LINDA BENIAČOVÁ – vytrvalkyně, která miluje výzvy

LINDA BENIAČOVÁ – vytrvalkyně, která miluje výzvy

Linda Beniačová je slovenská vytrvalkyně běhající v barvách Adidasu, která se v posledních letech vypracovala mezi československou ultratrailovou špičku. V posledních sezónách dokázala posbírat četná vítězství na horských závodech v ČR, na Slovensku i v Polsku, a proto je naším běžcem týdne!

Po 3 letech běhání k vítězstvím na velkých závodech!

Těžko uvěřit, že se Linda Beniačová aktivně věnuje běhu teprve od roku 2012. Drobná vytrvalkyně je původem ze slovenské Žiliny. Její přesun do Brna je spojený také se začátkem její běžecké kariéry. Když se v Brně před 3 roky zúčastnila svého prvního běžeckého závodu na pětikilometrové trase, asi sama netušila, že o pár let později bude patřit k československé ultramaratonské špičce!

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Od basketbalu v dětství až k ultramaratonskému běhu

Na druhou stranu je Linda člověkem, který se skutečně věnuje sportu celý život. V dětství se osm let věnovala basketbalu, mnoho let se věnuje lyžování a dalším zimním horským sportům. I přesto, že nyní je pro ni běh sportem číslo jedna, vždy si dokáže najít čas i na další sporty. Jak sama říká, vždy běh ráda doplní horským kolem či plaváním.

Na českých horských závodech sbírá jeden úspěch za druhým

První velkou sezónou, ve které se začala na závodech pravidelně prosazovat na stupně nejvyšší, byla loňská sezóna 2014. Od této sezóny se také stala součástí českého týmu Salomon. Velký úspěch Linda zaznamenala již vítězstvím na zimním horském maratonském mistrovství republiky v rámci extrémního závodu LH24.

Následoval úspěšné skymarathonské mistrovství na Perunu, kde si doběhla pro čtvrté místo v ženách a třetí v kategorii. V úspěších v loňském roce pokračovala postupně vítězstvími na Malofatranské 100 či horském ultramaratonu Gorska Petla v Polsku.

V týmu Salomon-Iscarex Team s Marcelou Mikuleckou také o více než hodinu ovládla populární závod Beskydská sedmička v ženské kategorii. Závody dvojic ostatně patří u Lindy mezi ty oblíbené – pravidelně se účastní například závodů seriálu Horská výzva. Minulý rok například vyhrála díl kratší trať v Krkonoších.

V letošním roce vítězství na zimním MČR na LH24 dokázala obhájit

Po loňské veleúspěšné sezóně Linda dokázala i letos pokračovat kvalitními výsledky. Hned z kraje roku 2015 se jí totiž na Lysé hoře podařilo obhájit prestižní titul na LH24.

Na Horské výzvě se svou tradiční partnerkou Marcelou Mikuleckou nenašly konkurenci na sněhovém závodě v Jeseníkách na trase 35 km, kde vyhrály téměř o půl hodiny.

Nejnovějším úspěchem, který letos Linda zaznamenala, byla její účast na náročné Nízkotatranské stíhačce (100 km, +5280m), která je zároveň kvalifikačním závodem pro světoznámý Ultra-Trail du Mont Blanc. Ve dvojici tentokrát se Silvií Petrjanošovou nenašly na tomto krásném slovenském závodě přemožitelky a ovládly kategorii žen/smíšených týmů!

Největší úspěchy:

  • 1. místo na MČR v zimním horském maratonu (LH 24) – 2014, 2015
  • 1. místo Malofatranská 100 – 2014
  • 1. místo B7 (závod dvojic) – 2014
  • 1, místo Nízkotatranská stíhačka (závod dvojic) – 2015

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: