Zájem o pořádání hromadných akcí nejrůznějšího typu v Beskydech setrvale roste. Mnohdy znamenají zátěž nejen pro přírodu, ale i místní obyvatele a turisty. Vytvořili jsme proto desatero, které jejich dopady minimalizuje, a zveřejnili je na našich stránkách. Potěšilo nás, že se už po dvou týdnech objevil organizátor, který je splnil. První Přírodě přátelský závod tak startuje už tuto sobotu ve Frýdlantu nad Ostravicí. Může se také pyšnit logem, které jsme pro tento typ akcí vytvořili,“ vysvětluje František Jaskula z AOPK ČR, Správy CHKO Beskydy.

„Hromadné akce často přinášejí problémy nejen v Beskydech, ale i v dalších chráněných územích. Nechceme jít cestou zákazů, ale jejich postupného ozeleňování. Naším cílem je, aby si organizátoři uvědomili, že je i pro ně výhodné pořádat takové akce, které jsou šetrné k přírodě i lidem. Počítáme s tím, že pokud se značka Přírodě přátelské závody osvědčí, budeme ji využívat i v dalších chráněných krajinných oblastech,“ vysvětluje Tomáš Růžička, ředitel odboru vnějších vztahů Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Více informací včetně konkrétního desatera naleznete na stránkách Správy CHKO Beskydy.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: