PAVEL BRÝDL – přední český horský běžec

PAVEL BRÝDL – přední český horský běžec

Pavel Brýdl je vynikající český běžec, který již několik let patří do nejužší české špičky především v horských bězích a skyrunningu. Pravidelně se účastní závodů na domácí i zahraniční půdě především v Alpách, kde jako jeden z mála dokáže soupeřit s těmi nejlepšími.

Od běžeckého lyžování až k horským běhům

Pavel Brýdl odstartoval svoji sportovní kariéru již v roce 1994, kdy se začal věnovat klasickému běžeckému lyžování. Běhu na lyžích se věnoval až do roku 2006, přičemž si nevedl vůbec špatně. Během své lyžařské kariéry se dostal až do juniorského reprezentačního týmu České republiky, kde vydržel až do kategorie mužů do 23 let.

Po dokončení VŠ a nástupu do práce ovšem Pavel začal hledat časově méně náročný sport. Běh je u většiny lyžařů stabilní součástí přípravy, a proto k němu měl logicky nejblíže. Vzhledem k tomu, že Pavel bydlí v Trutnově nedaleko nejvyššího českého pohoří Krkonoš, zvolil si jako svojí hlavní disciplínu právě běhy do vrchu a skyrunning. Do české reprezentace v běhu do vrchu se stihl probojovat ještě souběžně se svojí běžkařskou kariérou v roce 2004.

I přes úspěchy na silnici u něj příroda vždy vyhraje

Pavel Brýdl v minulosti opakovaně dokázal, že umí zaběhnout i na silnici. To dokazuje třeba jeho čtvrté místo z mistrovského půlmaratonu v Pardubicích z roku 2008, kde zaběhl kvalitní čas 1:08:04. Na silničním maratonu zaznamenal také několik úspěchu, z nichž tím největším bylo vítězství na Midwinter Marathonu v holandském Apeldoornu, kde v roce 2010 zaběhl svůj osobní rekord 02:27:23.

Ani na jiné sporty ovšem Pavel nezanevřel. V zimě si běžeckou přípravu rád zpestří právě na běžkách, v létě zase doplňuje trénink horským kolem. Kromě skyrunningu se také pravidelně účastní štafetových extrémních závodů. Na tom vůbec nejprestižnějším závodě tohoto typu, italském Dolommitenmanovi, dokázal posbírat skvělé výsledky. Mezi amatérskými štafetami dokázal se svým týmem dokonce dvakrát zvítězit, mezi „profíky“ se umístil nejlépe na čtvrtém místě.

Na alpských skyracech patří Brýdl z Čechů mezi ty nejzkušenější

Ty pravé skyrunningové závody v Itálii či Švýcarsku Pavel objíždí již několik let, během kterých nasbíral mnoho zkušeností. K samotnému skyrunningu přivedl Pavla jeho kamarád Robert Krupička, který je dlouhodobě v horských bězích českou jedničkou. Proslulé Giir Di Mont, Mont-Blanc Skymarathon, Limone Skyrace či méně známé Dolomiti Friulane – to všechno jsou skyrunningové podniky, kterých se v minulosti zúčastnil. Poslední kvalitní výsledek dokázal Pavel zaběhnout nedávno na legendárním švýcarském závodě Sierre-Zinal, kde v nabité světové konkurenci závod dokončil na skvělém 21. místě.

Svoje zkušenosti ze zahraničních závodů dokázal Pavel již mnohokrát zúročit i na domácí trailové scéně, kde se s ním musí vždy počítat. Na prvním českém skymarathonu, MČR Perun Skymarathonu, se dokázal dvakrát za sebou prosadit na stupně vítězů – v roce 2014 i 2015 z toho byla stříbrná medaile. Třeba už příští rok zabojuje o stupeň nejvyšší!

Největší úspěchy:

1. místo Midwinter Marathon 2010 (osobní rekord 2:27)

2 vítězství na Dolomitenmanovi (v amatérských štafetách)

6. místo na SP v běhu do vrchu na Grossglockner

14. místo Mistrovství Evropy v běhu do vrchu

4. místo Dolomitenmann (v profi štafetách)

2. místo Dolomiti Friulane (Itálie – skyrace)

4. místo Extreme Zugspitze Berglauf (Německo)

3. místo Lausanne marathon (Švýcarsko)

3x 2. místo na MČR Perun Skymarathonu 2014, 2015, 2016

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: